torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Gammalt kontorshus i ny skrud med smarta återbrukslösningar

Publicerad: 24 februari 2021, 16:40

Vintertullstorget 1 nomineras till Årets Bygge 2021 i kategorin renovering. Foto: Johan Fowelin

Savana Entreprenad har lång erfarenhet av komplexa ombyggnationer och transformationsprojekt. I ett tätt samarbete med Urban Couture arkitekter har de nu lyckats med konststycket att bygga om ett kontorshus till högkvalitativa bostäder och återbruka stomme och många detaljer.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021aktivitetsbaserade kontorkontoråterbrukrenoveringrestaurering

– Ibland måste man tänka annorlunda och låta materialen inspirera gestaltningen, säger Louise Jalilian, arkitekt på Urban Couture Arkitekter.

Renovering i tiden

Vintertullstorget 1 i kvarteret Gurkan på Södermalm är ett transformationsprojekt där ett befintligt kontorshus från 90-talet har omvandlats till ett flerbostadshus. Genom att bevara kontorshusets robusta betongkonstruktion, addera en ny fasad och ytterligare tre våningar skapades 77 nya lägenheter, en livsmedelsbutik i bottenplan och ett garage för cykel- och bilparkering i källaren.

Läs även: Anrika stallar renoverades till trendigt matpalats  

Med utgångspunkt i ett hållbarhetsperspektiv och med respekt för den befintliga byggnaden har delar av huset bevarats och återanvänts.  

Ett bra exempel är byggnadens entréhall där kompositionen av befintlig och återanvänd marmor och restaurerade takarmaturer i kombination med nya detaljer skapar en elegant och tidlös design.

– Ett bra exempel är byggnadens entréhall där kompositionen av befintlig och återanvänd marmor och restaurerade takarmaturer i kombination med nya detaljer skapar en elegant och tidlös design, säger Louise Jalilian.

3 snabba fakta om Vintertullstorget 1:

• I projektet skapades ett materialbibliotek där marmorplattor, räcken, glaspartier, betongklinker, marksten och armaturer från den gamla byggnaden kunde sparas i väntan på att återföras till det nya huset. 

 

• Avgifterna är väldigt låga, vilket är möjligt eftersom Coop hyr in sig i huset.

 

• Färgsättningen på den nya fasaden har tagits fram i nära samarbete med kommunen och relaterar till Södermalms historiska kvarterstadsbebyggelse.

Vintertullstorget har en gemensam terrass för de boende. Foto: Johan Fowelin

Noggrann planering

En stor utmaning var rivningen av det befintliga glastaket och stommen kring atriet på den begränsade byggplatsen mitt i staden. Det krävde en detaljerad planering i tid, byggordning och resurser.

När det tillfälliga taket togs bort hade vi grunden till nästa våning. På det här sättet kunde vi arbeta effektivt med ombyggnad och påbyggnad parallellt.

– Innan vi rev det befintliga taket byggde vi ett provisoriskt tak på våning fem. Samtidigt förberedde vi för arbete som skulle ske på de tillkommande våningarna. När det tillfälliga taket togs bort hade vi grunden till nästa våning. På det här sättet kunde vi arbeta effektivt med ombyggnad och påbyggnad parallellt, säger Zijo Golić.

Huset har byggts med indragna våningar för bästa möjliga ljusinsläpp i kvarteret. Huset har även en gemensam takterass.

Projektet har tagits väl emot i grannskapet och arkitekterna har fått positiva kommentarer. 

Dubbelt lyckat

– Det huvudsakliga målet har genom hela processen varit att skapa attraktiva bostäder där människor trivs och det känns att vi har lyckats med, säger Louise.

Läs även: Sjunkande hus i Gamla stan har grundförstärkts för framtiden 

– Byggnaden både smälter in och sticker ut, det är ett bra betyg, säger Zijo Golić.

Martina Strand Nyhlin

Mer om Vintertullstorget 1

Entreprenör: Totalentreprenad. Savana Entreprenad. 

Beställare: Bostadsrättsföreningen Vintertullstorget 1.

Hyresgäst: (på bottenplan): Coop Sverige Fastigheter.

Arkitekt: Urban Couture Arkitekter.

Projektkostnad: Cirka 400 miljoner kronor. 

Entreprenadform: Totalentreprenad.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev