tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Snabba kast bakom Albys nya landmärke

Publicerad: 11 mars 2020, 05:00

Titanias nybygge på Albyberget har inte bara gett södra Storstockholm ett nytt landmärke. Det har också förvandlat en otrygg parkering i en miljonprogramsförort till ett eftertraktat bostadsområde. Nu nomineras kvarteret till Årets Bygge.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2020

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Det är inget litet projekt Titania genomför på Albyberget. 14 nya bostadshus med 741 lägenheter och ett gruppboende har tagit plats där det tidigare låg en tunnelbanestation, en parkeringsplats och en slänt. Det syns även på håll att platsen förändrats. De sadeltak som kröner de 11 punkthusen i projektet har blivit ett nytt landmärke för hela området. Den som kommer med bil mot Stockholm från Södertäljehållet kan inte undgå de spetsiga färgglada husen och Titania-skylten på toppen av berget.

–  Tanken har hela tiden varit att införa något som inte funnits här tidigare, säger Massoud Zolfaghari, projektchef på Titania.

Större delen bostadsrätter

En majoritet av bostäderna är bostadsrätter, något som inte byggts i miljonprogramsområdet Alby på decennier. I stort har försäljningen gått bra, i november var endast 30 av de totalt 495 bostadsrätterna osålda.

–  Vi har gått in med en prisbild som vi tror att folk i området är beredda att betala. En snittrea ligger på 70 kvadratmeter kostar ungefär två miljoner kronor och har en avgift på under 4 000 kronor, säger Massoud Zolfaghari.

Massoud Zolfaghari, projektchef och Ghiyam Zamani, produktionschef mitt i nya kvarteret.

Foto: Andreas Jennische

Men allt har inte varit smärtfritt. Från början var det tänkt att alla lägenheter skulle säljas men i somras tvingades bolaget att dra i handbromsen. Den etapp som blivit klar i år har konverterats till hyresrätter.

–  Vid midsommar i år hade vi 246 tomma och osålda bostadsrätter. Så det var bara att styra om till hyresrätter, sätta hyror, gå ut på marknaden. En jätteomställning. Men i oktober var cirka 80 procent uthyrda. I dag har vi en genomsnittlig kötid på sex år för en hyresrätt här. Och då snackar vi Alby torg, en plats som tidigare pekats ut som en av de mest otrygga i hela Botkyrka, säger Massoud Zolfaghari.

Hög grad av prefabricering

Den stora volymen, en hög grad av prefabricering och tydlig styrning utgör receptet till att investeringen på totalt 1,3 miljarder kronor kan räknas hem.

–  Vi har gjort bra upphandlingar och smarta lösningar inom projekteringen. Sadeltaken är ganska svårjobbade om man ska stå på ett tak i 45 graders lutning. Men vad vi gjorde var att köpa ett lager fem minuter härifrån dit taken levererades och kunde färdigställas i alla delar utom monteringen. Och så fort ett stomme kommit upp i topp körs taket hit och monteras på en dag, med plåt och allt. Då har du ett tätt hus, vilket är väldigt viktigt för tidplanen, säger Massoud Zolfaghari.

Utsikten från de högsta balkongerna är pampig.

Foto: Andreas Jennische

Titania har själva varit huvudentreprenör och har ansvarat för såväl markarbeten, montering och bygge av interiör. Totalt har Titania haft 130 egna byggnadsarbetare på plats.

–  En annan viktig sak är att vi varit samma personer som jobbat med det här genom hela processen. Det har varit avgörande när det gäller att hålla budget och kunna skapa korta beslutsväga, säger Massoud Zolfaghari.

Projektet i sin helhet har blivit klart på tre år och organisationen har i mångt och mycket byggts upp under tiden. För Massoud Zolfaghari och produktionschefen Ghiyam Zamani har Tingstorget även inneburit en personlig utvecklingsresa. Ingen av dem hade tidigare erfarenhet av stora projekt när de första husen började byggas.

–  För mig känns det som att vi byggt en Teslabil i garaget, säger Ghyiam Zamani.

Mer om Tingstorget

Projektnamn: Tingstorget

Byggherre: Titania.

Byggentreprenör: Titania.

Hyresgäst: Brf Tingsterrassen, Brf Tingshöjden, Brf Tingseken

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Ghiyam Zamani/Titania

Projektledning: Massoud Zolfaghari/Titania.

Installationsbyggledare: Ghiyam Zamani/Titania.

Projekteringsledare: Massoud Zolfaghari/Titania.

Konstruktör: Johan Jansson/Structor Västerås

Arkitekt: Ola Göransson/Arkitema

Landskapsarkitekt: Susanne Josefsson/Arkitema

Konstruktör: Helena Haglund/Structor Eskilstuna

VS-konsult: Johan Åslund/Riba

El-konsult: Thomas Strand/Jan Fransons Elkonsult

Ventilationskonsult: RIBA/Johan Åslund

VS-entreprenör: Ghiyam Zamani/Titania

Ventilationsentreprenör: Leif Andersson/Titania

Elentreprenör: Witek Cerba/Titania

Stomentreprenör: Carl Johan Lillieros/Benders Byggsystem

Markentreprenör: Massoud Zolfaghari/Titania.

Entreprenadform: Totalentreprenad

Ersättningsform: Fast pris

Entreprenadkostnad exklusive moms: 950 miljoner kronor

Totalkostnad: 1,3 miljarder kronor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev