söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Fullmatat program på Årets Bygge 2019

Publicerad: 10 januari 2019, 13:12

I år kompletteras Årets Bygge-galan med ett fullmatat seminarieprogram. Foto: Vincent Palma

Tomas Carlsson, Lennart Weiss och Anna Kadefors kommer. Kommer du? Den 26 mars delas 2019 års Årets Bygge-pris ut på Cirkus i Stockholm. Den här gången blir det ett heldagsevent med fullmatat seminarieprogram innan kvällens galamiddag med utdelning av flera fina priser.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Utmärkelsen Årets Bygge premierar det bästa byggsektorn presterat under det gångna året. God samverkan och måluppfyllelse avseende kvalitet, tid och ekonomi, teknik och innovation, hållbarhet och arbetsmiljö är viktiga kriterier när juryn värderar de nominerade projekten.

Dessa aspekter av byggandet vill man också försöka fånga upp under det heldagsseminarium som eventet utökas med i år. Både galamiddagen och seminariet arrangeras i år av organisationen bakom Fastighetsnytts event Business Arena.
– Nytt för i år är främst att vi kommer att lägga större fokus på seminariedelen än tidigare år. Vi hoppas att det blir både engagerande och lärorikt. Tillsammans med galamiddagen och utdelningen av Årets Bygge och flera andra priser kommer det att bli en jättefin helhet, säger Mattias Fröjd, reporter på Fastighetsnytt med lång erfarenhet av att arrangera seminarier till Business Arena.

Han jobbar som bäst med att ta fram innehåll till Årets Bygges seminariedel som nu börjar ta form. Precis som på Business Arena kommer seminariedelen under Årets Bygge-dagen ha flera olika spår: Bygg och finans, Samhällsbyggnad och Effektivt byggande. I arbetet med att utforma seminarieprogrammet har han gjort grundlig research och pratat med olika aktörer inom byggsektorn, tidningen Byggindustrins redaktion, branschorganisationer och företag som har fått prata av sig om olika ämnen.
– Sedan har jag försökt hitta en röd tråd, vilka ämnen nämns oftare än andra och så vidare och kategoriserat dem i olika spår. Om man vill ha ett intressant program så är viktigt att det är aktuellt och framåtblickande, berättar Mattias Fröjd.

Anmäl dig till Årets Bygge-galan här

Intressanta namn

Flera talare är redan inbokade och det finns många intressanta namn och spännande ämnesområden i programpunkterna. Ett spår handlar som sagt om bygg och finans.
– Här tar vi till exempel upp de begränsningar som införts i form av amorteringskrav och bolånetak, det är en fråga som alla jag har pratat med har nämnt. Det kommer bli en bra debatt, säger Mattias Fröjd.
Två talare är redan klara, Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss och Hans Lind, professor vid KTH. De är båda profilerade debattörer och har lite olika ingång i frågan.

Hur blir vi lönsamma?

Andra seminariet under det här spåret handlar om hur bolagen arbetar med att få lönsamheten att leva upp till förväntningarna. Här talar bland annat NCC:s vd och koncernchef Tomas Carlsson, Anette Frumerie, vd, Besqab, och Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM, som kommer att ge sin syn på hur framtidens affärsmodell för en framgångsrik byggverksamhet kan se ut. En annan programpunkt inom detta spår rör räntehöjningens påverkan efter en lång period med minusränta. Henry Ohlsson, vice Riksbankchef kommer till seminariet direkt från en träff med Riksbanksdirektionen.

I det första spåret ryms även ett seminarium om regelverkens funktion inom byggandet, samt ett om markförvärv – är det enbart en fråga om pris? Bland talarna här finns bland andra Adam Cocozza, vd på Botrygg, Birger Axelsson från Sharing Capabilities och Emma Jonsteg, vd och grundare av Utopia Arkitekter.

Inom spåret samhällsbyggnad kommer en del att handla om klimatet. I den alltmer globala kontext svenska samhällsbyggare verkar inom ställer klimatutmaningen krav både på hur och var vi bygger.
– Det som sticker ut här är att vi får en person från Rotterdam som kommer hit och berättar hur staden har jobbat med att anpassa sig till stigande vattennivåer och klimatförändringar. De har lång erfarenhet av detta som de gärna delar med sig av, säger Mattias Fröjd.

Vidare kommer klimatfrågan ur ett svenskt perspektiv att diskuteras av en panel.
– Vi måste tänka till kring sårbarheten i vårt samhälle. En rad rapporter på senare tid har också visat hur akut och allvarligt läget är. Här skulle vi vilja ha ett resonemang om vem som ska göra vad i samhällsbygget, säger Mattias Fröjd.


Digital utblick

Digitalisering och den snabba teknikutvecklingen i världen är en annan fråga som diskuteras inom samhällsbyggnadsspåret. Här kommer Jerker Lessing, utvecklingschef på Boklok, att göra en visionär utblick om vad som händer inom digitalisering runt om i världen och vad digitaliseringen betyder för byggbranschen. Även Johanna Frelin, vd på Tengbom, Olle Samuels, forsknings- och innovationsstrateg på IQ Samhällsbyggnad och Magnus Höij, vd på STD-företagen kommer att delta i detta seminarium.
– Här kommer en del av fokus också att ligga på utbildning. Utbildar vi för det som kommer att efterfrågas?, säger Mattias Fröjd.

Det sista seminariet i samhällsbyggnadsspåret fokuserar på frågan om den svarta ekonomin i branschen och dess föjldverkningar. Pia Bergman från Skatteverket kommer att ge en verklighetsbeskrivning och sedan kommer den att följas upp av en diskussion om status i dag av en namnkunnig panel.

Det tredje seminariespåret – Effektivt byggande – går verkligen i Årets Bygges anda. Här är den övergripande rubriken “Dags att vässa processen?”. Seminariespåret inleds med erfarenheter från förra årets vinnare av Årets Bygge, Östra Länken i Luleå.
– Här är fokus på hur man har lyckats åstadkomma en bra byggprocess i form av samarbete och kommunikation. Sedan följer vi upp den med en diskussion om olika entreprenadformer. Varför man väljer den ena eller andra formen för upphandling, säger Mattias Fröjd.
En av seminariedeltagarna är Sebastino Lombard från Norge som bland annat kommer att tala om vad som händer om man hamnar fel i val av genomförandeform. Programpunkten har en rad andra intressanta deltagare bland andra Daniel Ljunglund, direktör för inköp och logistik på Trafikverket, Anna Kadefors, professor i fastighetsförvaltning vid institutionen för fastigheter och byggande på KTH, liksom Per Hedebäck, vd och koncernchef för Projektengagemang.

Säkerhetsfokus

En annan programpunkt under det tredje spåret är säkerhet under rubriken “Den hägrande nollvisionen. Här ligger fokus både på fysisk säkerhet, men även mer mjuka parametrar som kultur, beteende och attityder. Deltar gör bland andra Berndt Johnsson, regionchef på Sveriges Byggindustrier, Johan Gustafsson, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöchef på Wästbygg, Ylva Lagesson, chef för verksamhetsutveckling och IT på NCC, som var med och sådde fröet till företagets kvinnliga nätverket Stella för cirka 20 år sedan och Fredrik Rosengren, CEO på Behaviour Design Group.
– Seminariet tittar på olika aspekter kring säkerhet och trygghet, bland annat hur viktigt det är att ha en kultur där alla känner sig trygga och välkomna på arbetsplatsen, säger Mattias Fröjd.

Det sista passet är lite mer praktiskt om effektivt husbyggande. Det inleds av Erik Stenberg, professor på KTH. Under rubriken En miljon bostäder pratar han om vad vi har för möjligheter inom det befintliga bostadsbeståndet. Därefter följer en paneldiskussion om nyproducerade hus under rubriken Hus på löpande band? Här deltar bland andra Emile Hamon, chef för verksamhetsutveckling på Veidekke, och Helena Lidelöw, konstruktionschef på Lindbäcks.

Årets Bygge i korthet

Samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling! Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury och presenteras på Årets Bygge-galan den 26 mars 2019.

Anmäl dig till Årets Bygge-galan här

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev