lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Klimatpositivt journalisthus på plats i Västerås

Publicerad: 2 februari 2022, 14:04

Mediahuset ETC:s första egenutvecklade bostadshus i Västerås nomineras till Årets Bygge 2022 i kategorin Bostad. Foto: Emanuel Hendal

Journalister som bygger hus - är det möjligt? Ja, nu står mediahuset ETC:s första egenutvecklade bostadshus på plats i Västerås. Klimatpositiva, arkitektoniskt genomtänkta och finansierade genom crowdfunding sticker de ut på den svenska bostadsmarknaden. Nu nomineras bostadshuset till Årets Bygge 2022 i kategorin Bostäder.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022träträbyggandeklimatinsatserhyreskontrakthyresrätter

– Det här är Sveriges första klimatpositiva hus, byggda för att vara så maximalt klimatpositiva som det går med den teknik vi har just nu. Det är viktigt att vi gör detta. Det finns säkert många andra vackra innovativa hus, men att utgå från klimatet – det har ingen gjort förut, säger Johan Ehrenberg, vd för ETC Byggentreprenad.

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

Det finns säkert många andra vackra innovativa hus, men att utgå från klimatet – det har ingen gjort förut.

Mediahuset ETC har många strängar på sin lyra med solcellsparker och mobilförsäljning, så när idén att bygga klimatpositiva hus kom upp var det inte ovant att testa något nytt. ETC bildade ett entreprenadbolag och underentreprenörer upphandlades. Husen i Västerås byggs i trä och är mycket energisnåla, de uppfyller FEBY 18 Guld. Betongen som används i grunden är klimatförbättrad till 50 procent och solceller bidrar med mer energi än vad som används i fastigheterna. 

Läs även: ETC Bygg vill provocera branschen att tänka nytt 

Genom det statliga investeringsstödet till byggande av hyresbostäder kan byggherren hålla hyrorna nere under 15 år. Foto: Emanuel Hendal

Testprojekt

Målet var från början att bygga för 25 000 kronor per kvadratmeter boyta (BOA). Men efter att projektet fått statligt investeringsstöd på 13 miljoner plus ytterligare 5 miljoner för energisystem, innovativt byggande och socialt boende från Boverket beslöts det att ett dyrare hus skulle tas fram. Det resulterade bland annat i andra material, stora odlingsbalkonger och ännu energieffektivare tjocka väggar. 

Det statliga investeringsstödet innebär automatiskt en låg hyra i femton år, så vi har kunnat koncentrera oss på byggandets kostnader utan att snegla på hur man ska höja intäkterna.

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper

– Det statliga investeringsstödet innebär automatiskt en låg hyra i femton år, så vi har kunnat koncentrera oss på byggandets kostnader utan att snegla på hur man ska höja intäkterna, säger Johan Ehrenberg.

Tre fakta om de klimatpositiva hyreshusen i Västerås

Hyran i ETC-husen ligger på 1 530 kronor i snitt per kvadratmeter.

 

Byggherren valde under projektets gång att utöka storleken på husets balkonger, vissa ettor i huset har större yta på balkongen än på lägenheten.

 

Solcellerna har placerats i öst-västlig riktning eftersom de boende konsumerar mest el den tid då solen står i öst-västlig riktning.

Läs även: Utmanande massivträprojekt på tunneltak 

Byggprocessen har inte varit helt lätt. Till att börja med var marken mer förorenad än vad som sagts så stora mängder massor fick bytas ut. Dessutom har Covid-19 försenat leveranser och lett till sjukskrivningar. Bygget försenades med ett år och budgeten drog också i väg. 

— Men detta var ett testprojekt och vi har räknat ut att antalet arbetade timmar minskade med tio procent när vi byggde det andra huset jämfört med det första och med ytterligare 15 procent i de hus vi nu bygger i Växjö, säger Johan Ehrenberg.

Läs även: Passivhusgurun Hans Eek: ”Jag har varit tjurig och stått fast vid det jag trott på” 

Innovativ finansieringsform

En anledning till att ETC Byggentreprenad kunnat sitta ganska lugnt i båten är också den speciella finansieringsformen för projektet, där privatpersoner valt att spara i ETC Bygg för att dessa hus ska kunna uppföras.

Våra finansiärer har ett annat tålamod – de sitter inte och tittar på avkastningen utan på tryggheten i projektet.

– Våra finansiärer har ett annat tålamod – de sitter inte och tittar på avkastningen utan på tryggheten i projektet, säger Johan Ehrenberg.

Läs även: Hyresrätter med barnen i fokus 

Joakim Kaminsky är vd på Kaminsky Arkitektur som ritat husen tillsammans med passivhusförespråkaren Hans Eek. Han tycker finansieringsformen som ETC valt för sitt projekt är innovativ och något som kan inspirera andra i byggbranschen. Och att jobba med en byggherre som kommer in med nya ögon i branschen har varit väldigt lärorikt tycker han.

– Det blev att vi tog en större roll än vi brukade göra, säger han.

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Johan Ehrenberg tycker samarbetet med både Kaminsky och underentreprenörer fungerat bra.

– Alla har varit väldigt entusiastiska och inget som hänt i projektet har varit så svårt att vi inte kunnat lösa det, säger han.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast”

Mer om projektet

Entreprenör: ETC Byggentreprenad

Beställare: ETC Bygg

Hyresgäst: ETC Bygg

Arkitekt: Kaminsky

Projektkostnad: 93 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev