onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Utmaningar ledde till vinglig gestalt i Umeå

Publicerad: 26 februari 2020, 05:00

Östra strandgatan 24 är adressen till Umeås nyaste miljöprofilerade kontorsbyggnad. Den utskjutande profilen nomineras nu till Årets Bygge 2020.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2020

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Nej, byggnaden kommer inte att tippa ut i Ume älv, även om det känns så. Östra Strandgatan 24 i centrala Umeå har en brutal utkragning på 10 meter, men är fast förankrad på land. Thomas Persson, vd för Balticgruppen Bygg samt projektchef för det nya kontorshuset, berättar hur. Byggnaden är grundlagd med cirka 20 meter långa stödpålar till fast botten.

– Men det är det centrala trapphuset i huset i kraftig betong som fungerar som motvikt och stabilisering. Trapphuset är kärnan och är dragförankrat via 24 stycken 30 meter långa stag som vi har borrat ner och injekterat fast i berget, säger Thomas.

Byggt i egen regi

Det är Balticgruppen som är byggherre och fastighetsägare och har också byggt projektet i egen regi. De kommer även att fortsätta som förvaltare.  För den som är lite bekant med Umeå så ligger huset något hundratal meter närmare stan än Bildmuseet och precis framför länsresidenset. Gert Wingårdh fick fria händer att ta fram ett förslag som resulterade i den ovanliga konstruktionen.

– Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad när jag såg de första skisserna. Jag tänkte att hur ska vi klara det här, säger Thomas Persson.

Färgsättningen anknyter till husen i lärkträ som finns intill, bland annat Bildmuseet i Umeå. Gert Wingårdh lät sig även inspireras av kvartersnamnet Laxen och tog paletten ifrån denna fisk. Det blev milda färger som genom sina ränder bildar ett trasmatte

Foto: Johanna Åfreds

Det blev en hybridkonstruktion bestående av stål, betong, massivträ och glas. Ambitionen var att få ut så mycket verkningsgrad som möjligt ur varje material. Betongen användes till kärnan, glaset för genomsiktligheten, det starka och smidiga stålet för att kraga ut bjälklaget och massivträet för att skapa en lätt konstruktion.

– Det har gjort att vi kan ha dubbelt så stor våningsyta högst upp och det är där den vackraste utsikten är. Det blev en bra utdelning på total bruttoarea jämfört med fotavtrycket, säger Thomas Persson.

Mycket planering krävdes innan byggstarten 2017, berättar Roger Granberg, fastighetschef inom Balticgruppen. I projekt av det här slaget jobbar företaget med upplägget CM (Construction Management).

– Vi har egen projektledning och produktionschef, egen controller och Bas-U. Allt annat sköts av andra aktörer i CM-upplägget, bland annat så har en lokal firma varit byggentreprenör. Vi gillar det för det ger större möjligheter att fånga den senaste tekniken under ett projekt som löper på flera år. Dessutom funkar det bra med kostnadsuppföljningen, säger Thomas Persson.

Självbärande fasad

Hela projektet har präglats av ett ”tvärtomtänk” i och med att nästan halva husets stommontage skedde uppifrån och ner. Det är en komplicerad fackverkskonstruktion i toppen utgående från kärnan där våningarna hänger ut från något som kan liknas vid kranarmar.

– Det blev många lyft där stomkomponenterna fick lyftas ner genom stomstrukturen för att montera våningsplanen.

Fasaden är självbärande utanför stommen. Denna teknik med ”structural glasing” är enligt Thomas Persson inte vanlig i norra Sverige. Entreprenaden köptes därför från Litauen där elementen i glas och aluminium producerades och monterades med stor precision.

Thomas Persson och Roger Granberg på Balticgruppen.

Foto: Johanna Åfreds

Att hela projektet blev verklighet har att göra med att WSP ville ha nya lokaler och tecknade hyresavtal i tidigt skede. Samtidigt ställde de krav på att de skulle uppfylla Miljöbyggnad Guld.

– Det svåraste att leva upp till där var att klara att få in dagsljus i hela byggnaden samtidigt som det inte skulle bli för mycket solinstrålning. Där hade vi visserligen hjälp av att de utdragna våningsplanen skuggar varandra, säger Roger Granberg.

Energiförbrukningen var en annan utmaning.

– Byggnaden har betydligt större exponerade ytor mot det fria i och med de utskjutande våningsplanen i förhållande till ett ”normalt” hus.

En tvilling är på planeringsstadiet

Älvsavlagringarna på tomten krävde omfattande sanering av sulfidjord. Inom Balticgruppenkoncernen finns ett miljökonsultföretag som utvecklat ett eget recept för att neutralisera sulfidjorden och därefter stabilisera materialet för återbruk. På så sätt kunde man undvika deponi.

Till våren kommer gradängerna av trä ut mot vattnet att vara klara för de som vill sola och njuta av älvsutsikten. I framtiden planeras även för en till fastighet strax intill. Gert Wingårdh har ritat även den.

– Det är en ”tvåäggstvilling” som skapar en fantastisk helhetsbild kring Strandgatan. Målsättningen är att klargöra detaljplaneförutsättningarna under 2020 så att vi står redo att trycka på startknappen när vi har någon större hyresgäst klar, säger Roger Granberg.

Kort om Östra strandgatan 24

■ Byggherre: Balticgruppen Trading Fem
■ Totalentreprenör (CM-form): Balticgruppen Bygg  
■ Hyresgäst: WSP, Sartorius, PWC och Restaurang Tonka, m.fl.
■ Projektchef: Balticgruppen Bygg
■ Produktionschef: Balticgruppen Bygg
■ Installationsbyggledare: Tyréns
■ Projekteringsledare: Balticgruppen Bygg
■ Arkitekt: Wingårdhs
■ Konstruktör: Tyréns
■ Landskapsarkitekt: Tyréns
■ VS-konsult: WSP Systems
■ El-konsult: WSP Systems
■ Ventilationskonsult: WSP Systems
■ Styrkonsult: WSP Systems
■ Arbetsmiljö Bas-P: Sigma Civil
■ Schakt/sanering: Envix
■ Spont: Skanska
■ Grundläggning: NCC
■ Stomentreprenör: Fermeco
■ Stomleverantörer: Strängbetong och Martinsons
■ Glasfasader: Fasadus
■ Stomkomplettering: OF Bygg
■ Hyresgästanpassning: Balticgruppen Bygg
■ VS-entreprenör: Caverion
■ Ventilationsentreprenör: Assemblin
■ Elentreprenör: Eitech Electro
■ Styrentreprenör: Midroc, Siemens
■ Hissar: Midroc
■ Markentreprenör: NCC
■ Entreprenadkostnad exklusive moms: Ca 190 miljoner kronor
■ Totalkostnad: 237 miljoner kronor

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar. Segraren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2020

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev