Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Extremt koldioxidsnålt förskolebygge ger framtidshopp

Publicerad: 19 januari 2022, 14:28

Förskolan som ger hopp om en framtid med klimatvänligare byggande. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.

Foto: Andreas Lebisch

Förskolan Hoppet i Göteborg är en spjutspets när det gäller hållbart byggande. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.


Ämnen i artikeln:

KlimatneutralitetklimatpåverkanklimatanpassningklimatmålsamhällsfastigheterÅrets Bygge 2022GöteborgGöteborgs stadDeromeÅrets Bygge

En helt fossilfri förskola, går det att bygga? Nej inte riktigt – än – men förskolan Hoppet i Göteborg har kommit så nära det går. Förutom att de byggt en förskola där barnen kommer trivas har projektdeltagarna skaffat sig ovärderlig kunskap för en framtid med klimatvänligare byggande.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast”

– I första Hoppet-projektet har vi kapat 70 procent av utsläppen utan att ha behövt ta till ”kärnfysik”. Det ger hopp om att det går att ställa om, säger Örjan Jonsson, divisionschef på Derome hus.

Läs även: 3 jobbiga saker som byggchefer ogillar 

Det här är Construction Summit

Årets Bygge delas i år ut under Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats.
Construction Summit arrangeras på Posthuset i Stockholm den 24 mars 2022.

 

Läs mer om Construction Summit här!

Läs även: Nytänkande stationshus lyfter Växjö 

Göteborgs stad har satt som mål att sänka CO2-utsläppen från byggandet med 50 procent till 2025. Innovationsprojektet Förskolan Hoppet är en del i den strävan och ska både inspirera och höja kunskapen inom klimatsmart byggande. Tanken i projektet har varit att visa hur pass fossilfritt det går att bygga med de material och tekniker som finns tillgängliga i dag. 

Vi fick beställningen att göra fossilfri förskola i alla led till 2021, men efter ett års förstudie hade vi inte hittat en enda produkt som uppfyllde de kraven. Så då definierade vi om kravet till klimatneutral.

 – Vi fick beställningen att göra fossilfri förskola i alla led till 2021, men efter ett års förstudie hade vi inte hittat en enda produkt som uppfyllde de kraven. Så då definierade vi om kravet till klimatneutral, säger Anders Hall, projektchef på Lokalförvaltningen i Göteborgs stad.

Grundutmaningar

Räknar projektet med det inlagrade kolet i träet går slutnotan för koldioxidutsläppen på nära noll, men givet diskussionen om skogsbruk i dag räknar projektet på annat sätt och uppnår alltså ”bara” en 70 procent minskning av motsvarande förskola utan koldioxidbesparande åtgärder. 

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper 

Hit har de nått med hjälp av lokalt trä, rätt trädimensioner på rätt plats och en koljerngrund av foamglas och stål i stället för betong. Dessutom har de jobbat med återbruk - kabelstegar, undertaksplattor och tvättställ har återbrukats och alla komplementbyggnader på gården har fått grund av överblivet betongkap. På gården bevarades naturmarken så mycket det bara gick för att spara naturligt solskydd från träden.

Tre fakta om Förskolan Hoppet

Förskolan Hoppet är det första av tre pilotprojekt som byggs i Göteborgs stads satsning på fossilfritt byggande.

I komplementbyggnadernas väggar har projektet testat användning av återbrukat tegel och naturmaterial i form av fasader i stampad lera och hampa-kalk.

Utformning och material har valts utifrån att passa ihop med den 100 år gamla skola av trä som ligger på samma fastighet.

 

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

En utmaning som projektet stött på är att de fått in vatten i koljerngrunden. Att vänta med att lägga väderskydd, vilket ofta är ordningen när betonggrunder ska gjutas fungerade inte bra på denna grundlösning. 

Vi fick ner vatten mellan skivorna och det här har vi fått lösa med ett ventilerat undergolv.

– Vi fick ner vatten mellan skivorna och det här har vi fått lösa med ett ventilerat undergolv. Vattenångan kommer att ventileras ut tills den är borta och då stänger vi av fläktarna. Detta kommer uppskattningsvis pågå mellan ett till tre år, säger Anders Hall.

På gården har naturmarken bevarats så långt det har varit möjligt för att ge naturligt solskydd från träden.

Foto: Andreas Lebisch

Mer återbruk

Nu står Hoppet klart och barnen flyttar in i sin ovanliga förskola i vår. Förskolan ska fortsätta hålla nere utsläppen i verksamheten utifrån bästa förmåga. 

Läs även: 21 våningar av liv- och kultur 

Samarbetet mellan Lokalförvaltningen och Derome beskrivs som väldigt bra. Lokalförvaltningen väljer att ropa av optionen och samarbeta även i nästa Hoppet-projekt, då återbruket ska få ta ännu större del och en byggnad sannolikt ska återbrukas.

– Det här har varit ett projekt med stort tryck från alla på organisationen och det kan skapa en del spänningar, men när produktionen väl kom i gång har alla som har varit inblandade från årsskiftet och framåt dragit fint åt samma håll. Det upplever man inte alltid, säger Anders Hall. 

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige

Det här har varit ett projekt med stort tryck från alla på organisationen och det kan skapa en del spänningar, men när produktionen väl kom i gång har alla som har varit inblandade från årsskiftet och framåt dragit fint åt samma håll.

Läs även: Modgroup: ”Det måste gå att göra bättre!” 

Mer om projektet

Entreprenör: Derome

Beställare: Lokalförvaltningen Göteborgs stad

Hyresgäst: Förskoleförvaltningen Göteborgs stad

Arkitekt: Link Arkitektur

Projektkostnad: 100 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Martina Strand Nyhlin

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.