tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Prisregn på Årets Bygge 2022: Här är alla vinnare!

Publicerad: 24 mars 2022, 15:28

Uppsala stadshus är vinnare av Årets Bygge 2022. Johan Eskilsson, biträdande regionchef på Peab, och Gabriel Vikholm, senior advisor på Uppsala arenor och fastigheter, tog emot priset. Foto: Peter Steen / Studio Toivo Steen AB / Elias Ljungberg

Renoveringen och tillbyggnaden av Uppsala stadshus är Årets Bygge 2022. Projektet prisas för det goda samarbetet i ett stort och utmanande projekt med hållbarhet i fokus.
Dessutom: Ytterligare sex projekt som prisades som kategorivinnare.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022PeabPeab BostadPeab Sverige

Glädjeyran var total när Karl Lagerlöf, som representerade förra årets vinnare Stockholm Norvik hamn, läste upp motiveringen och tillkännagav att Uppsala stadshus, med Uppsala arenor och fastigheter som beställare och Peab som entreprenör, är Årets Bygge 2022.

Läs även: Avslöjanden, affärer och tips från experterna – här är redaktionens favoriter från 2021

– Vi hade samverkan som en grundbult i projektet. De planerna lade grunden för det här arbetet, säger Johan Eskilsson, biträdande regionchef på Peab.

Anders Carlén, Byggindustrins chefredaktör, intervjuar Gabriel Vikholm, senior advisor på Uppsala arenor och fastigheter, och Johan Eskilsson, biträdande regionchef på Peab.

Foto: Johanna Åfreds

– Och en väldigt stark känsla för att uppfylla målen. Vi har inte vikt oss för några hinder, säger Gabriel Vikholm, senior advisor på Uppsala arenor och fastigheter.

Juryns motivering: Vinnaren av Årets Bygge 2022 är ett stort och utmanande projekt med många intressenter. Alla inblandade har haft projektets bästa i fokus, jobbat nära varandra och inte varit rädda för att prova nya lösningar sida vid sida med beprövad teknik. Projektet visar att det är fullt möjligt att utgå från det vi redan har, samtidigt som det kan kompletteras med helt nya lokaler. Nära noll energi har uppnåtts i ett 60 år gammalt hus. Stort grattis till Uppsala stadshus, totalvinnare av Årets bygge 2022!

 

Uppsala stadshus i korthet

Entreprenör: Peab Sverige.

Beställare: Uppsala arenor och fastigheter.

Hyresgäst: Uppsala kommun, restaurang Friggas samt två ännu ej uthyrda kommersiella lokaler.

Arkitekt: Henning Larsen Architects samt Tyréns (teknik) och SLA (landskap).

Projektkostnad: Cirka 1,1 miljard kronor.

Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkansform.

Läs mer om Uppsala stadshus här 

Ytterligare sex projekt prisades

Under prisutdelningen utsågs bland de 18 nominerade också sex vinnare i de olika tävlingskategorierna.

Vinnare i kategori ”Samhällsfastigheter”: Förskolan Hoppet

Förskolan Hoppet. Anders Hall, Göteborgs Stad och Anders Carlsson, Derome. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Detta imponerande träbyggnadsprojekt har inte bara haft nuet i fokus utan också banat nya vägar för framtidens byggande. Ni har jobbat på ett sätt som är helt unikt. Projektet är en stor inspiration för hela branschen, och förhoppningsvis även för alla barn som kommer att vistas här. Stort grattis Förskolan Hoppet, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter!

Förskolan Hoppet. Foto: Andreas Lebisch

Läs mer om Förskolan Hoppet här 

Vinnare i kategori ”Industri/logistik/butik”: Ica Solvik

ICA Solvik. Magnus Uvnäs, Sjöson. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Denna byggnad kan bli navet i sitt expanderande närområde. Med lågt klimatavtryck och brukarnas upplevelse i fokus är projektet ett mycket gott exempel på samhällsbyggnad av högsta klass. Stort grattis Solvik, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Industri/Logistik och Butik!

Ica Solvik. Foto: Thage i Skåne

Läs mer om Ica Solvik här 

Vinnare i kategori ”Renovering”: Norra Älvsborgs länssjukhus, om- och tillbyggnad av neonatalavdelningen

Norra Älvsborgs Länssjukhus Neonatalavdelning. På bild: Henrik Jonsson, NCC, Sandra Nurmi Torvfelt, Västfastigheter och Henrik Larsson, NCC. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Med fullt fokus på driftssäkra miljöer och att inte störa pågående verksamhet har detta projekt ändå lyckats bli klart långt innan utsatt tid och under budget. Samarbetsviljan har lett fram till nya lokaler där de allra minsta och sköraste kan få vård. Stort grattis Norra Älvsborgs länssjukhus, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin renovering!

Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: NCC

Läs mer om om- och tillbyggnaden av NÄL:s neonatalavdelning här 

Vinnare i kategori ”Bostäder”: Cederhusen, Kvarteret Bologna

Cederhusen, Kv. Bologna. Jonas Petersson, Veidekke, Anna Ervast Öberg, Folkhem och Magnus Nettelbladt, Veidekke. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Höga ambitioner har väglett fram till ett imponerande slutresultat där varje material har valts med omsorg. I detta komplexa bygge kommer de boende att få en tillvaro som vilar på stadig grund. Stort grattis Cederhusen, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Bostäder!

Cederhusen. Foto: Folkhem

Läs mer om Cederhusen här

Vinnare i kategori ”Hotell och kontor”: Nya Kronan, hus 1 & 3

Nya Kronan, Hus 1 & 3. Jeanette Wiesgickl, Skanska och Thomas Lindström Vasakronan. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Samverkan har stått överst på agendan i det här projektet som blev klart både i tid och under budget. Hållbarhet och innovativa metoder har väglett fram till slutresultatet som är en byggnad av högsta kvalitet. Stort grattis Nya Kronan, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Hotell och kontor!

Nya Kronan, hus 1 & 3. Foto: Gustav Kaiser

Läs mer om Nya Kronan här!

Vinnare i kategori ”Infrastruktur”: Ställverksbyggnad PK51, Ritsem

Ritsem kraftstation. Jan Sandin, Vattenfall och Liselotte Shillen Wenger, Svenska kraftnät. Foto: Elias Ljungberg

 

Juryns motivering: Både logistik och naturens krafter har utmanat detta projekt. Men vare sig terräng eller väder och vind lyckades sätta stopp för projektgruppen som målmedvetet jobbat sig fram till ett slutresultat som kommer att tjäna hela landet. Stort grattis till stationsförnyelsen i Ritsem, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Infrastruktur!

Ställverksbyggnad PK51, Ritsem. Foto: Svenska kraftnät

Läs mer om Ställverksbyggnad PK51, Ritsem, här!

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev