lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Solceller och geoenergi ger hållbar hotellyx

Publicerad: 10 februari 2021, 13:29

Foto: Skanska

Miljömedvetna hotellgäster vill gärna bo hållbart när de lyxar till det. Hotell Nationalarenan/House of Choice i Arenastaden i Solna ska därför med hjälp av solceller, passivhusteknik och geoenergi bli Skandinaviens första nollenergihotell.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeArenastadenBreeamFeby 13Årets Bygge 2021FabegeSkanskaBuilding Sustainabilityhållbart byggandesolcellersolpaneler

– Vi har satt ett väldigt högt mål när det gäller energi och Nordic Choice hotels som ska driva hotellet ska fortsätta förvalta det som vi projekterat och byggt. Det är åt det här hållet branschen måste gå, säger Maria Jansson, projektchef på Fabege.

Nationalarenan 3 har ambitionen att klara klassningen för Breeam Excellent och FEBY Guld Plushus. Genom 25 borrhål för geoenergi samt totalt nästan 2 500 kvadratmeter solceller på fasaden och taket produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi. 

Tre snabba om Nationalarenan / House of Choice

I projektet har man sett över materialanvändning på flera olika sätt och har bland annat valt att inte klä betongväggarna för att spara materialresurser.

 

Hotellet blir världens mest solcellstäta och husets solceller genererar under ett år el som räcker för en elbil att köra mer än 40 varv runt jorden. 

 

Huset kommer innehålla hotell, kontor och long-stay- lägenheter. Ett mål för Nordic Choice är att man genom co-working ska nyttja alla ytor så effektivt som möjligt. 

Uppnådda energimål

Skanska har varit totalentreprenörer i projektet och är nöjda med att ha bidragit till att ha uppnått nollenergimålet. 

Vi har byggt en byggnad som sköter sig själv som fastighet: producerar den el den behöver och den värme och kyla den behöver.

 

I projektet man sett över materialanvändning på flera olika sätt. Foto: Skanska

Läs även: Digitala världsmästare byggde hållbara lösningar

– Vi har byggt en byggnad som sköter sig själv som fastighet: producerar den el den behöver och den värme och kyla den behöver. Till det har vi en så vältrimmad och låg energiförbrukning så verksamheten klarar sig på det de själv producerar. Sen är det också fint arkitektoniskt, ett gediget hus med härlig miljö inomhus, säger Fredrik Gustafsson, projektchef på Skanska.

Långt gången digitalisering

Projektet har också legat i framkant digitalt. 

– Vi har en databas där vi kommunicerar alla ritningar och alla läser på skärmen eller plattan. Vi har också till exempel haft digital arbetsplatsintroduktion och digitala skyddsronder. Allt sker digitalt, säger Fredrik Gustafsson.

Men samarbetet har funkat bra ändå, vi har ju kunnat ses digitalt.

Det som varit lite utmanande i projektet är att Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice har sitt huvudkontor i Norge. Många inblandade i projektet har därför inte kunnat komma till Sverige på mycket länge.

Läs även: Epic Malmö - pionjärprojekt inom återbruk och hälsa 

– Men samarbetet har funkat bra ändå, vi har ju kunnat ses digitalt, säger Maria Jansson.

Martina Strand Nyhlin

Mer om Hotell Nationalarenan/House of Choice

Entreprenör: Skanska

Beställare: Fabege

Hyresgäst: Nordic Choice hotell

Arkitekt: White arkitekter

Projektkostnad: 750 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev