onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Rinkebyterrassen bygger ihop Rinkeby med Järvafältets grönska

Publicerad: 27 januari 2021, 14:03

Bostadsprojektet Rinkebyterrassen binder samman Rinkeby och Järvafältet. Foto: ALM Equity/Byggvesta

När E18 längs Rinkeby överdäckades skapades en spännande plats för stadsutveckling. ALM Småa Bostad och Byggvesta har nu tillsammans skapat bostadskvarter med blandade upplåtelseformer som också ska fungera som en trygg bro till Järvafältet.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021ALM EquityByggvestabostadsbyggandebostadsutveckling

Byggvesta och ALM Småa Bostad har jobbat i samverkan för att tillsammans med Stockholms stad genomföra drygt 600 lägenheter samt garage och gemensamma grönytor.

– I början samverkade vi i en gemensam styrgrupp, men vi byggde vårt och ALM Småa Bostad byggde sitt. Sedan, när projektet blev mer och mer komplext, hade vi en gemensam projektledare som säkerställde att inget skulle hamna mellan stolarna, säger Jonas Granström bostadschef på Byggvesta.

Blandade upplåtelseformer binder samman

För att motverka känslan av ett uppdelat område har man byggt vartannat hus som bostadsrätter och vartannat som hyresrätter. 

Byggvestas hyresrätter är byggda med stomme med pågjutna plattbärlag och platsgjutna väggar i betong. De har FTX-ventilation med hög återvinningsgrad och en energiförbrukning på passivhusnivå. Genom individuell uppvärmning, mätning och debitering får alla boende möjlighet att förstå och påverka sin egen förbrukning. 

Tre snabba om Rinkebyterrassen:

• Rinkebyterrassen binder samman Rinkeby med Järvafältets naturreservat. 

• Som en social hållbarhetsåtgärd har Byggvesta skapat mötesplatsen Yalla Rinkeby på Rinkebyterassen. 

• I projektet anställde Byggvesta och ALM Småa Bostad en gemensam arbetsmiljökonsult för att jobba med samverkan och koordination mellan de olika entreprenaderna.

ALM Småa Bostads bostadsrätter är till största del lägenheter om 1–2 rum och kök med balkong eller uteplats. De var ursprungligen tänkta främst som ett första boende för unga Rinkebybor, men kunderna har kommit från många olika håll. De sista två husen byggdes i trämoduler.

De flesta bostäderna i projektet har tillgång till balkong eller uteplats. Foto: ALM Equity/Byggvesta

– Det som varit en utmaning i projektet är våra garage. De två garagen ligger i ytterkanterna av området och ska förutom att inrymma trygga parkeringsplatser, även ta hänsyn till och klara risker för brand, buller samt skapa ett konstnärligt inslag. Detta med bibehållen god projektekonomi, säger Louise Eklund, Affärsområdeschef Projektutveckling, ALM Småa Bostad.

Martina Strand Nyhlin

 

Mer om Rinkebyterrassen

Entreprenör: Totalprojekt i Mälardalen, Andersson Company Byggnads, 2xA Entreprenad.

Beställare: Byggvesta Development och ALM Småa Bostad.

Hyresgäst: Byggvesta, Svenska Nyttobostäder och privata Bostadsrättsföreningar.  

Arkitekt: Kirsh Dereka.

Projektkostnad: 1 000 miljoner kronor.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev