lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Efter sextio år är Uppsala stadshus färdigbyggt på riktigt

Publicerad: 9 februari 2022, 14:10

I om och tillbyggnaden av Uppsala stadshus förenas gammal och nytt. Foto: Peter Steen / Studio Toivo Steen

Renoveringen och utbyggnaden av Uppsala stadshus har samlat mer än 1 500 medarbetare under ett och samma tak och gett både dem och alla besökare en spektakulär innergård under ett nytt glastak som väger 700 ton. Samtidigt har byggnaden miljöcertifierats i Breeam Excellent. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Renovering.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022BreeamPeabPeab BostadPeab SverigeTyrénsUppsala

– Vi klarar ”nära noll energi”-målet i ett 60 år gammalt hus, säger Gabriel Vikholm, projektledare hos fastighetsägaren Uppsala arenor och fastigheter. 

Vi klarar ”nära noll energi”-målet i ett 60 år gammalt hus.

Det här gör att projektet är ett av de största i Sverige där Breeam nivå excellent uppnås även i den halvan som är Rot-projekt.

Uppsala stadshus byggdes 1962–1964, men 2015 bestämde kommunen att bygga om- och till huset. Foto: Uppsala kommun

Uppsala stadshus byggdes 1962–1964 efter ett tävlingsförslag av Erik och Tore Ahlsén från 1957, men huset byggdes då inte färdigt i sin helhet. 2015 bestämde Uppsala kommun att bygga om- och till huset. Den nya utformningen avgjordes i en arkitekttävling och det vinnande förslaget innehöll ett glastak över innergården som spänner över 40 gånger 40 meter.  

Läs även: Splitter ny vårdavdelning för de allra yngsta medborgarna 

Det är häftigt att man utgått från 60 år gammalt hus och låtit det styra utformningen.

– Det är häftigt att man utgått från ett 60 år gammalt hus och låtit det styra utformningen, inte misshandlat det gamla, utan i stället haft det som utgångspunkt. Dessutom uppfyller vi alla hållbarhetskrav och verksamhetskrav som ställts och har blivit färdiga i tid och hållit budget, säger Gabriel Vikholm. 

Tre fakta om Uppsala stadshus:

I och med att stadshuset kan inrymma upp till 1800 människor, så kan Uppsala kommun lämna cirka 25 av sina 30 tidigare adresser och därmed göra kommunens tjänster mer lättillgängliga för invånarna.

 

I Uppsala jobbar byggaktörer inom det som kallas klimatprotokoll med omlastningsstationer för att minska transporter till byggarbetsplatsen. Projektet har också jobbat med att minska förbrukningen av energi på byggplatsen, bland annat genom att använda mer isolerade bodar.

 

Entreprenaden omfattade en ombyggnad på cirka 11 000 kvadratmeter, nybyggnad på cirka 16 000 kvadratmeter varav påbyggnad cirka 2000 kvadratmeter samt allmän platsmark om cirka 7 000 kvadratmeter.

Läs även: Lista: 10 åtgärder för lönsam renovering 

Nära samverkan

Entreprenören Peab Sverige har varit med sedan det vinnande arkitektförslaget utsågs hösten 2016. Förutom samarbetet med byggherre och underentreprenörer har Peab även arbetat nära hyresgästen Uppsala kommun, Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vilka bistått kommunen med att skapa en krisledningscentral i huset. 

Det har varit ett stort och utmanande projekt med många intressenter, men jag tycker att vi har lyckats väldigt bra.

– Det har varit ett stort och utmanande projekt med många intressenter, men jag tycker att vi har lyckats väldigt bra. Beställarens projekt- och byggledning har varit lokalt förankrade och suttit om inte på projektet så nära projektet. Det har varit en framgångsfaktor, säger Johan Eskilsson, projektchef och biträdande regionchef för Peab i Uppsala.

Läs även: Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund 

Glastaket över husets innergård är 40 gånger 40 meter. Foto: Uppsala kommun

Under rivningen 2018 uppdagades fler hälsofarliga material i huset än vad som kunnat upptäckas vid de inventeringar som genomförts. Särskilt besvärligt var det inuti de kulturskyddade fasaderna, som fick saneras inifrån för att dessa skulle kunna bevaras intakta.

– Arbetet att sanera tog två månader längre än beräknat, säger Johan Eskilsson.

Topp-projekt

Gabriel Vikholm, som har lång erfarenhet av att jobba med ikoniska och roliga Uppsalabyggnader som till exempel Uppsala Moské, Uppsala konsert & kongress och Veterinär och husdjurscentrum avslutar sin karriär med bygget av Uppsala stadshus.

Är det något projekt jag skulle vilja få pris så är det detta, det är ett riktigt topprojekt både för alla inblandade och för alla Uppsalas invånare.

– Är det något projekt jag skulle vilja få pris så är det detta, det är ett riktigt topprojekt både för alla inblandade och för alla Uppsalas invånare.

Johan Eskilsson på Peab håller med. 

– Vi har byggt en demokratins högborg, ett komplext bygge, spårnära och mitt i city med ett komplext glastak och många tunga lyft. Det är mycket som hade kunnat gå tokigt om man inte lagt manken till, säger han.

Läs även: Höga ambitioner om återbruk i rivningsprojekt

 

Mer om Uppsala stadshus:

Entreprenör: Peab Sverige 

Beställare: Uppsala arenor och fastigheter 

Hyresgäst: Uppsala kommun, restaurang Friggas samt två ännu ej uthyrda kommersiella lokaler.

Arkitekt: Henning Larsen Architects samt Tyréns (teknik) och SLA (landskap)

Projektkostnad: Cirka 1,1 miljard kronor

Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkansform.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev