lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Nybyggda Baggeboskolan blev hela kommunens angelägenhet

Publicerad: 24 februari 2021, 15:00

Baggebyskolan i Tibro nomineras till Årets Bygge 2021 i kategorin Samhällsfastigheter. Foto: Marie Hidvi

När Tibro behövde en ny F-6-skola blev bygget en angelägenhet för hela kommunen. Ortens lokala möbelsnickartradition har gjort stort avtryck i bygget och skolbarnen har fått vara delaktiga när skolan som ska stå i många år kom till.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021NCCskolorutbildningSamhällsbyggnadsamhällsfastigheteråterbruk

– Tibros tidigare vision var miljöer som sticker ut och det gör den här skolan på väldigt många sätt, säger Samuel Willner projektledare och lokalstrateg på Tibro kommun. 

Läs även: Håstensgårdens förskola byggdes snabbt med smart prefabteknik 

Baggeboskolan ska knyta ihop den lilla orten Hörnebo med Tibro tätort på ett sätt som gagnar utvecklingen av Tibro som helhet, både när det gäller infrastruktur och bebyggelse.

Miljön är ledstjärna

Skolan byggs i Miljöbyggnad silver-standard men utan certifiering och med höga akustikkrav. I projektet har hållbarhet varit en ledstjärna och man har återbrukat och rekonditionerat möbler från tidigare skolverksamheter som hade hög kvalitet och gjort livscykelanalyser på många av materialvalen.  

Hela biblioteket består av recyclade hyllor och även många av borden är återvunna. Vi har medvetet valt att köpa in nya möbler av hög kvalitet som håller i många år och som är möjliga att recycla.

– Hela biblioteket består av recyclade hyllor och även många av borden är återvunna. Vi har medvetet valt att köpa in nya möbler av hög kvalitet som håller i många år och som är möjliga att recycla, säger Anette Larsson, Baggeboskolans rektor.

Även i snickerierna i byggnaden har ortens hantverkstradition tagits tillvara. 

3 snabba om Baggeboskolan:

• Ortens invånare har varit väldigt engagerade i bygget och de event där man visat upp 3D-modell av skolan i VR-glasögon har varit välbesökta. 

 

• Delaktighet och engagemang har varit ledord under produktionen och för att skapa detta har man bland annat haft Tema-fredagar, med dragningar av till exempel kommunen, arkitekten.

 

• Återbruk är även en del av den konstnärliga utsmyckningen i Baggeboskolan. Ett tio meter högt träd av spillträ från fabriker har byggts i skolans ljusgård och barnen har själva målat löven på trädet.

Hela biblioteket består av recyclade hyllor och även många av borden är återvunna. Foto: Marie Hidvi

Hög grad av digitalisering

Projektet är det första stora på orten på 30 år och det har genomförts i samverkan med NCC, som har jobbat på hög digitaliserad nivå med VDC (Virtual Designing and Construction). 

Som vi brukar säga: Vi bygger huset två gånger och den första gången görs det i 3D-miljö för att kunna projektera bort problem och skapa förutsättningar för en rationell produktion.

– Vi har ritat huset i 3D och scannat tomten med drönare, sedan matat modellen med information, allt för att optimera, underlätta och effektivisera. Som vi brukar säga: Vi bygger huset två gånger och den första gången görs det i 3D-miljö för att kunna projektera bort problem och skapa förutsättningar för en rationell produktion. Sen flyter arbetet på och man får en förutsägbar produktion utefter satt tidplan, säger Wiktor Krancher, NCC’s produktionschef.

Han är väldigt nöjd med partneringprojektet där man jobbat hårt för att skapa bra stämning, delaktighet och engagemang.

Läs även: Curanten – ett hus för hälsa i återbrukat tegel 

– Det har varit många lokala aktörer och ett väldigt lyckat projekt. Att många har sagt att det är det bästa projektet de jobbat i är ett kvitto på att vi har lyckats, säger Wiktor Krancher. 

 Martina Strand Nyhlin

 

Mer om Baggeboskolan:

Entreprenör: NCC.

Beställaren: Tibro kommun.

Hyresgäst: Tibro kommun.

Arkitekt: Liljevalls arkitekter.

Projektkostnad: Totalkostnad inklusive inventarier och solceller 218,5 miljon. (227 totalbudget).

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev