söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

”Mindre grabbig jargong med fler tjejer bland montörerna”

Publicerad: 7 mars 2019, 05:29

I år delas priset Jämställdhetsbygget ut för första gången – ett pris som ska gå till en god insats för jämställdhet. Byggindustrin har tagit pulsen på de tre glada finalisterna Golvkedjan, Snickarpodden och Uppsalahem. Vinnaren utses på Årets Bygge-galan den 26 mars.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019

Skanskaingenjören Ina Djurestål var en av initiativtagarna till Jämställdhetsbygget. Hon är mycket nöjd med finalisterna som har chansen att ta hem priset för första gången.

– De har tagit jättefina initiativ och generellt blev jag väldigt glad över att det var så många bra initiativ som nominerades, 19 stycken. Det här är ett helt nytt pris, därför känns det extra kul att så många har uppmärksammat det. Mångfalden visar på att det finns stort engagemang för jämställdhet i byggbranschen och att många vill förändra branschen.

Läs mer: Här är juryns motivering till finalisterna i Jämställdhetsbygget.

Ina Djurestål hoppas att priset kommer att leda till en reell förändring som dels innebär att fler kvinnor söker sig till byggbranschen och även att alla ser att byggbranschen försöker ändra på gamla struktuer.

– Jag har upplevt att det finns en uppfattning om att det är tufft att vara kvinna i byggbranschen och att man inte gör så mycket för att förändra situationen, men det görs jättemycket! Många på min arbetsplats som jobbat mycket längre än jag säger att det blivit stor förändring, säger hon.

“Självklart att det ska finnas ett pris”

Sedan Ina Djurestål, Pauline Diurson, Helena Walentowicz och Emma Ophus tog initiativ till priset har hon bara fått positiv uppmärksamhet för initiativet, från både kollegor ”på golvet” och från företagsledare.

– Nu känns det så självklart att det ska finnas ett jämställdhetspris, säger hon.

Själv jobbar Ina Djurestål som produktionsingenjör med renoveringen av kulturhuset och teaterhuset i Stockholm. Jättekul tycker hon.

– Jag tycker det är en jättehäftig bransch att få vara med och bygga samhället. Det är ett lagarbete och alla jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål. Och det är få jobb där man får jobba med något så konkret. Du kan vara med från början när det enda som finns är en gräsplätt och så blir det till sist en förskola där barnen kommer få sina första minnen i livet. Jag tipsar alla om byggbranschen för den är så häftig, säger hon.

Golvkedjan är en av de tre finalisterna till Jämställdhetsbygget. Juryn tar bland annat fasta på att de förändrar bilden av vilka som passar som golvläggare.

Lars-Åke Lidén, vd på Golvkedjan, såg en kommersiell möjlighet i jämställdhetsarbetet. Foto: Golvkedjan

Lars-Åke Lidén, vd på Golvkedjan, vad tycker ni om att ni blivit nominerade till detta pris?

– Det är fantastiskt roligt förstås! Vi är stolta över det vi gjort hittills men hade inte räknat med att det skulle uppmärksammas så här. Väldigt roligt!

Vad skulle en vinst betyda?

– Att vi får ännu mer vind i seglen i vårt interna arbete. Att våra 45 Golvkedjeföretag känner stöd och förväntningar från vår egen bransch, och förhoppningsvis även från våra kunder.

Vad är bakgrunden till att ni startat ert aktiva hållbarhetsarbete?

– Vi såg framförallt en kommersiell möjlighet. Vi såg ju att hållbarhetsfrågor börjat spela en väsentlig roll i helt andra branscher och förstod att det bara var en tidsfråga innan det påverkade våra kunder och vår del av byggbranschen. Samtidigt insåg vi att Golvkedjeföretagen hade mycket större möjlighet att svara på de frågorna än våra lokala konkurrenter, så vi satsade. Vi lägger vart fjärde golv i Sverige ungefär, så det vi gör har stor möjlighet att påverka. Vi har gjort klimatberäkningar, uppförandekoder mot våra leverantörer, seminarier i Almedalen och förstås satsningen med kvinnliga montörer. Till vår årliga montörsutbildning i Holland var endast kvinnliga medarbetare inbjudna, ett sätt att uppmärksamma och visa uppskattning till våra kvinnliga montörer.

Vad ser ni att er insats ger inom ert företag?

– Vidgade vyer tror jag. Säkert en bättre stämning och bättre generell arbetsmiljö för dem som börjat få en större andel kvinnliga montörer. Blandade arbetsplatser fungerar ju bättre än enkönade. Golvbranschen är en väldigt manligt dominerad bransch och när vi pratar med våra många manliga montörer uppskattar även dom ofta den mindre grabbiga jargongen som naturligt följer med fler kvinnliga kollegor. Vi kan inte mäta någon ekonomisk fördel än, men den kommer ju som konsekvens av en bättre arbetsmiljö, förstås.

Hur vill ni gå vidare med ert jämställdhetsarbete?

– På alla möjliga sätt! Det handlar framförallt om att hitta fler kvinnor som vill bli hantverkare, förmå dom att komma till just våra företag, se till att de trivs och utvecklas hos oss. Det är en stor utmaning, men det kommer vi att fixa!

Den andra finalisten, JM:s ”Snickarpodden”, består av kvinnliga snickarlärlingar som berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM. Linn Gergi och Sussie Wacklin, har varit med och startat Snickarpodden och kommer köra säsong 2.

Sussie Wacklin och Linn Gergi är två av initiativtagarna till Snickarpodden. Foto: Snickarpodden

Vad tycker ni om att ni blivit nominerade till detta pris?

– Vi känner oss väldigt smickrade och tacksamma och stolta över oss själva som har blivit nominerade, det känns som ett kvitto på att vi når ut.

Vad skulle en vinst betyda?

– Det skulle vara ett kvitto på att det vi gjort är något meningsfullt och som folk vill stötta.

Vad är bakgrunden till att ni startade Snickarpodden?

– En av oss kom med idén som vi såklart nappade på så vi ville inspirera andra att börja i branschen. I början var det en liten idé som nu vuxit sig till ett ansvar vi har: Att få in fler kvinnor i byggbranschen för att bidra till jämställdhet och visa att vi kan.

Är det lätt att hitta på ämnen till podcasten?

– Oftast rullar ämnena på och ibland får man hjärnsläpp men då har vi tagit hjälp av nära och kära men även på byggena.

Vad är det viktigaste ni har bidragit till, tycker du?

– Vi har gett en större insikt i hur det är att vara kvinna i branschen och slagit hål på många fördomar som har funnits. Fler kvinnor har fått upp ögonen för att det finns en bransch som inte någon pratat om tidigare. Från Snickarpoddens lyssnare har vi fått väldigt mycket pepp och glada tillrop från andra kvinnor som antingen är nyfikna på byggbranschen eller jobbar i andra traditionellt mansdominerande hantverksyrken. Det är så kul att få kontakt med dem.

Vad ser ni att er insats ger till JM?

– Fler kvinnor sökte till årets intagning till traditionella lärlingsprogram hos JM vilket var stort för oss som kämpat nu i ett år för det. Resultaten från alla kvinnor som har startat den nya omgången av traditionella lärlingsprogrammet verkar bara varit positiva. Vi tror att det ger oss en bättre stämning med en jämnare könsfördelning och vi har lockat fler kvinnor till både JM och branschen i stort.  Snart släpps säsong 2 och självklart vill vi fortsätta inspirera så länge vi har lyssnarna med oss.

Den tredje finalisten till jämställdhetsbygget är Uppsalahem. Juryn motiverar det bland annat med att ”de arbetar genuint och ärligt med jämställdhetsfrågan i alla sina processer.”

Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare på Uppsalahem, berättar att företagsledningen ser jämställdhetsfrågan som strategiskt viktig. Foto: Uppsalahem

Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare på Uppsalahem, vad tycker du om att ni har blivit nominerade till det här priset?

– Vi är jätteglada att vara nominerade till detta nyinstiftade pris för ett arbete vi tycker är enormt viktigt och satsar mycket på. Det är ett kvitto på att vårt arbete gör avtryck i branschen.

Vad skulle en vinst betyda?

– Det skulle såklart ge en extra skjuts till vårt egna jämställdhetsarbete. Men vi hoppas också att det innebär att vi kan bidra till att skapa bättre förutsättningar för jämställdhetsarbete hos andra byggherrar och företag.

Vad är bakgrunden till att ni gjort detta arbete?

– Företagsledningen är mycket engagerade i frågan och ser den som strategiskt viktig. Vi strävar efter en jämn könsfördelning i alla yrkesgrupper och på alla nivåer, genom att satsa på de unga, och har lyft frågan såväl i Fastighetsbranschens utbildningsnämnd som i styrgrupper för bland annat yrkeshögskolor. Förra sommaren erbjöd vi också fler än 120 sommarjobb och 30 praktikplatser. Här jobbar vi med en medveten strategi att blanda killar, tjejer och personer som identifierar sig på andra sätt, inom lokalvård och yttre skötsel eftersom det är två traditionellt ojämställda yrkesgrupper. Vi har också bland annat genomfört så kallade kulturdialoger med alla medarbetare – diskussioner i arbetsgruppen kring kluriga situationer där det kan vara svårt att avgöra om någon gått över gränsen eller inte.

Vad är det viktigaste ni gjort, tycker du?

– Det viktigaste är inte en enskild sak, utan helheten. Att jämställdhet blir en naturlig del i det dagliga arbetet.

Ni har ställt jämställdhetskrav på era leverantörer. Vad ger det?

– Att våra samarbetspartners har en tydlig jämställdhetsagenda tror vi är en nyckel till att vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart och jämställt samhälle. Genom att belysa hur viktig vi tycker att frågan är hoppas vi på att sprida ringar på vattnet i hela branschen.

Vad ser ni att er insats ger inom företaget?

– Det finns flera studier som visar på att en organisation som är rättvis, inkluderande och jämställd är mer effektiv, och mer lönsam. Vi tror att vårt arbete med detta har bidrar till att fastighetsbranschen i dag är en av de mest jämställda arbetsmarknadssektorerna

Hur vill ni gå vidare nu?

– Just nu ser vi över hur jämställdhet kan genomsyra allt från planering till färdigställande av våra bostadsområden, ett jättespännande arbete.

Relaterade artiklar

De är finalister i Jämställdhetsbygget

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev