tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Nytänkande bostadstorn i Örnsköldsviks kulturmiljö

Publicerad: 1 februari 2023, 12:59

Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik har Byggsigurd både som beställare och entreprenör. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Bostäder.

Foto: Linda Näslund

Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik är ett nyskapande bostadshus och ett koncept för att bygga små, klimatsmarta och effektiva byggnader. Nu nomineras det till Årets Bygge 2023 i kategorin Bostäder.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2023KL-träbostadsrätterBostadsrätternabyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationÖrnsköldsvik

MSN

Martina Strand Nyhlin


Ett trätorn som enbart tar upp en liten markyta men maximerar utrymmet för de som bor i lägenheterna. I Örnsköldsvik finns nu Bonn-Olles torn, ett spännande pilotprojekt som vill skapa ett koncept för att bygga små, klimatsmarta och effektiva byggnader.

– Det här är ett nytt tänk för att bygga hus och konceptet skulle gå att upprepa för till exempel förtätning i villaområden, säger Anders Nordin, ägare av Byggsigurd som utvecklat och byggt projektet och som dessutom nu bor i huset.

Läs även: Ny dansk affärsidé: Vill expandera i Sverige med återbrukat material med garanti

Projektet har fått sitt namn från Bonn-Olles gård, ett av Örnsköldsviks äldsta bevarade trähus, och det nya tornet har byggts för att passa med det gamla. Tornet har en faluröd träfasad och fasadbelysning har integrerats i träverket. Bostadshuset tar enbart upp tolv gånger tolv meter och har en oktagonal planform där bjälklagselement är sammanfogade som tårtbitar. Huset är dessutom byggt som en termos, med dubbla ytterväggar, för att nå bästa möjliga ljudnivå.

Tre fakta om Bonn-Olles torn

Företaget Byggsigurd som byggt det nya Bonn-Olles torn har tidigare varit med om att bygga om kvarteret Egypten, där Örnsköldsviks gamla kommunhus byggdes ut med en påbyggnad till totalt 93 kooperativa bostadsrätter.
Alla lägenheter i Bonn-Olles torn är lika stora, 102 kvadratmeter, men har inte exakt samma planlösningar då var och en har fått designa själv.
Att hissen och trappan placerats utanpå huset har gjort det möjligt att nyttja varje våningsplan maximalt. Även bottenvåningen kan möbleras och utnyttjas för gemenskap och med ett gästrum, wc/dusch och pentry.

Vägen till projektet har varit lång. Näslund Arkitektur kopplades in för arbetet att ta fram en ny detaljplan för området, eftersom ursprungsplanen bara möjliggjorde en trevåningsbyggnad.

– Det är säkert sju, åtta år sedan vi började skissa på en byggnad och det var en stor process innan det blev klart hur många våningar vi kunde bygga, säger Linda Näslund på Näslund Arkitektur.

Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik sticker upp.

Foto: Linda Näslund

Annorlunda lösningar

Utifrån Byggsigurds egen idé att med en sorts bärande mittstolpe utformade Näslund Arkitektur fasaden och hela planlösningen.

– Det var inte helt lätt att göra en planlösning i ett åttkantigt hus, men eftersom det var en lägenhet per plan så gick det, säger Linda Näslund.

Fastigheten har även solceller och bergvärme med avancerad från- och tilluft som bland annat återanvänder värme och kyla i ett system under marken.

– Vi nyttjar marktemperaturen, så är det kallt ute blir luften varmare innan den går in och tvärtom på sommaren, säger Anders Nordin.

Läs även: Han vill bygga fler husgrunder i trä: ”Då kan man resa väggarna samma dag”

Byggmetoden som Byggsigurd använt är också lite annorlunda. Endast en vanlig trappställning, som fästs i huset, har använts och fått växa på höjden med huset. De prefabricerade väggarna i KL-trä som kommit färdigmålade med fönster och allt har lyfts på plats med en kran och står trä mot trä för störst bärkraft.

– Vi klarade att montera bjälklagen och ytterväggarna i sex våningar på fyra montagedagar, säger Anders Nordin.

Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik.

Foto: Linda Näslund

Projektet har påverkats en hel del av kris och krig. Det har blivit förseningar och fördyringar i leveranserna. Ett exempel var när trägolvet som beställts i god tid plötsligt inte längre fanns till försäljning och ett helt annat golv fick köpas in till dyrare peng. Men tack vare ett gott samarbete har projektet ändå blivit klart i tid.

– Även våra underleverantörer har haft en del leveransproblem, men vi har klarat ut dem och med lite olika insatser så har vi ändå fått fram materialet. Vi har varit väldigt angelägna om att hålla tidsplanen, och det har vi lyckats med, säger Anders Nordin.

Linda Näslund tycker också att arbetet flutit på bra.

– Det har varit så stort engagemang och så tydliga förutsättningar, säger hon.

Aktörer i projektet

Entreprenör: Byggsigurd
Beställare: Byggsigurd
Arkitekt: Näslund Arkitektur
Projektkostnad: 23 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Övriga nominerade i kategorin bostäder:

Kvinnor visade vägen mot byggande utan utsläpp

Socialt hållbart boende i fokus i Majorna

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev