måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Omvandlat gjuteri blir Varvsstadens pärla

Publicerad: 25 januari 2023, 13:32

Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlas till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt. Där har utvecklaren och beställaren Varvsstaden och entreprenören Peab byggt ett ”hus i huset” och använt sig av mycket återbruk för att skapa en nytt kontor. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering.

Foto: Petra Bindel

Återbruksprojektet Gjuteriet är ett "smycke" i Varvsstaden, den industristadsdel i Malmö som nu omvandlas till en hållbar stadsdel. Tillsammans med Peab har utvecklaren Varvsstaden byggt ett "hus i huset". Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2023PeabPeab BostadPeab SverigeåterbrukBuilding Sustainabilityhållbart byggandeMalmöSkåne

MSN

Martina Strand Nyhlin


Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlas till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt. Där har utvecklaren Varvsstaden och Peab med hjälp av ett ”hus i huset” och återbruk skapat en nytt kontor till livsmedelstillverkaren Oatly.

– Att utnyttja den gamla arkitekturen och föra in något nytt, det är det som är det fantastiska med det här projektet. Det här är smycket i Varvsstaden, säger Matz Thuresson, arbetschef på Peab.

Missa inte senaste nytt!

Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb

Här prenumererar du!

Omvandlingen av Varvsstaden började 2017, när den första detaljplanen för området antogs. Ett antal plåthallar demonterades och de mer värdefulla byggnaderna bevarades. Men redan tidigt gjordes en så kallad återbruksinventering, då de återbrukstillgångar som fanns dokumenterades. Stora delar av dessa tillgångar samlades i Varvsstadens ”Materialbanken” - en fysisk och digitaliserad ”bank” för återbrukat material.

Läs även: Så förvandlar du din byggnad till en materialbank

Tre snabba om Gjuteriet

Ytterligare material som återbrukats i projektet är plåt från de gamla varvshallarna som finns i fläktrummet på taket och cirka 130 armaturer från hallarna som restaurerades har blivit allmänbelysning i huset.
Hyresgästen Oatly planerar att öppna upp Gjuteriet för allmänheten, genom att skapa ett café där.
På byggnadens västra fasad har man isolerat och sedan murat en ny tegelvägg av återbrukat tegel utvändigt. Dock har man gjort de nya fönstren större än de ursprungliga så att även den gamla tegelfasaden från 1910 syns i fönstren – återbruket blir synligt.

När renoveringen av Gjuteriet började var den K- och Q- märkta fastigheten i princip en ruin med tre väggar. Aktörerna i projektet valde att bygga ett hus-i-huset med grund av eco-betong och stomme av limträ. Det nya huset har ”hängts upp” i den gamla stommen och traversbanorna, och en del av det står direkt på bottenplattan.

Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlas till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt. Där har utvecklaren och beställaren Varvsstaden och entreprenören Peab byggt ett ”hus i huset” och använt sig av mycket återbruk för att skapa en nytt kontor. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering.

Foto: Kjellander Sjöberg

– Det är en öppen lösning som ger god kommunikation och synbarhet i husets delar. Att de här träkonstruktionerna står på plattan och hänger på vissa delar, det blir väldigt spännande. Den visionsbild vi hade blev väldigt lik verkligheten säger Magnus Alfredsson projektchef på Varvsstaden.

Läs även: Ny affärsmodell gör byggnader till materialbanker

Utpräglat återbruksprojekt

För entreprenören Peab har det varit en spännande lösning att bygga in ett nytt hus i ett gammalt.

– Det har varit lite bakvänt att bygga ett hus-i-huset där den nya stommen ligger en bit från den gamla och det blir ett ”glapp” mellan nytt och befintligt som genererar arbetsmoment och höjder som är problematiska att hitta rätt produktionsstrategier för, säger Matz Thuresson.

Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlas till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt. Där har utvecklaren och beställaren Varvsstaden och entreprenören Peab byggt ett ”hus i huset” och använt sig av mycket återbruk för att skapa en nytt kontor. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering.

Foto: Petra Bindel och Elin Fasth

Det mesta av det material som kompletterade nybygget togs från Materialbanken. Bland annat sitter 65 000 återbrukade tegelstenar nu i byggnadens nya längsgående fasader. Utomhusmiljön präglas också av ”arvet från varvet” och har till exempel bänkar gjorda av återbrukade stålbalkar. Byggaktörernas önskan har varit att restaurera det som fanns kvar men inte återföra delar som var rivna eller borttagna. Ett exempel på det är när den gamla Kockumsskylten renoverades. Endast tre bokstäver ”UMS” fanns kvar i skylten. Och så är det även nu efter renoveringen.

Foto: Elin Fasth

– Vi brukade kalla den sidan av husets fasad för ”Umsen”. Nu har vi demonterat och murat om hela den fasaden och ”Umsen” är återplacerad i ursprunglig text, så det går att läsa ”ums” igen på fasaden, säger Matz Thuresson.

Läs även: Demonterbara hus fortfarande mer dröm än verklighet

Både budget och tidplan blir lätt lite ansträngd i ett renoveringsprojekt med ”en miljon detaljer” som kan behöva hanteras, poängterar aktörerna. Många saker har behövt lösas på vägen men resultatet blev som önskat. Och nu tittar aktörerna nöjda tillbaka på ett projekt där intressanta lösningar kunnat visa tidens lager både exteriört och interiört och där ett ikoniskt hus kunnat bevaras.

– Jag är avundsjuk på hyresgästerna som får sitta i det här huset, säger Magnus Alfredsson.

Aktörer i projektet

Entreprenör: Peab
Beställare: Varvsstaden
Hyresgäst: Oatly
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Projektkostnad: 200 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Övriga nominerade i kategorin Renovering:

Damunderkläder byttes mot klimatberäknat kontor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev