söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Expert på effektivt byggande talar på Årets bygge

Publicerad: 17 januari 2019, 13:01

Sebastiano Lombardo, civilingenjör och associerad professor, BI Norwegian Business School, kommer att delta i seminariet om effektivt byggande på Årets bygge i Stockholm den 26 mars, 2019. Foto: Ele Lombardo

Sebastiano Lombardo, Handelshögskolan i Oslo, kommer att delta i seminariet om effektivt byggande på Årets bygge i Stockholm den 26 mars.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019Sebastiano LombardoBI Norwegian Business School


Hallå där… Sebastiano Lombardo, civilingenjör och associerad professor, BI Norwegian Business School, som ska delta i seminariet om effektivt byggande på Årets bygge i Stockholm den 26 mars.

Du har forskat i vad som förgiftar samarbetet i bygg- och anläggningsprojekt. Vad är viktigt att tänka på i ett projekt för att öka effektiviteten?

– Problemet är ofta att olika aktörer får information för sent. Ingenjörerna kommer in i bilden efter att arkitekten har lagt premisser och begränsningar i projekteringen. Dessutom blir underentreprenörer kontrakterade lång tid efter att mycket av projekteringen är genomförd.

Läs mer om Årets bygge-galan den 26 mars 2019 och seminarieprogrammet.

Hur bör arbetet läggas upp innan, under och efter ett projekt?

– Det viktigaste innan är att tänka på integrering av kunskap från aktörerna och få med dem i projektteamet så snart som möjligt. Helst borde alla starta samtidigt men vi har inte den traditionen och inte heller kontraktsformer som gör det möjligt. Under själva projekttiden krävs också mer samarbete på tvären mellan olika roller. Digitala verktyg ska användas i så stor utsträckning som möjligt. Efter projektets slut är det viktigt att satsa på ett Learning Lab där alla svarar på frågor om vad de har lärt sig och vad som skulle kunna göras bättre nästa gång.

Spelar valet av entreprenadform roll?

– Ja. Det styr vem som har ansvar för vad och vem som kan pusha för innovation. Integrated Project Delivery är en form som studeras och utforskas en del i USA, bland annat på Stanford. Det är en entreprenadform som utvecklats med tanken att alla aktörer sitter i samma båt. Den är inte så känd i Skandinavien men jag hoppas att fler ska vilja prova den.

Vilka är de vanligaste misstagen som görs i byggprojekten?

– Det finns många vanliga fel! Det handlar bland annat om dålig planering, fel och brister i projekteringen, brist på samordning mellan olika aktörer, kontrakt som främjar stuprörstänk och att varje aktör styrs till att bara tänka på sig själv och de egna riskerna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev