Årets bygge
Lista: Alla 18 projekt som är med och tävlar i Årets Bygge 2023
Publicerad: 1 mars 2023, 14:59
Den 28 mars står det klart vilket projekt som blir Årets Bygge 2023. Här listar vi alla projekt som kan ta hem segern.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeÅrets Bygge 2023CastellumFabegeZengunSkanska SverigeTuve ByggNCCPeabPeab BostadPeab SverigeSveabVediekkeVeidekkebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation94 nominerade har blivit 18 finalister som tävlar om priset i sex delkategorier och ett extra ärofyllt huvudpris.
Den 28 mars är det dags för stor prisutdelning på byggbranschens mötesplats Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm. De senaste veckorna har Byggindustrin presenterat de nominerade i kategorierna: samhällsfastigheter, industri/logistik/butik, bostäder, hotell och kontor, infrastruktur och renovering. Här kommer en sammanfattning.
Renovering
Tomteboda: Betongkolossen har fått ett nytt syfte
”För många kan Tomteboda se ut som en tråkig betongbyggnad, men när man kommer närmare och lär sig om huset så inser man att varje bit betong är levererad med extrem kvalitet”.
2022 färdigställdes det mödosamma arbetet med att ge Postens gamla fastighet Tomteboda nytt liv. Byggnaden rymmer nu bland annat bussterminal, skola och kontor.
Foto: Anders Roth
Gjuteriet: Omvandlat gjuteri blir Varvsstadens pärla
Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlats till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt.
Utvecklaren och beställaren Varvsstaden och entreprenören Peab har byggt ett ”hus i huset” och använt sig av mycket återbruk för att skapa en nytt kontor.
Foto: Petra Bindel
Trikåfabriken: Damunderkläder byttes mot klimatberäknat kontor
Den gamla kulturklassade Trikåfabriken i Malmö har omvandlats till guldklassat kontorshus genom återbruk och byggnadsvård.
I projektet Trikåfabriken har fastighetsägaren Stena Fastigheter och entreprenören Servicekuben förvandlat en gammal byggnad till en modern kontorsbyggnad med respekt för historien – medan hyresgäster funnits kvar i huset.
Foto: Felix Gerlach
Hotell och kontor
Greenhaus: Veidekkes och Castellums gröna bygge – med blick över Oceanen
Under brinnande pandemi, på en pir med endast en tillfartsväg och ytterligare sju närliggande nybyggnadsprojekt har Veidekke och Castellum byggt Greenhaus – en kontorsfastighet med utsikt över Oceanhamnen i Helsingborg.
Greenhaus är en kontorsfastighet på åtta våningar som är placerad nära och delvis över vatten. Huset är certifierat i Miljöbyggnad Guld.
Foto: Ola Hansson
Hållbarhetshuset: Fabege och Zengun i unikt återbruksprojekt
Ett nytt hus av ett gammalt hus, går det att bygga? Ja det gör det! När Zengun och Fabege behövde etablering till stadsutvecklingen i Haga Norra valde de att bygga ett nytt hus av materialet från Bilias gamla bilhall i stället för att ta in de klassiska inhyrda byggbodarna.
Bilias bilhall byggdes på 70-talet och hade en kontorsdel där det gick att återbruka större delen av allt invändigt material.
Foto: Jeanette Hägglund
Kineum: Kexchokladliknande Kineum skapar Manhattankänsla i Göteborg
En kexchokladliknande skyskrapa som redan blivit ett landmärke i Göteborg.
Kineum har byggts av NCC i Göteborg.
Foto: Anton Adielsson
Bostäder
Projekt Amiralitetsgatan: Socialt hållbart boende i fokus i Majorna
Skanska och Robert Dicksons stiftelse har byggt bostäder för människor som tjänar max 40 000 kronor i månaden i Majorna i centrala Göteborg.
Robert Dicksons mål är att erbjuda en rimlig hyra och satsa på hållbara hus som står i över 100 år.
Foto: Ola Eliason
Bonn-Olles torn: Nytänkande bostadstorn i Örnsköldsviks kulturmiljö
Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik är ett nyskapande bostadshus och ett koncept för att bygga små, klimatsmarta och effektiva byggnader.
Missa inte senaste nytt!
Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb
Här prenumererar du!
Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik har Byggsigurd både som beställare och entreprenör.
Foto: Linda Näslund
Villazero: Kvinnor visade vägen mot byggande utan utsläpp
Minskade koldioxidutsläpp och fler kvinnor till byggbranschen. Det har varit huvudfokus i projektet Villazero i Borlänge.
Villazero i Borlänge har byggts av entreprenören Byggpartner och beställaren Fiskarhedenvillan i samverkan med Mondo Arkitekter Dalarna och Structor Byggteknik Dalarna.
Foto: Emelie Langer Strömberg
Industri, logistik och butik
Mathems CFC: Modern logistikanläggning ska lyfta Mathem till nya höjder
För att öka kapaciteten och effektiviteten i verksamheten krävdes en ny logistikanläggning för Mathem. Den nya anläggningen i Farsta i Stockholm har byggts med både hållbarhet, personaltrivsel och effektivitet i fokus.
Ett kollektivtrafiknära och citynära läge var en förutsättning för projektet.
Foto: Mikael Hemmingsen
Vallentuna returpark: Välkomnande returpark har besökaren i fokus
Vallentuna returpark är en återvinningsanläggning de luxe, med konst av återbrukat material och välkomnande personal som guidar besökarna att återvinna och sortera rätt.
Vallentuna returpark bryter av mot andra. Entreprenör och beställare Sörab.
Foto: Jojje Eklöf
Broson Steel: Broson Steel har kommit hem till Vårgårda
När TB-Gruppen med hjälp av Tuve Bygg byggde en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda stod kundens behov i fokus. Efter en byggtid på bara tio månader var anläggningen klar och inflyttad, med en effektiv solcellsanläggning på taket.
Beställaren TB-Gruppen har med hjälp av entreprenören Tuve Bygg byggt en ny logistik- och produktionsanläggning för Broson Steel i Vårgårda.
Foto: Tony Meyer
Samhällsfastigheter
Kvarndörren: Hemlikt vårdboende i Rinkeby med personal och brukare i fokus
Vård- och omsorgsboendet Kvarndörren i Rinkeby i Stockholm har både personal och brukare i fokus. Ett väl genomfört bygge med hållbarhetsfokus som är hemlikt, vårdsäkert och med mycket ljus.
Kvarndörren är ett vård- och omsorgsboende som har byggts av beställaren Micasa Fastigheter och entreprenören NCC på Rinkeby allé i Stockholm.
Foto: Emelie Melin
LSS- och serviceboendet i Landskrona: Dubbelt guld för Landskronas nya LSS-boende
I Landskrona har passivhusspecialisten Emrahus byggt Sveriges och världens första LSS-boende som ska bli certifierat i både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld (PHI).
Entreprenör har varit Miri bygg, beställare Emrahus och hyresgäst Landskrona kommun.
Foto: Kim Berkhuizen
Kvarteret Poolen: Kontor och simhall i samma byggnad – tack vare unik 3D-lösning
Med en smart 3D-lösning har Solna fått en ny simhall och Fabege ett nytt kontor i en och samma byggnad. Ett komplext projekt som därtill blev klart sex månader tidigare än beräknat.
Kvarteret Poolen, simhallen, har byggts av Peab (grunden, platsgjuten källarvåning och bassängrummens bärande konstruktion utfördes av NCC) och beställare har varit Solna stad. Kontorsdelen har byggts av entreprenören NCC på beställning av Fabege.
Foto: Jeanette Hägglund
Infrastruktur
Västra Rosersberg gata och VA: Många hållbara lösningar när logistikområdet fick VA-nät
Höga hållbarhetsmål och färdigställt tre månader före utsatt tid och inom budget gör Västra Rosersberg gata & VA till ett föredömligt anläggningsprojekt.
Västra Rosersberg gata & VA, med entreprenören Sh bygg, sten & anläggning och beställaren Sigtuna kommun.
Foto: Lina Börjesson
Östra promenaden: Norrköpings gröna lunga har förnyats
Renoveringen av byggnadsminnet Östra promenaden i Norrköping har varit ett känsligt projekt som i slutänden lyft trafikstrukturen och skapat mer plats för både trafik och träd.
Renoveringen av Östra promenaden i Norrköping har genomförts av entreprenören NCC och beställaren Norrköpings kommun.
Foto: Runar van Geffen
Växjö nya gångbro: Växjös nya gångbro på plats trots tidspressen
Den nya gångbron över järnvägen i Växjö var ett projekt som krävde såväl millimeterpassning som tidspassning. Med skicklighet och en lösningsorienterad projektorganisation blev projektet en framgång.
Växjös nya gångbro har nyttjat Sveab Järnväg som entreprenör. Beställare var Trafikverket investering.
Foto: Anders Bergön