fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Kulturhistoriska Högvakten redo för framtiden

Publicerad: 22 januari 2020, 05:00

Totalrenovering och grundförstärkning av ett historiskt kvarter i centrala Göteborg kräver sin planering – men även förmågan att tänka om när det uppstår problem. “Hade vi inte ändrat pålningsmetoden hade projektet fått svårt att klara budgeten”, säger Svante Thun, på Higab. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2020.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2020

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

I mitten av 1700-talet uppfördes stenhusen Stadshuset, Wenngrenska Huset och Strömska Huset på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Tillsammans med Börsen som byggdes cirka 100 år senare bildar de fyra anrika byggnaderna kvarteret Högvakten.

Tidigare satt stadens politiker här och om det fortsatt att vara så hade berättelsen blivit annorlunda. För när de folkvalda 2014 permanent flyttade till Rådhuset ett stenkast bort öppnade sig möjligheten att äntligen ta itu med den renovering och grundförstärkning som så väl behövdes.

Kvarteret består av tre stora byggnader och rymmer bland annat stadsledningskontoret och representationshuset Börsen.

Foto: Andreas Jennische

– Vi hade sättningar framförallt i Börsen som gjorde att vi fick skador på insidan. Det var inte lika stor panik med de andra husen men när annas skulle vi lyckas vi tömma ett helt kvarter på folk? Då blev det: nu gör vi det! säger Svante Thun, projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Representationsvåning

Börsen används till representation och rymmer bland annat en entréhall i empirestil där en Oscar I i marmor möter gästerna. Historien är närvarande överallt. Higab och entreprenören F O Peterson & Söner Byggnads lade ett år på att tillsammans med länsstyrelsen och arkeolog kartlägga huset i detalj för att planera det stundande arbetet.

– Det här var så komplext. Att tro att vi kunde gå ut med färdiga handlingar inför en upphandling, nej det gick inte, säger Svante Thun.

FO Peterson vann upphandlingen inte på pris utan på “mjuka värden” som organisation och tidigare erfarenheter av att arbete i historiska och skyddsvärda miljöer.

Det atrium som finns i mitten av kvarteret har klätts in med ett nytt glastak. Foto: Hana Wretling

I mars 2016 brakade jobbet igång på allvar och sedan dess har hela grunden förstärkts, Wenngrenska huset har rivits ut invändigt och byggts upp igen och ett nytt glastak pryder nu det atrium finns i mitten av kvarteret. Alla fasader har målats om fjärrvärme-  samt elsystemet är nu ett och samma för hela Högvakten. I Börsens entréhall har varje enskild golvplatta lyfts bort och lagts tillbaka igen. Dock är den historiska snedheten i golvet densamma som tidigare. Ett hundratal byggarbetare var här samtidigt under den mest intensiva perioden.

Rymmer Göteborgs stadsledningskontor

Hyresgästerna, tjänstemän inom den kommunala förvaltningen, flyttade tillbaka in vid årsskiftet 2018/2019. I efterhand låter allt lätt. Men det var det inte. Ett avgörande ögonblick var när teamet bestämde sig för att helt byta metod för grundförstärkning.

– Vi tänkte använda pålar med ok där man slår en påle på utsidan och en på insidan för att sedan dra en balk mellan dessa under hela kvarteret. Det är så man brukar göra, åtminstone i Göteborg. Men det fanns arkeologiska lämningar överallt så det hade kostat något fruktansvärt. I samråd med Besab, UE grundförstärkning har vi i stället snedborrat och slagit ner 1200 stålpålar genom grundmuren ner till fast berg, säger Svante Thun.

Manövern sparade schaktning, tid och pengar.

–  På det sättet har vi inte behövt göra så stora ingrepp inne i huset. Hade vi inte kommit på det hade projektet inte klarar sig, säger Svante Thun.

Svante Thun, projektledare på kommunala Higab och Jonas Steen, vd på huvudentreprenören F O Peterson & Sönder Byggnads har jobbat nära varandra i fem års tid.

Foto: Andreas Jennische

Särskild påse med pengar för oförutsedda händelser

För att garantera att kostnaderna inte skulle skena i någon del av projektet avsattes från början särskild påse med pengar för just oförutsedda kostnader. När pålningen blev billigare lades besparingen i den särskilda påsen – som då växte, och krympte.

–  Men när exempelvis asbestarbetena visade sig bli fem gånger dyrare än tänkt till, tog vi pengar därifrån istället, så påsen krympte under projektets gång. Men den blev aldrig tom. När vi nu slutreglerar med Higab kan vi lämna tillbaka pengar, säger Jonas Steen.

Inne i Börshuset tronar Oscar I. Under renoveringstiden stod han förvarad på annan plats. Foto: Hana Wretling

Kort om Högvakten

■ Projektnamn: Kvarteret Högvakten.
■ Byggherre: Higab
■ Byggentreprenör: F O Peterson & Söner Byggnads AB
■ Hyresgäst: Göteborgs stad/Stadsledningskontoret
■ Byggledare/Byggplatsuppföljare: Forsen och Higab
■ Projektledning: Higab
■ Projekteringsledare:  White
■ Konstruktör: VBK
■ Arkitekt: Ahrbom & Partner  
■ VS-konsult: Andersson&Hultmark
■ El-konsult: Rejlers
■ Ventilationskonsult: Andersson & Hultmark
■ VS-entreprenör: Kungälvs Rör
■ Grundläggning: Besab
■ Grundläggning: Grundförstärkningar i Göteborg AB
■ Ventilationsentreprenör: LH-vent
■ Elentreprenör: Elektrocentralen AB
■ Entreprenadform: Utförandeentreprenad
■ Ersättningsform: Riktpriskostnad med incitament
■ Entreprenadkostnad exklusive moms: 318 miljoner
■ Totalkostnad: 410 miljoner kronor.

Årets bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar.

Segraren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2020.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev