lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Samverkan blev nyckeln för Årets bygge

Publicerad: 23 januari 2019, 14:28

Anja Johansson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden, Luleå kommun, kommer att tala på seminariet om effektivt byggande på Årets bygge i Stockholm den 26 mars. Foto: Anders Alm

Hallå där… Anja Johansson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden, Luleå kommun, som ska delta i seminariet om effektivt byggande på Årets bygge i Stockholm den 26 mars.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019Luleå kommunAnja Johansson


Luleå kommun vann Årets bygge förra året med projektet Östra länken. Vilka var framgångsfaktorerna som ledde till ett effektivt projekt hos er?

– Att det var ett samverkansprojekt var avgörande. Vi hade partneringavtalet med NCC och det var första gången som vi jobbade på det viset från kommunens sida.

Vilka lärdomar har ni tagit med er från projektet?

– Att både vi och NCC vann på att ha gemensamma mål och att hitta smarta lösningar tillsammans. Vi kommer att fortsätta med partnering i fler av etapperna som ännu inte är klara. Det gäller bland annat två rondeller och ny brandstation som byggs i samband med att vi lägger nya ledningar. Inom kommunen har vi också inspirerats av samverkan och jobbar mer på det viset internt, även om vi då inte har ett regelrätt partneringavtal.

Du har varit kommunpolitiker under tre mandatperioder. Hur har förutsättningarna för att kunna nå ett effektivt byggande ändrats under de åren?

– Att jobba i samverkan är en stor förändring. Även att det går snabbare generellt i Luleå med att ta fram planer och få bygglov.

Vilka förväntningar har du på Årets bygges seminarier?

– Det är alltid väldigt intressant att få höra alla andra! Det ger inspiration och nya funderingar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev