lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Hyresrätter med barnen i fokus

Publicerad: 2 februari 2022, 14:08

Sjösättningen 2 i Västra hamnen i Malmö sätter barn och unga i första rummet. Nu nomineras det till Årets Bygge 2022 i kategorin Bostad. Foto: Felix Sundback

Sjösättningen 2 i Västra hamnen i Malmö är något så ovanligt som ett pilotprojekt inom social hållbarhet där barn och unga är i fokus. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Bostäder.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022Skanska SverigeSkanska

Pilotprojekt inom ekologisk hållbarhet är numera ganska vanliga, men möjligtvis är pilotprojekt inom social hållbarhet lite ovanligare? I Västra hamnen i Malmö har Skanska utvecklat fastigheten Sjösättningen 2 – med speciellt fokus på barn och unga under byggprocessen.

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

De har levererat i tid och enligt budget och har även varit engagerade i det som ligger utanför entreprenaden: de sociala delarna i projektet.

– Det här är ett jättefint projekt och dessutom har vi haft ett väldigt bra samarbete ihop med entreprenören. De har levererat i tid och enligt budget och har även varit engagerade i det som ligger utanför entreprenaden: de sociala delarna i projektet, säger Tomas Adilstam, projektutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Sjösättningen rymmer 65 lägenheter från ettor till fyrarummare. Foto: Felix Sundback

Sjösättningen har utvecklats av Skanska Hyresbostäder i egen regi med Skanska som entreprenör. Suget efter hyreslägenheter i Malmö är stort och mycket få hyresrätter står lediga. Västra hamnen är dessutom en av Malmös mest attraktiva stadsdelar och här har Skanska alltså byggt 65 hyreslägenheter – från ettor till fyror. 

Läs även: Utmanande massivträprojekt på tunneltak 

Tre fakta om Sjösättningen:

Under byggtiden fick tredjeklassare i Stapelbäddskolan i Malmö i uppdrag av Skanska att måla det som gör dem glada och trygga. Bilder av undulater, sushi och Youtube hängdes sedan upp på stängslet till byggarbetsplatsen.

 

Boende i huset uppmuntras till grön mobilitet och i fastigheten finns en elektrisk fordonspool och även ett avtal med STPLN för att förenkla transporter med cykel samt att alla entréer som vetter mot gatan försetts med digitala skärmar som visar kollektivtrafikavgångar från hållplatsen intill.

 

Parallellt med hyresbostäderna har Skanska utvecklat ett bostadsrättshus, ett äldreboende och en förskola i kvarteret.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast”

Höga ambitioner

Att projektet har särskilt fokus på barn och ungas uppväxtvillkor och sammanhållning i staden syns i den färdplan som har tagits fram tillsammans med Malmö stad. Den påverkar utformningen av kvarteret och innebär sociala insatser under hela projekttiden. Det handlar bland annat om att Skanska och deras underentreprenörer erbjudit praktikplatser under byggtiden, samarbete med närliggande STPLN - en inkubator för kreativa projekt och om skolsamverkan med Kunskapsgymnasiet.

– Från början hade vi planerat fler åtgärder, men coronapandemin har gjort att vi fått anpassa oss, säger Tomas Adilstam.

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper 

Sjösättningen 2 har utfomats enligt plattformen Skanska Hållbar Hyresbostad. Foto: Felix Sundback

Även ekologisk hållbarhet har varit viktigt i projektet som utformats enlig plattformen Skanska Hållbar Hyresbostad. Det har standard som Miljöbyggnad silver, men Skanskas ambition med att ha ett eget program är att kunna addera fler aspekter som till exempel social hållbarhet.

Läs även: Detta bör du som samhällsbyggare kunna om barnkonventionen 

Skanska har även utgått från Malmö stads generella krav på grönytefaktor, vilket innebär att projektet innehåller grönska i form av sedumtak och grön innergård.

De höga ambitionerna har mycket legat på entreprenören att förverkliga och det har de gjort bra trots pandemins utmaningar, tycker Tomas Adilstam.

Läs även: Klimatpositivt journalisthus på plats i Västerås

Gott humör trots motgångar

Entreprenören har dessutom både råkat ut för att en underentreprenör gick i konkurs under byggtiden och att en lönekonflikt kring projektöverenskommelsen gjorde att yrkesarbetarna inte hade någon löneöverenskommelse under hela projektet, en konflikt som låg över projektdeltagarnas huvuden.

Vi har lyckats hålla god stämning genom hela projektet, gjort ett gott säkerhetsarbete, nått god kvalitet och kunnat hålla tidsplanen med ett lugnt och behagligt välarbetat slutskede, trots utmaningarna vi haft.

– Men vi har lyckats hålla god stämning genom hela projektet, gjort ett gott säkerhetsarbete, nått god kvalitet och kunnat hålla tidsplanen med ett lugnt och behagligt välarbetat slutskede, trots utmaningarna vi haft, säger Martin Olsson, projektchef Skanska Sverige.

Mer om Sjösättningen 2

Entreprenör: Skanska Sverige

Beställare: Fastighets AB Sjösättningen / Skanska Hyresbostäder

Hyresgäst: Hyresrätter

Arkitekt: Arkitektlaget i Skåne

Projektkostnad: 150 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev