Årets bygge
Skatteverkets nya lokaler är en hållbar historia
Publicerad: 16 februari 2022, 14:56
Vasakronans och Skanskas projekt Nya Kronan i Sundbyberg nomineras till Årets Bygge 2022 i kategorin Hotell och kontor. Foto: Gustav Kaiser
Solceller på både tak och fasad och kyla och värme från borrhålslager. Det är några av finesserna som Skanska Sverige byggt in i Vasakronans nya byggnad Nya Kronan i Sundbyberg – ett projekt som möjliggör för Skatteverkets huvudkontor att halvera storleken på sina lokaler. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin kontor och hotell.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeÅrets Bygge 2022LeedVasakronanSkanskaaktivitetsbaserade kontorkontorHotellSundbyberg– Samverkan har stått överst på agendan i det här projektet och gjort att vi förflyttat oss inom säkerhet, tid, kvalitet och det gröna. Projektet har präglats av en hög grad av samverkan, allt från fastighetsägare och hyresgäst till projektör, underentreprenörer och besiktningsgrupp, något som många har uppmärksammat och kommenterat i projektet, säger Jeanette Wiesgickl, distriktschef på Skanska.
Samverkan har stått överst på agendan i det här projektet och gjort att vi förflyttat oss inom säkerhet, tid, kvalitet och det gröna.
Läs även: Så ska Vasakronan spara 100 miljoner med återbruk
Skatteverket har tidigare hållit till i Solna Strand i olika fastigheter på 70 000 kvadratmeter. Den nya byggnaden i Sundbyberg kommer samla alla medarbetare på en nästan halverad yta – 42 000 kvadratmeter.
Fokus på hållbarhet
Projektet certifieras i Leed platinum och finansieras med grön finansiering. Det har byggts med sedumtak och solceller både i fasadmaterial och på tak och även borrhålslager som förser byggnaden med både värme och kyla. Dessutom har en hel del återbrukat material använts i byggnaden.
– Vi har till exempel använt återbrukat tegel invändigt och terrassytskikten kommer från renoveringen av våra Hötorgsskrapor. Aluminiumet från fasaden som byts på Hötorgsskrapan två kommer vi återbruka i form av ett konstverk som gjuts just nu och levereras i mars av konstnären Ann Lislegaard, säger Thomas Lindström, projektchef på Vasakronan.
Tre fakta om Nya Kronan
• Projektet har valt en ny typ av ventilationskanal som heter Climate Recovery som bland annat ger en lägre klimatbelastning och bättre arbetsmiljö, vilket nu utvärderas av både Vasakronan och Skanska.
• Upphandling av installationer, i tidigt skede, har skett på digitala mängder för att få en snabb start i produktionen.
• Projektet har tagit fram en agenda för social hållbarhet i samarbete med en skola i ett utsatt område för att väcka intresse för branschen men också för att få ungdomar i utsatta områden att vidareutbilda sig. Corona satte tyvärr stopp för besöken men agendan kan användas i framtida projekt.
Läs även: Hotellet som gett Sundsvall en ny framsida
Skanska har också valt grön betong där det är möjligt och sett över konstruktion och dimension för att minimera mängden betong.
– Vi har frågat oss: bottenplattan måste den se ut så här? Eller kan vi minska plattans tjocklek och spara betong?
Under projektets gång så har en klimatkalkyl upprättats och arbetats med.
Genom att ha fokus på klimatkalkylen och hållbarhetsfrågorna så har vi kunnat minska våra utsläpp.
– Genom att ha fokus på klimatkalkylen och hållbarhetsfrågorna så har vi kunnat minska våra utsläpp, säger Jeanette Wiesgickl.
Läs även: Återbrukspionjären Anna Denell: ”Vi som fastighetsägare ska inte sätta oss i baksätet”
Ett projekt i framkant
En utmaning i projektet som inte hör till vanligheterna var dock att det stördes av regeringskrisen 2018. När Skatteverket är hyresgäst med så lång förhyrning ska det gå upp till regeringen för en signatur. Men det kom ju aldrig någon regering 2018 så det kom aldrig en signatur och projektet fick inte starta fullt ut.
– Sluttiden stod dock kvar, men tiden krympte, så det var en stor utmaning att fortsätta ha dialog med leverantören och hålla projekteringen i gång men inte låta dem rita för långt. Men vi lyckades, säger Jeanette Wiesgickl.
Läs även: Kebnekaise förebild för nytt hotell i Kiruna
Skatteverket har nu flyttat in i Nya Kronan och Thomas Lindström summerar projektet som ett riktigt bra projekt.
Vi har haft en bra ekonomi, levererat på tid och god samverkan mellan alla parter. Samtidigt ligger vi i framkant inom teknik och hållbarhet.
– Vi har haft en bra ekonomi, levererat på tid och god samverkan mellan alla parter. Samtidigt ligger vi i framkant inom teknik och hållbarhet. Jag tror vi har en ganska hög nivå generellt på alla faktorer vilket gör det här projektet är så kul att jobba i, säger han.
Mer om Nya Kronan
Entreprenör: Skanska
Beställare: Vasakronan
Hyresgäst: Skatteverket
Arkitekt: Reflex/CF Möller
Projektkostnad: 1 miljard kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan
Martina Strand Nyhlin