tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Växjös nya gångbro på plats trots tidspressen

Publicerad: 22 februari 2023, 13:08

Växjös nya gångbro har nyttjat Sveab Järnväg som entreprenör. Beställare var Trafikverket investering. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Infrastruktur.

Foto: Anders Bergön

Den nya gångbron över järnvägen i Växjö var ett projekt som krävde såväl millimeterpassning som tidspassning. Med skicklighet och en lösningsorienterad projektorganisation blev projektet en framgång. Nu nomineras Växjös nya gångbro till Årets Bygge 2023 i kategorin Infrastruktur.

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge 2023Årets ByggeSwecoTrafikverketSveabbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationinfrastrukturVäxjö

MSN

Martina Strand Nyhlin


Det är inte alla projekt som får vänta två och ett halvt år om ett arbetsmoment blir försenat. Men det var så worst case-scenariot såg ut när Växjö skulle få en ny gångbro till det nya kommunhuset. Bron behövde nämligen lyftas på plats under den trafiksavstängning som Trafikverket planerat.

– Hade bron inte kunnat monteras hade vi fått börja om, tänka om. Den hade inte kunnat ligga kvar där i två och ett halvt år, tills nästa tidsfönster, säger Tobias Morger, platschef på Sveab.

Läs även: Anebyhus vd efter rekonstruktionen: ”Kunder kan inte flytta in på grund av materialbristen”

Bron lyfts på plats.

Foto: Anders Bergön

Från att den gamla bron lyftes bort var det fem veckor tills den nya bron skulle placeras på de gamla och förstärkta brofundamenten. Själva pålyftet behövde ske under 54 timmar då trafiken var avstängd. Kvällen före lyftet blåste det sjutton sekundmeter i byarna.

– Det var oroliga timmar, jag sov inte så mycket, säger Tobias Morger.

Tre snabba om Växjö nya gångbro:

Kranen som användes vid lyftet behövde en motvikt på 490 ton.


• Kommunen försökte återbruka den gamla träbron, som endast var 20 år gammal. Men ingen kunde ta emot den, så den gick till slut till energiåtervinning.


• Växjös nya gångbro är gjord i limträ, polykarbonatskivor och rostfritt stål och harmonierar med en liknande bro en bit bort längs järnvägen.

Men just innan det var skarpt läge mojnade det något och med endast en halv decimeters marginal åt ena hållet och en knapp decimeters marginal mot det inglasade kommunhuset sattes limträbron på plats den 28 maj 2022. För att kunna svänga runt kranen var det precis på centimetern, så en 3D-modell nyttjades för att se belastningen på mark och omgivning och kranens stödpunkter.

– Det var väldigt tajt, vi fick lyfta upp bron så mycket det bara gick, säger Stefan Källberg, projektledare på Trafikverket Investering.

Läs även: De största byggprojekten i Kronobergslän

På platsen där Växjös nya gångbro nu står har det funnits en bro sedan 1850. Den senaste bron byggdes 2002, men eftersom Växjö fick sitt Årets bygge-nominerade kommunhus 2022 behövdes en ny bro över järnvägen.

Missa inte senaste nytt!

Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb

Här prenumererar du!

Växjös nya gångbro.

Foto: Anders Bergön

De gamla brofundamenten återanvändes, vilket skapade vissa utmaningar med förstärkningar. En annan svårighet var vissa missar i kommunens inledande projektering som måste rättas till och ledde till en fördyring av projektet. Till det kom också leveransproblem på grund av omvärldsläget.

Ett gott samarbete

– Det var svårt att få fram belysningen, och eftersom det inte var panik med att öppna bron valde vi att hellre öppna bron när den var färdig än utan belysning, säger Stefan Källberg.

Men slutprodukten är estetiskt tilltalande och alla är nöjda med resultatet. Dessutom har ingen blivit skadad. Ett gott samarbete som påmint om samverkansentreprenad i känslan har möjliggjort detta, tycker de inblandade.

– Entreprenören har varit väldigt lösningsinriktad. De bekymmer vi dykt på har vi hittat lösningar på, säger Stefan Källberg.

Läs även: Så har Växjöbostäder fått byggare att ställa om till trä: ”Vi får betydligt fler anbud än tidigare”

– Hade vi inte haft det goda samarbetet hade vi inte haft någon bro på plats i dag, säger Tobias Morger.

Entreprenör: Sveab Järnväg
Beställare: Trafikverket investering
Arkitekt: Sweco
Projektkostnad: 40 miljoner kronor
Entreprenadform: Utförandeentreprenad

Övriga projekt nominerade i kategorin:

Norrköpings gröna lunga har förnyats

Många hållbara lösningar när logistikområdet fick VA-nät

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev