söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Innovativt bygge i Lund visar framtidens klimatsmarta boende

Publicerad: 27 januari 2021, 14:00

Det hållbara bostadsbygget Xplorion i Lund är nominerat till Årets Bygge 2021 inom kategorin bostäder. Foto: Emma Karlsmark Elfstrand

Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) ville skapa en förebild för framtidens klimatsmarta boende. Resultatet blev Xplorion i Lund, ett hållbarhetsprojekt med extra allt – som även blev ekonomiskt hållbart.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021Lunds kommunESSbostadsbyggandebostadsutveckling

– Vårt projekt ligger verkligen i framkant inom hållbarhet. Jag blev förvånad när jag märkte att de hållbarhetsåtgärder vi gjort lönar sig. Det känns bra att kunna visa att hela branschen kan ta ett steg framåt och att det lönar sig att tänka långsiktigt, säger Dennis Kerkhof, byggprojektledare på LKF.

 

Tre snabba om Xplorion:

• Xplorion har redan vunnit Allmännyttans pris för ”årets klimatsmarta boende”. 

• Testprojektet för lågtempererad fjärrvärme är en del av EU projektet COOL DH. I projektet simulerar man vad som händer om man tar in fjärrvärme på lägre temperaturer.

• Huset har 250 kvadratmeter solpaneler och ett 100 kilowattimmars batteri med smart styrning som används för att kapa topparna.

Flexibelt och experimentellt

Xplorion är ett lågenergihus som producerar sin egen el med solpaneler. Det är ett bilfritt boende och man har därför skapat plats för cyklar och har lådcykelpool och elbilspool. Lägenheterna har flexibel planlösning, så det går till exempel att förändra en fyra till två tvåor. I huset finns också behovsstyrd ventilation. Dessutom har man en testbädd för lågtempererade fjärrvärmenät.

– Vi tar vara på överskottsvärmen från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS för att värma vissa ytor och kranvattnet, säger Dennis Kerkhof.

Xplorion i lund har fått stöd från EU:s Viable cities och mer investeringsstöd än normalt på grund av den låga energiförbrukningen. Foto: Emma Karlsmark Elfstrand

 

Flera av dessa hållbarhetsåtgärder har inbringat stöd: EU-stöd, stöd från Viable cities och mer investeringsstöd än normalt på grund av den låga energiförbrukningen. Därför hölls budgeten med råge.

Konstruktiv samverkan

Eftersom det till en början var svårt att få rimliga anbud i projektet valde man att börja projektet med en samverkan med entreprenören Byggnadsfirman Otto Magnusson som sedan gick över i en totalentreprenad när man var överens om tidsplan och budget. Projektets start försenades därför något, men den nya tidsplanen hölls. 

– Vi tycker om att jobba i totalentreprenad och med samverkan, det är bra att få chansen att påverka, som entreprenör är det nåt vi kan erbjuda fast vi sällan får lov att göra det. Det har varit konstruktivt givande och tagande i projektet, säger Erik Linden, arbetschef på Otto Magnusson.

Martina Strand Nyhlin

 

Mer om Explorion

Entreprenör: Otto Magnusson.

Beställare: Lunds Kommuns fastighetsbolag.

Hyresgäst: Lunds Kommuns Fastighetsbolag.

Arkitekt: Kamikaze Arkitekter i Malmö.

Projektkostnad: Cirka 100 miljoner kronor, efter bidrag.

Entreprenadform: Totalentreprenad med FAS 1 i samverkan.

.

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev