Årets bygge
Sjunkande hus i Gamla stan har grundförstärkts för framtiden
Publicerad: 24 februari 2021, 16:14
I kvarteret Daedalus har man installerat Gamla stans första sopsug. Foto: Stadsholmen
Det kulturhistoriskt blåklassade kvarteret Daedalus står på i det närmaste helig kulturmark i Gamla stan. Landhöjningen har sänkt grundvattennivån och fått träpålarna i grundkonstruktionen att exponeras för syre och ruttna. Det ledde till ett utmanande arbete med att förstärka grunden, för att rädda de historiska byggnaderna.
– Det är ett udda projekt att helrenovera och grundförstärka ett helt kvarter i Gamla stan. Då blir man extra engagerad, säger Per Hansson, projektledare hos beställaren Stadsholmen.
Läs även: Anrika stallar renoverades till trendigt matpalats
Kvarteret Daedalus ligger mittemot Gamla stans tunnelbanestation och många förbipasserande har de senaste åren nyfiket följt när de sex byggnaderna från 16- och 17- och 1800-talet fått sig ett lyft.
Strategisk samverkan
Projektet har genomförts i samverkan mellan Stadsholmen och entreprenören Skanska och samma metod har applicerats på strategiska underentreprenörer.
Tre snabba om Kvarteret Daedalus
• Kvarteret Daedalus 5 grundförstärktes delvis på 70-talet med dåvarande tekniker, men tyvärr fortsatte huset att sjunka genom åren.
• Läget i Gamla stan med de trånga gränderna, trafikrestriktioner och svårigheten att få gatumarkstillstånd har hanterats med transporter endast mellan klockan 06 och 11, upplagsytor i Bro och ett omlastningsområde ett par kvarter bort från bygget.
• Gamla stan är känt för att delar av stadsdelen är byggd på sopor. I det här projektet har man dock installerat Gamla stans första sopsug.
Utmanande grundförstärkningar
Grundförstärkningen har varit den mest utmanande delen i projektet. För att driva ner pålarna i marken användes rotationsborrning utan slag för att minimera sättningarna och skydda grannfastigheterna.
Eftersom vi inte fick pumpa bort grundvattnet, på grund av risken för grundvattensänkning och sättningar i grannfastigheterna, så fick vi magasinera det under dagen i en tank på gården för att sedan infiltrera tillbaka vattnet under natten.
– Eftersom vi inte fick pumpa bort grundvattnet, på grund av risken för grundvattensänkning och sättningar i grannfastigheterna, så fick vi magasinera det under dagen i en tank på gården för att sedan infiltrera tillbaka vattnet under natten, säger Per Hansson.
Lägenheterna i husen har därefter varsamt renoverats och i det arbetet har fokus legat på att bevara många av de tidstypiska detaljerna.
Träsnideri i Kvarteret Daedalus, troligen utfört av Burchard Precht, bildhuggare som bodde på Lilla Nygatan 12, där snideriet sitter. Foto: Stadsholmen
Nygamla metoder
För entreprenören Skanska har projektet inneburit många utmaningar, att man fått återigen använda metoder och beprövade material som till exempel linoljefärg.
– Målarna har gjort ett jättejobb med linoljefärg som de vanligtvis inte är så vana att använda i dag, säger Svante Ekesiöö, Skanskas projektchef.
Husen i kvarteret Daedalus har på grund av flera hundra års sättningar blivit ganska vinda och sneda och att utbilda så väl yrkesarbetare som tjänstemän att hantera installationer och annat i ett krokigt hus har också varit en viktig och rolig del i projektet.
Läs även: Gammalt kontorshus i ny skrud med smarta återbrukslösningar
Slutresultatet blev fantastiskt fint.
– Slutresultatet blev fantastiskt fint, säger Svante Ekesiöö.
Matina Strand Nyhlin
Mer om Kvarteret Daedalus
Entreprenör: Skanska.
Beställare: AB Stadsholmen.
Hyresgäst: 39 st. Allmännyttiga hyresbostäder och 11 stycken butiker och lokaler.
Arkitekt: Ahrbom och partner.
Projektkostnad: 270 miljoner kronor plus 28 miljoner för tilläggsarbeten (Borrmetod, grundvattentank, restaurang och sopsug).
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.