Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Ny organisation ska säkra byggarbetsplatser

Publicerad: 27 mars 2017, 19:22

Håll Nollans vd Ulrika Dolietis under Årets Bygge 2017. Foto: Martina Strand Nyhlin

Ingen ska skadas på våra byggen. Det är målet med den nya branschorganisationen Håll Nollan, som ska jobba för säkrare byggarbetsplatser, och som presenterades på Årets Bygge-galan.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeHåll NollanUlrika Dolietisbyggregler

Det är självklart att de hus och vägar vi bygger ska byggas på ett hållbart sätt även ur det här perspektivet, sa Håll Nollans vd Ulrika Dolietis, när hon presenterade organisationen under kvällen.

Tretton medlemmar står bakom organisationen redan från start. Det är Akademiska hus, Skanska, Peab, NCC, Veiddekke, Locum, Bravida, Assemblin, Jernhusen, Vasakronan, Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier och Trafikverket. Samarbetet mellan många olika aktörer kommer vara framgångsfaktorn i organisationen.

– Vi täcker hela byggprocessen. Vi tror väldig mkt på att samverkan över gränserna kan bidra till at ingen skadas på våra byggen. Det här är jättebra förutsättningar för oss att komma någon vart, säger Ulrika Dolietis, som har en bakgrund som arbetsmiljöchef på Skanska.

Organisationen kommer att jobba inom fyra områden - ledarskap och kultur, kunskap och kompetens, gemensamma arbetssätt och standarder och kravställning och uppföljning.

Många i branschen har jobbat länge med de här frågorna på olika håll, men är frustrerade över att arbetet inte går framåt fortare.

– Det här initiativet kan göra att det går betydligt fortare, säger Ulrika Dolietis.

På Årets byggegalan diplomerades initiativtagarna Hon bjuder in alla företag i byggbranschen som vill att vara med i arbetet.

– Ju fler vi är desto bättre, säger hon.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev