onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Sociala tvättstugor och industriromantik i Mölndal

Publicerad: 27 januari 2021, 14:00

HSB brf Mariedahl är nominerad till Årets Bygge 2021 Foto: Bert Leandersson

Mariedahl hette ett helmekaniskt spinneri i Mölndal som lyfte textilindustrin till nya höjder på 1800-talet. I stadsutvecklingsområdet Kvarnbyterrassen har HSB och NCC byggt bostadsrättsföreningen Mariedahl, med arkitektur som blinkar till industriarvet och vill främja social samvaro.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2021HSBHSB RiksförbundNCCbostadsbyggandebostadsutveckling

 – Framgångsfaktorn i byggandet av HSB brf Mariedahl har varit den goda samverkan mellan alla inblandade parter.  Projektet har haft utmaningar framför allt gällande grundläggning med tanke på den kraftiga marklutningen, men det har i samarbete med NCC och expertis från England lösts på bästa sätt, säger Marcus Hansson, projektchef hos HSB som varit beställare tills projektet lämnades över till bostadsrättsföreningen.

Framgångsfaktorn i byggandet av HSB brf Mariedahl har varit den goda samverkan mellan alla inblandade parter.

KUB arkitekter har ritat husen med enhetlig tegelarkitektur, uppglasade trapphus och sadeltak för att skapa rytm och variation.

KUB arkitekter har ritat husen som har fått enhetliga fasader i tegel. Foto: Bert Leandersson

 

Innovationsarenan HSB Living Lab har inspirerat till en tvättstuga de luxe, en ”tvättstudio” med vardagsrumskänsla som ska främja det sociala umgänget mellan grannarna. 

Utomhusmiljöerna har skapats för att ge många mötesplatser och en q-märkt byggnad – Götiska huset – har gjorts om till allmän samlingslokal i området. 

Genomsyrat av miljötänk

Projektet är certifierat med Miljöbyggnad silver och har bland annat solceller och displayer som följer energiproduktionen.

HSB brf Mariedal är certifierat enligt Miljöbyggnad nivå silver. Foto: Bert Leandersson

Tre snabba om Brf Mariedahl:

• Brf Mariedahl är en del i ett större stadsutvecklingsprojekt i Mölndal, Kvarnbyterrassen. Gammal industrimiljö har sanerats för många miljoner och utvecklats till en helt ny stadsdel.

• Hållbarhet ur alla synvinklar är en viktig del i projektet såväl ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Projektet är certifierat med Miljöbyggnad, nivå silver. 

• För att gynna social samvaro i huset finns en utökad tvättstuga - en ”tvättstudio” med soffor, byteshyllor, tv, träningscykel och rikligt utrustad tvättstuga med till exempel ångstrykjärn. 

– Det är ett hus som är väldigt detaljrikt och har sina svåra utmaningar, men vi var nöjda med det vi lämnade över. HSB var en ny kund för oss så det är kul för oss att det blev ett bra projekt, säger Peter Olausson, projektchef hos NCC.

Det är ett hus som är väldigt detaljrikt och har sina svåra utmaningar, men vi var nöjda med det vi lämnade över.

HSB och NCC jobbade i samverkan i projektet, något som båda parter är nöjda med.

– Det har funkat överlag bra. Vi var nya för varandra och sådana här processer behöver stötas och blötas lite innan man finner sina roller helt och hållet. Vi är tacksamma för samarbetet med alla inblandade, säger Peter Olausson.

Martina Strand Nyhlin

 

Mer om Mariedahl

Entreprenör: NCC

Beställare: HSB Produktion i Kvarnbyn

Byggherre: HSB Brf Mariedahl

Arkitekt: KUB arkitekter

Projektkostnad: 246 miljoner

Entreprenadform: Totalentreprenad, samverkan

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev