lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Splitterny vårdavdelning för de allra yngsta medborgarna

Publicerad: 9 februari 2022, 14:13

Norra Älvsborgs länssjukhus nya neonatalavdelning. Foto: Västfastigheter

”Ett riktigt drömprojekt”. Så beskriver NCC:s projektchef renoveringen och ombyggnaden av Norra Älvsborgs länssjukhus neontalavdelning. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Renovering.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022NCCTengbomNorra Älvsborgs länssjukhusrenoveringrestaureringSamhällsbyggnadsamhällsfastigheter

Medan vårdverksamheten pågått som vanligt har Västfastigheter och NCC byggt om Norra Älvsborgs länssjukhus neontalavdelning. Dessutom har de byggt en ny kardiologimottagning. De utnyttjade tiden så väl att projektet blev klart ett halvt år före kontraktstiden.

Det här har varit ett riktigt drömprojekt.

– Det här har varit ett riktigt drömprojekt, säger Henrik Jonsson, projektchef på NCC.

Neonatalavdelningen, där nyfödda sjuka barn eller för tidigt födda barn vårdas, ligger i sjukhusets mitt i anslutning till förlossningen. Lokalerna har inte förändrats sedan de byggdes 1987 och behövde rustas upp. Men byggnaderna som berörts av om- och tillbyggnaden är omslutna av andra byggnader, och därför har tillgängligheten till, och inom, arbetsplatsen har varit utmanande.

Läs även: Efter sextio år är Uppsala stadshus färdigbyggt på riktigt 

Byggnaderna som berörts av om- och tillbyggnaden är omslutna av andra byggnader, och därför har tillgängligheten till, och inom, arbetsplatsen har varit utmanande. Foto: Västfastigheter

Läs även: Höga ambitioner om återbruk i rivningsprojekt 

Väl utnyttjad tid

Totalt omfattar projektet en tillbyggnad i två plan på 300 kvadrat per plan plus fläktrum och en ombyggnad på 1400 kvadrat. Arbetet har utförts i två etapper. I den första etappen genomfördes en ombyggnad av hälften av de befintliga lokalerna och tillbyggnaden med nya lokaler en trappa upp. Verksamheten då lämnade omfattades av etapp två och genomgick en stor ombyggnation.  Nu har hela projektet avslutats och verksamheten har tagit över samtliga lokaler som byggts om och till. NCC har utöver neonatalavdelningen byggt en ny kardiologienhe i den tillbyggda delen, en etapp 3 kan man säga. Att byggtiden kortades av trots den utmanande logistiken beror på att tiden mellan två etapper kunde nyttjas.

När befintliga lokaler under Neonatalenheten var tomställda på grund av Covid fick vi möjlighet att ”tjuvstarta”.

– När befintliga lokaler under Neonatalenheten var tomställda på grund av Covid fick vi möjlighet att ”tjuvstarta” avloppsjobben och dessutom utföra dem utan att behöva samordna med pågående vårdverksamhet, säger Henrik Jonsson.

Läs även: Fyra experter om äldreboenden efter corona: ”Måste göras om” 

Norra Älvsborgs länssjukhus Foto: Västfastigheter

Att testa nya innovationer när det gäller lokaler för neonatalvården var inte aktuellt i projektet. Snarare har fokus legat på att skapa trivsamma men samtidigt så robusta och driftsäkra miljöer som möjligt. 

Man vågar inte vara för innovativ i en verksamhet som ska hantera små barn som väger som ett mjölkpaket.

– Man vågar inte vara för innovativ i en verksamhet som ska hantera små barn som väger som ett mjölkpaket. Det måste fungera från dag ett, säger Sandra Nurmi Torvfelt, projektchef projektledare på Västfastigheter.

Läs även: Lista: 10 åtgärder för lönsam renovering 

Tre fakta om Norra Älvsborgs länssjukhus om- och tillbyggnad:

Projektet har genomförts i utförandeentreprenad med partnering eftersom det varit ett svårbedömt projekt som är svårt att prissätta.

 

Om- och tillbyggnaden har är inte miljöcertifierats men för tillbyggnaden har Västfastigheter har strävat mot samma nivåer som finns i Miljöbyggnad guld.

 

Projektet var klart i juni 2021 ett halvår innan kontraktstidplan. 

Avancerade lösningar

Kardiologisalen med röntgeninstallation och en operationsenhet har byggts med väldigt hög hygienfaktor. 

– I en sådan sal krävs väldigt avancerade ventilationslösningar med temperatur, fukt och tryckreglering, säger Sandra Nurmi Torvfeldt.

Läs även: Tjäna pengar på att göra så lite som möjligt 

Att bygga nära befintlig vårdverksamhet har ställt höga krav på entreprenören.

Alla jobb utanför vårdverksamhet, som onkologi för barn, måste vara väldigt kommunicerade och planerade.

– Alla jobb utanför det egna arbetsområdet, som i nära anslutning till exempelvis onkologi för barn, måste vara väldigt kommunicerade och planerade. Det går inte bara att ”gå ut i korridoren och fixa något”, säger Henrik Jonsson. 

Läs även: Renovering bättre än att riva och bygga nytt 

Samarbetet har fungerat bra tycker alla inblandade.

– Det har varit väldigt bra stämning i projektet, säger Henrik Jonsson.

Jag tycker det funnits ett otroligt stort mått av samarbetsvilja där alla verkligen satt projektets bästa i fokus.

– Jag tycker det funnits ett otroligt stort mått av samarbetsvilja där alla verkligen satt projektets bästa i fokus. Dessutom har vi skapat Sveriges enligt oss bästa neonatalenhet och hållit budget och tidplan med marginal, säger Sandra Nurmi Torvfelt.

Läs även: Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund 

Mer om Norra Älvsborgs länssjukhus om- och tillbyggnad

Entreprenör: NCC

Beställare: Västfastigheter

Hyresgäst: Nusjukvården

Arkitekt: Tengbom

Projektkostnad: 105 miljoner kronor

Entreprenadform: Utförandeentreprenad, samarbetsform partnering

Martina Strand Nyhlin

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev