Årets bygge
Epic Malmö - pionjärprojekt inom återbruk och hälsa
Publicerad: 10 februari 2021, 13:30
Hälsa och miljö är i fokus i nya kontorskomplexet Epic i Malmö. Foto: Felix Sundback
Skanskas kontorsprojektet Epic i Malmö har hälsan och miljön i fokus på ett innovativt sätt. Projektet certifieras i Well, en ny certifiering som fokuserar på hur byggd miljö påverkar människorna som befinner sig i den. Dessutom har projektet reducerat sina koldioxidutsläpp med danske återbruksföregångaren Anders Lendagers hjälp.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeWellLeedÅrets Bygge 2021SkanskaåterbrukBuilding Sustainabilityhållbart byggandeMalmö– Det här är ett av de första projekten som Wellcertifieras och ett av de första stora med upcycling i Sverige, dessutom är det certifierat i Leed. Så klart blir det större utmaningar när man adderar nya saker i projekt, men både Skanskas interna resurser och andra som varit med i projektet har gjort ett fantastiskt jobb, säger Stefan Andersson, projektutvecklingschef på Skanska Öresund.
Läs även: Solceller och geoenergi ger hållbar hotellyx
Så klart blir det större utmaningar när man adderar nya saker i projekt, men både Skanskas interna resurser och andra som varit med i projektet har gjort ett fantastiskt jobb.
Tre snabba om Epic
Arbetsmiljöarbetet i Epic har varit extra vasst bland annat bland annat köpte man in en tjänst med professionell inbärning för att öka effektiviteten och förbättra arbetsmiljön.
Lendager Up som levererat lösningar för upcyclade produkter i projektet har tidigare bidragit till kända upcyclinghus i Danmark såsom Upcycle studios och Resource rows.
2018 tilldelades Epic säkerhetspriset Health & Safety Innovation of Skanska CDN och 2019 blev projektet utsett som den mest hälsosamma och säkraste byggarbetsplatsen och vinnare av Skanska CDN Safety Award.
Hälsosamt boende
Detaljer i huset som gör det mer hälsosamt är bland annat husets hjärta - ett grönskande atrium som är tänkt som den naturliga mötesplatsen för alla som rör sig i huset.
Forskning stöder att bara man ser grönska så presterar man bättre.
– Forskning stöder att bara man ser grönska så presterar man bättre, säger Stefan Andersson.
Trappan har också placerats centralt i huset för att bjuda in till rörelse och leda vidare till de olika verksamheterna i huset.
Återbrukat material i nya kontorshuset Epic i Malmö. Foto: Skanska
Ett hus för hälsa bör också fokusera på planetens hälsa. I Epic har man valt sunda material i huset och dessutom tagit hjälp av danska Lendager Up, återbruksarkitekten Anders Lendagers företag, som tar fram byggmaterial av kasserat material och spill. Krossat tegel och cement har blivit till golv, kasserade fönsterkarmar och träbjälkar har blivit väggbeklädnad och tegelspill har återvunnits på kreativa sätt.
Läs även: Digitala världsmästare byggde hållbara lösningar
Epic är ett internt samverkansprojekt där Skanska Sverige utfört byggarbetet. Det har varit ett spännande projekt, tycker Fredrik Levéen, Skanska Sveriges projektchef.
Att ta fram enskilda återbruksprodukter är en sak, men att ta återbruk till en så här stor skala är något nytt och det har vi lyckats med.
– Att ta fram enskilda återbruksprodukter är en sak, men att ta återbruk till en så här stor skala är något nytt och det har vi lyckats med. Det var en utmaning, särskilt med de hårda krav som ställs i Leed och Well, säger han.
Martina Strand Nyhlin
Mer om Epic
Entreprenör: Skanska Sverige
Beställare: Skanska Öresund
Hyresgäst: Spaces, Verisure, Delphi, Baker Tilly, Web manuals, Locali
Arkitekt: Yellon
Projektkostnad: 430 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad, samverkan