onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Niklas Nordström: ”Tapp i bostadsbyggande möjliggör satsningar på VA, gator och vägar

Publicerad: 28 mars 2023, 15:24

Niklas Nordström, Senior adviser Miltton.

Foto: Mattias de Frumerie

Rubrikerna om krackelerande infrastruktur duggar tätt i svenska tidningar. Niklas Nordström, tidigare kommunalråd i Luleå och nuvarande rådgivare på Miltton uppmanar alla kommuner passa på att ta helhetsgrepp på vatten och avlopp, gator och vägar, det säger han under tisdagens Construction Summit.

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge 2023infrastruktur

MSN

Martina Strand Nyhlin


– Vi måste någonstans erkänna att den väg vi valde sedan 90-talet, den håller inte längre, nu får vi medborgare och skattebetalare, men också de som är beslutsfattare, bara inse att vår tid kräver att vi lägger mer resurser på infrastruktur, av olika slag, säger han.

Grundproblemet är att vi har levt på pengar som vi egentligen inte har, sedan nittiotalet, menar han. På alla nivåer, nationellt och lokalt, har det blivit så att ”tråkiga” saker som att underhålla infrastruktur skjutits upp, menar Niklas Nordström.

– Det är därför vi har de här rubrikerna om att tågen är försenade eller spårar ur och att man måste sänka hastigheter på vägar och liknande. På kommunal nivå är det liknande med VA, gator och vägar, säger han.

Läs även: De bygger Hagastaden i punktform: ”Det är sjuka mängder information”

Men som läget är nu, när byggmarknaden stannar av när det gäller bostäder och det finns risk att även investeringar i kommersiella fastigheter kommer att stanna av kan den här typen av investeringar bli det som hejdar en total sättning av byggmarknaden.

– Historiskt sett blir det problematiskt med skarpa svävningar upp och ner. Men nu skulle vi kunna göra en överenskommelse mellan staten regering och riksdag och kommunerna. De kommande tre åren skulle staten kunna skjuta till pengar till kommuner som investerar i VA eller kommunala vägnät, för att brygga över den här tuffa perioden, säger Niklas Nordström.

Läs även: Lista: 4 banbrytande projekt som återanvänder stommar

Luleå kommuns och NCC.s projekt Östra Länken utsågs till Årets bygge 2018. Det minns han som en härlig upplevelse. Annars uppskattas sällan infrastrukturprojekt. När han själv var kommunalråd irriterade blev medborgarna mest irriterade på åtgärder inom VA- området, även om de så klart önskade att allt skulle fungera.

– Det är inga frågor man vinner val på direkt. Men om jag hade varit kommunalråd i dag skulle jag lägga ett offensivt program för att underhålla infrastrukturen, utifrån att det sannolikt också skulle bättre att upphandla nu när det inte är så stor konkurrens om resurserna. Det här handlar om att skydda skattebetalarnas pengar, säger han.

Podden CS-talks finns att lyssna på från och med fredag.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev