Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Nytt landmärke förser Nykvarnsborna med vatten

Publicerad: 3 februari 2021, 15:47

Nykvarns nya vattentorn nomineras till Årets Bygge 2021 inom kategorin industri/butik.

Foto: Peter Sten

De senaste 20 åren har byggen av vattentorn varit sällsynta i Sverige. Men åren går och nu behöver vattentornen bytas ut och kompletteras på olika platser. I Nykvarn har man genom avancerad betonggjutning skapat ett spännande landmärke med ovanlig form som ska garantera vattenförsörjningen.


Ämnen i artikeln:

Årets Bygge 2021VattentornNykvarn

– Det är det andra vattentornet med den här formen som byggs i Sverige sedan 2007. Jag är mycket nöjd med resultatet och alla medarbetare har varit väldigt engagerade i projektet, säger Nykvarns kommuns projektledare, Jan Friberg på Sweco. 

Det är det andra vattentornet med den här formen som byggs i Sverige sedan 2007. Jag är mycket nöjd med resultatet.

Reservoaren rymmer 3 miljoner liter vatten och vid ett eventuellt leveransavbrott har Nykvarnsborna vatten i 1,5-2 dagar. Dessutom ger tornet kommunen en helt ny skyline. När skymningen infaller ska ett avancerat konstljussystem belysa tornet i en mängd varierande färger som kommer att synas långväga. 

Kärnan i mitten av tornet gjöts med en cylindrisk klätterform, medan reservoaren formsattes till full höjd.

Foto: Peter Sten

Kärnan i mitten av tornet gjöts med en cylindrisk klätterform, medan reservoaren formsattes till full höjd. 

– Vattentornet har en sned form, och ska kunna innehålla 3 000 kubikmeter dricksvatten. Det är komplicerat och då måste man ha en bra form, som man långsamt reser uppåt, säger Jan Friberg.

Tre snabba om Nykvarns vattentorn

I projektet användes avancerade digitala 3D-modeller för att projektera bland annat spiraltrappa och rör i anläggningen. 

 

Som SUA (säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal) har projektet krävt extra mycket samarbete mellan byggherre och entreprenörer.

 

Budgeten för projektet utökades något, eftersom marken visade sig vara förorenad och måste saneras.

Tornet är byggt precis intill Södertäljevägen där det tidigare bara fanns en brant slänt. Den lilla ytan och den branta slänten har i många fall skapat utmaningar i projektet; till exempel vid uppställning av kranar, betongpumpar och montage av den 250 ton tunga formen.

Platsen i det här projektet var en stor utmaning. Att bygga en så unik, svårbyggd form för ett torn som är 35 meter högt i en 45 gradig slänt, det är inte lätt.

– Platsen i det här projektet var en stor utmaning. Att bygga en så unik, svårbyggd form för ett torn som är 35 meter högt i en 45 gradig slänt, det är inte lätt. Och vi har verkligen fått vara noggranna med säkerheten när vi jobbar på höjden med formar, säger Fredrik Åslund arbetschef på Peab Anläggning.

Martina Strand Nyhlin

Mer om Nykvarns vattentorn

Entreprenör: Peab

Beställare: Nykvarns kommun

Hyresgäst: Nykvarns kommun

Arkitekt: Centerlöf och Holmberg, David Skäråker

Projektkostnad: 75 miljoner

Entreprenadform: Totalentreprenad med samverkan

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.