lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Kebnekaise förebild för nytt hotell i Kiruna

Publicerad: 16 februari 2022, 14:49

Nu har Kiruna ett nytt landmärke med en böljande och en taggig sida, precis som Sveriges högsta berg Kebnekaise. Foto: Skanska

Hotell Kiruna innebär starten för Skanskas etablering i Kiruna. Projektet har utförts i samarbete med LKAB och Scandic och med resurser från hela Sverige. Nu har Kiruna ett nytt landmärke med en böljande och en taggig sida, precis som Sveriges högsta berg Kebnekaise. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin kontor och hotell.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022SkanskaScandicKiruna

– Det här blir ett jättefint hotell med skybar, bastu och stora fönster och gym högt upp och det är nästintill fullbokat de första dagarna, säger Katja Uusitalo Strömberg, projektchef på Skanska Projektutveckling.

Läs även: Skatteverkets nya lokaler är en hållbar historia 

Hotellet med sin speciella arkitektur har ritats av Tomas Sandell. Det är tolv våningar högt och placerat alldeles intill stadshuset vid torget i nya Kiruna centrum. Hotellet har 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym, relaxavdelning samt en skybar högst upp med en hisnande utsikt över Kiruna. 

1 000 byggelement

Hotell Kiruna har byggts som ett projekt i egen regi där Skanska Projektutveckling/SMEBAB har arbetat tillsammans med Skanska Sverige. Skanska vann en markanvisning 2014 som ledde till att företaget startade upp en helt ny organisation i Kiruna.

– I dag har vi fem Kirunabor som jobbar åt Skanska, säger Örjan Johansson, projektchef på Skanska Sverige.

Läs även: LISTA: Storbyggen i Norr- och Västerbotten 

Tre fakta om Hotell Kiruna

• Målet var att certifiera projektet i Leed guld men eftersom omgivningarna är under uppbyggnad och att det är långa transportsträckor till Kiruna kommer hotellet att certifieras Leed Silver.

 

• Inuti innehåller husets Skybar en stjärnhimmel med infällda spotlights som syns utifrån, vilket fanns med tidigt i visionsbilden.

 

• I projektet har digitala ritningar använts så långt det är möjligt, med flexibilitet för de som föredrar pappersritningar.

Konstruktionen är prefabricerad betongstomme som tillverkats i Piteå, knappt 40 mil söderut. ”Backen” – den böjda delen på huset – är tillverkad i limträ och lättelement.

– Huset är sammansatt av mer än 1 000 olika element, säger Örjan Johansson.

Hotell Kiruna är ett nytt landmärke i staden. Foto: Skanska

Läs även: Hotellet som gett Sundsvall en ny framsida 

Projektet hade gärna använt klimatförbättrad betong, men det finns inte i Kiruna ännu där LKAB är den enda leverantören av betong och krossmaterial. Koldioxid har dock sparats på andra sätt genom smarta val såsom att samordna transporter, prefabricerade badrum och välja material med så låg miljöbelastning som möjligt. Att använda prefabbetongstomme trots långa transporter var ett val som gjordes eftersom det möjliggjorde en effektiv produktion på plats. Vintern är lång i Kiruna och det gäller att vara effektiv.

Första året kom snön i månadsskiftet september/oktober och det var mycket snö det året. Allt frös ihop och vi fick jobba hårt med grundläggningen och stommen. Det var tufft.

– Första året kom snön i månadsskiftet september/oktober och det var mycket snö det året. Allt frös ihop och vi fick jobba hårt med grundläggningen och stommen. Det var tufft, säger Örjan Johansson, projektchef på Skanska Sverige.

Läs även: De största byggprojekten i Norrbotten 

Snön orsakade också en del olyckor – snöseglen som skulle skydda vid kraftiga snöfall blev väldigt hala och föranledde en del halkolyckor. 

Utmanande tidslinjer

Både tidsplanen och ekonomin sprack tyvärr lite i projektet. Tanken var att fastigheten skulle vara klar i slutet på september 2021 men det sköts på framtiden och budgeten drogs över med cirka 20–30 miljoner. Skälet till det är att det tog tid att bygga upp organisationen på plats, effekter av covid och ganska omfattande ändringar och tillägg i ett sent skede.

Läs även: Regeringen vill införa nya kontrollrutiner efter takras i Kiruna 

Att arbeta med en hotellkedja som hyresgäst har varit utmanande och spännande eftersom hotellföretag och byggaktörer inte alltid har samma tidslinje. 

– Byggare vill bli klara, Scandic är hotelloperatörer. De kommer in lite senare med sina önskemål så det blir lite diskrepans i tidsplanerna. Eftersom vi har ett gott samarbete med Scandic har vi ändå kunnat lösa de flesta av deras önskemål, säger Katja Uusitalo Strömberg

Mer om projektet:

Entreprenör: Skanska

Beställare: Skanska Projektutveckling/SMEBA

Hyresgäst: Scandic

Arkitekt: Thomas Sandell

Projektkostnad: 450 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Martina Strand Nyhlin

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev