tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Nytänkande stationshus lyfter Växjö

Publicerad: 19 januari 2022, 14:29

Växjös nya stations- och kommunhus är ett spektakulärt projekt. Nu nomineras det till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter. Foto: Anders Bergön

Växjös nya stationshus är en signaturbyggnad och naturlig samlingspunkt i staden. Helt i trä förstärker den stadens träprofil sedan tidigare. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeTrästadträstommeträbyggandeMiljöbyggnadÅrets Bygge 2022KL-träSkanskaWhite ArkitekterSwecoJernhusenVäxjö

Växjös nya stations- och kommunhus är ett riktigt spektakulärt projekt. Förutom att kombinationen av samhällsfunktioner är unik har träbyggnaden även tillverkats på ett unikt sätt, skyddad av ett ännu mer gigantiskt väderskydd. När skyddet öppnades som ett gigantiskt paket häpnade Växjöborna.

Läs även: K-fastigheter: ”Vi har en serieproduktion av en Volvo till priset av en Kia” 

– Fasaderna har en väldigt speciell utformning och att komma in och se volymerna där inne som är tillgängliga för hela stadens medborgare, det är fantastiskt. Det är ljusa fina miljöer och mycket synligt trä. Ja, det är fint ur många aspekter, men jag är ju part i målet, säger Hans-Fredrik Helldahl, regionchef på Skanska.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast”

Det här är Construction Summit

Årets Bygge delas i år ut under Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats.
Construction Summit arrangeras på Posthuset i Stockholm den 24 mars 2022.

Läs mer om Construction Summit här! 

Läs även: Extremt koldioxidsnålt förskolebygge ger framtidshopp

Växjös nya signaturbyggnad har utvecklats tillsammans med uppdragsgivaren Växjö kommun av Vöfab, Skanska och Jernhusen och eftersom det skulle bli en helt ny mötesplats för alla Växjöbor har det kombinerade kommun- och stationshuset hela tiden stått i det mediala rampljuset. Det gjorde att bygglovsprocessen försenade byggstarten med tre månader. 

– Vi fick en ny tidsplan på grund av detta, men den har vi hållit, säger Hans-Fredrik Helldahl.

Torrt bygge

Hela stationshuset är byggt under ett väderskydd som tog en månad att sätta upp. Men det var väl investerade pengar, enligt projektledare Tony Söderena på Växjö Fastighetsförvaltning. Foto: Anders Bergön

Växjö är en träbyggarstad så att huset skulle byggas i trä var självklart. Beslutet att låta bygga under väderskydd togs 2018.

Tolv man från företaget Site cover satte upp väderskyddet under en månads tid och det var väl investerade pengar, bygget kom på plats helt torrt.

– Vi funderade på att använda vanliga mobilkranar och skydda med presenning men insåg att det var för stort och inte skulle fungera. Tolv man från företaget Site cover satte upp väderskyddet under en månads tid och det var väl investerade pengar, bygget kom på plats helt torrt, säger Tony Söderena, projektledare på Växjö Fastighetsförvaltning (Vöfab).

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

Tre fakta om Växjö kommun- och stationshus

Huset planerades först med mer rombformade fasadskivor. Men detta utförande föll inte inom ramen för gällande detaljplan, det blev för dyrt och brandtekniskt krångligt, och ritades därför om.

 

Projektet gjorde besparingar på 70 miljoner under arbetets gång.

 

Byggnaden har två lutande fasader och därför tillverkades en speciell fasadklättrare för projektet, för säkert arbete.

Österrikiske leverantören Binderholz fick uppdraget att leverera trästommen. Delarna kördes med tåg till Alvesta och sedan med lastbil in under väderskyddet. 

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper 

– Med hjälp två traverser högst upp i väderskyddet lossades stommen och monterade på plats av österrikiska hantverkare uppväxta med yxa och såg i hand. Det var som att vara i träslöjden igen, säger Tony Söderena.

Prestigelös dialog

Under hela projektet ansträngde sig alla inblandade att hålla ner kostnaderna och projektet slutade långt under budget. Fossila utsläpp har också sparats in under projekttiden.

– Vi har jobbat med Skanskas egna verktyg Klimatkalkylen och Fossilfri Grön arbetsplats och projektet är certifierat i Miljöbyggnad guld. Att klimatavtrycket sänkts avsevärt är bland annat kopplat till väderskyddet. Vi fick bättre arbetsmiljö och klimat invändigt, vi behövde inte lika mycket uttorkning och uppvärmning och fick ett bättre logistiskt flöde, säger Hans-Fredrik Helldahl.

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Genom väderskyddet sänkte projektet sitt klimatavtryck avsevärt, berättar Hans-Fredrik Helldahl regionchef på Skanska. Foto: Anders Bergön

Under projektet har skolelever, studenter och branschkonkurrenter vallfärdat till bygget för att lära sig om träbyggande. 

– Vi har velat vara transparenta för att sprida kunskapen. Vi har säkert haft över tusen studiebesök, innan pandemin kom, säger Tony Söderena. 

Läs även: 21 våningar av liv- och kultur 

Nu har Växjös ”vardagsrum” öppnat och Växjö sätter punkt för ett bygge som varit i hetluften sedan 2014. Tony Söderena är väldigt nöjd med samarbetet och projektstyrningen och Hans-Fredrik Helldahl håller med.

Det har funnits en prestigelös dialog under hela resans gång. Vi har lagt titlar och företag åt sidan och jobbat för projektets bästa.

– Det har funnits en prestigelös dialog under hela resans gång. Vi har lagt titlar och företag åt sidan och jobbat för projektets bästa, säger han.

Läs även: Så har Växjöbostäder fått byggare att ställa om till trä: ”Vi får betydligt fler anbud än tidigare” 

Mer om projektet

Entreprenör: Skanska Sverige AB, Region Hus Sydost

Beställare: Växjö Fastighetsförvaltning AB, Vöfab

Hyresgäst: Växjö kommun och Jernhusen

Arkitekt: Skanska Teknik, Sweco, White

Projektkostnad: 630 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan, partnering

Martina Strand Nyhlin

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev