tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Norrköpings gröna lunga har förnyats

Publicerad: 22 februari 2023, 13:08

Östra promenaden i Norrköping.

Foto: Runar van Geffen

Renoveringen av byggnadsminnet Östra promenaden i Norrköping har varit ett känsligt projekt som i slutänden lyft trafikstrukturen och skapat mer plats för både trafik och träd. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Infrastruktur.

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge 2023Årets ByggeNCCstadstadsmiljökollektivtrafikinfrastrukturstadsbyggnadNorrköping

MSN

Martina Strand Nyhlin


Att renovera Östra promenaden i Norrköping var ett projekt som riskerade att få stadens invånare emot sig. Deras högt värderade lindträd skulle bytas ut mot sina ”småsyskon” och projektet medförde många trafikavstängningar. Men med facit i hand så tar Norrköpingsborna den nyrenoverade promenaden till sina hjärtan.

– Det var fullt av människor på invigningen och kommunen har fått bra feedback, säger Julia Ander, projektchef på NCC.

Läs även: Norrköping skakas – två storbyggare i konkurs samma vecka

Östra promenaden i Norrköping.

Foto: Runar van Geffen

Norrköpings tre alléer utgör ett esplanadsystem som började anläggas redan på 1850-talet efter fransk förebild. Lindsticklingarna har tagits från Norrköpings andra promenader – den norra och den södra – och sedan stått på tillväxt på närliggande Billbäcks plantskola i 27 år. Nu var det hög tid att plantera ut dem och samtidigt ge gatumiljön en upprustning och uppdatering.

Tre snabba om Östra promenaden:

Trafiksignalsystemet längs Östra promenaden är Norrköpings modernaste. Dessutom innehåller promenaden Östgötatrafikens referenshållplats, som innehåller det absolut senaste för hur man vill utforma en hållplats gällande tillgänglighet, materialval, utseende och teknik.


• Omfattande ledningsomläggning och renovering av ledningar har utförts i syfte att ge träden de bästa långsiktiga förutsättningarna.


• Östra promenadens lindallé är 550 meter lång och arbetsområdet var 100 000 kvadratmeter.

Östra promenaden är ett byggnadsminne och ambitionen i projektet har varit att återskapa 1800-talets ursprungliga promenader och samtidigt anpassa platsen till nutid och framtid. 190 nya lindar har planterats och samtidigt har körfält byggts om, för att ge mer plats för träden, fotgängare och cyklister samt kollektivtrafik. Dessutom har en ny trafikplats och sju signalreglerade korsningar anlagts.

– Vi har fått till en förbättring av byggnadsminnet och den gröna miljön och skapat en jämnare fördelning av ytor för den som går, cyklar och åker kollektivt. Vi har ändrat strukturen till det bättre som jag ser det, och utifrån promenadernas bästa, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun.

Missa inte senaste nytt!

Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb

Här prenumererar du!

Östra promenaden i Norrköping.

Foto: Runar van Geffen

Läs även: Peab bygger om Lundbergs köpcentrum i Norrköping: "Helt nytt uttryck”

Tunga träd hanterades

NCC som planterat alla de 1,8 ton tunga träden tycker att det varit ett otroligt spännande projekt att få jobba med.

– Det har varit ett jätteansvar. Det är egentligen som att riva ner ett slott och bygga upp det igen, säger Julia Ander.

Det fanns en tidsgräns för planteringen av träden, före årsskiftet 2023 måste utplanteringen ske.

– Det gick väldigt bra, för vi planterade alla förra hösten och vintern och det gjorde att vi kunde fokusera på andra saker i år, säger Carolina Olsson.

De nedtagna lindstammarna har alla använts dels i sin helhet till platser där ekoxar kan leva och som flis i anläggningen. Dessutom har allmänhet, skolor och föreningar fått lindträ att till exempel slöjda med. Projektet har också återanvänt granitsten och stenblock som fått nytt liv i projektet.

Östra promenaden i Norrköping under byggtiden.

Foto: Runar van Geffen

Toppresultat i enkäter

Enligt senaste slutkostnadsprognosen hålls budgeten, även om krig och pandemi frestade på. Och både kommunen och NCC är väldigt nöjda med samarbetet. Projektet har fått toppresultat i projektets samverkansenkäter.

– Alla aktörer i projektet är överens om att det är väldigt bra sammanhållning och engagemang i projektet. De uttrycker stolthet och berättar gärna om projektet. Jag är lycklig om jag får vara med om ett sånt här projekt igen, säger Julia Ander.

Läs även: Kraftig ökning i januari – vi listar månadens största konkurser

Carolina Olsson håller med.

– Det här projektet är ett enda i sitt slag. Vi gjorde det, och vi lyckades, säger hon.

Aktörer i projektet

Entreprenör: NCC
Beställare: Norrköpings kommun
Projektör: Ramböll, Nyrens (belysning)
Projektkostnad: 148 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i partnering

Övriga projekt nominerade i kategorin:

Växjös nya gångbro på plats trots tidspressen

Många hållbara lösningar när logistikområdet fick VA-nät

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev