lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Utmanande massivträprojekt på tunneltak

Publicerad: 2 februari 2022, 14:04

Cederhusen i Hagastaden på gränsen mellan Solna och Stockholm nomineras till Årets Bygge 2022 i kategorin bostäder. Foto: Anna Ervast Öberg

Stockholms första massivträprojekt står på en stabil och komplex grundkonstruktion som ska stå pall för allt som kan tänkas hända i de trafikerade tunnlarna under husen. Nu nomineras Cederhusen till Årets Bygge 2022 i kategorin Bostäder.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2022trästommeträhusVediekkeVeidekkeFolkhemKL-träbostadsrätterBostadsrätternabostadsbyggandebostadsutveckling

Cederhusen ska bli Stockholms första massivträprojekt och det första innerstadskvarteret i världen som byggs i materialet. Det första huset i projektet står nu på plats i Hagastaden – uppe på tunneltaken till E4/E20 och Värtabanan. 

Det här är ett projekt som har komplicerade förutsättningar, men jag tycker det har hållit hela vägen.

– Det här är ett projekt som har komplicerade förutsättningar, men jag tycker det har hållit hela vägen. Platsorganisationen är väldigt positiv och vill bara jobba med trähus framåt, så det är det bästa kvittot, säger Anna Ervast Öberg, Affärs/projektutvecklingschef på Folkhem.

Läs även: Klimatpositivt journalisthus på plats i Västerås

Utmanande konstruktion

Totalentreprenören Veidekke har fått lägga många konsulttimmar på att skapa en säker konstruktion av ett trähus på toppen av ett tunneltak. Huset byggs med en stomme i korslimmade skivor levererade ifrån Setras fabrik i Dalarna. 

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper

De första två våningarna konstrueras dock i järn och betong eftersom det krävs att grundläggningen ska kunna klara av en explosion i tunneln. Namnet Cederhusen syftar på att husen har fått en cederspånfasad. Husen klarar alla lagkrav gällande brand, akustik och konstruktion med mera för dagens bostäder.

Läs även: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast” 

Det här blir ett landmärke för Stockholm, ur klimatperspektiv, men också tekniskt, att det går att bygga uppe på tunneln.

– När det är så högt som det är och så komplicerat som det är blir det alltid lite pionjärkostnader. Det här blir ett landmärke för Stockholm, ur klimatperspektiv, men också tekniskt, att det går att bygga uppe på tunneln, säger Charlotta Nilsén, som är Verksamhetsområdeschef för Veidekke Bygg.

Läs även: Topp 30: Här är byggbolagen som är störst i Sverige 

Namnet Cederhusen syftar på att husen har fått en cederspånfasad. Foto: Anna Ervast Öberg

För Veidekkes yrkesarbetare har projektet varit en rolig utmaning. 

Läs även: Här byggs Sveriges största trähuskvarter på stadig grund av järn och betong 

– Hantverksskickligheten har varit viktig för att skapa alla de synliga detaljer som bidrar till husens känsla, som i en tid av industrialiserat byggande snarare lyfter fram det ”handgjorda” och det kunnande och intresse som behövs för att nå ett sådant resultat, säger Charlotta Nilsén.

Tre snabba om Cederhusen

Projektet har haft stort fokus på ett rent och snyggt bygge, vilket har underlättat för alla de studiebesök som har gjorts i det ovanliga projektet.

 

Cederhusens grundläggning byggs på brolager ovanpå tunneln, så att fundamenten ska kunna röra sig något.

 

Entreprenören Veidekke ligger i framkant gällande digitaliseringen och har jobbat genomgående med informationsbaserade 3D-modeller.

Framåtsyftande

Eftersom huset ligger som det gör har logistiken i projektet varit extremt viktig och i projektet har fokus legat på att minska antalet transporter till bygget.

– Vi har haft vårt interna logistikbolag inblandat från början, för att ta reda på hur vi ska lägga upp transporter på smartast sätt, säger Charlotta Nilsén.

Läs även: Hyresrätter med barnen i fokus 

Cederhusen ska bli världens största innerstadskvarter i massivträ. Foto: Anna Ervast Öberg

Anna Ervast Öberg tycker att det varit fantastiskt att arbeta i ett projekt som tar utvecklingen framåt och kommer att inspirera andra att göra samma sak. 

Många av aspekterna gällande fördelarna att bygga i trä måste vi bevisa på den här platsen.

– Symbolvärdet av projektet är verkligen värt att lyfta fram. Många av aspekterna gällande fördelarna att bygga i trä måste vi bevisa på den här platsen. Till exempel att trä är ett lätt material som möjliggör för oss att bygga på tunneltaken, att vi klarar av att minska koldioxidavtrycket och tillför kvalitet i området, som annars är en ganska hård miljö. Det är ju inte så många material förutom trä som växer tillbaka, så trä är ett fantastiskt material att använda, men det förutsätter att vi tar hand om råvaran och miljön vad gäller skogen, säger hon.

Läs även: Vi listar folkhemmets byggherrar 

Anna Ervast Öberg tycker att samarbetet med Veidekke varit väldigt lyckat.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete och jobbat mycket med gemensamma utredningar, eftersom det här projektets komplexitet tarvat många sådana, säger Anna Ervast Öberg.

Läs även: LISTA: De 49 största maskinuthyrarna i Sverige 

Mer om Cederhusen

Entreprenör: Veidekke

Beställare: Folkhem

Hyresgäst: BRF

Arkitekt: General Architecture

Projektkostnad: 250-300 miljoner kronor

Entreprenadform: Totalentreprenad

Martina Strand Nyhlin

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev