torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Veidekkes och Castellums gröna bygge – med blick över Oceanen

Publicerad: 18 januari 2023, 13:17

Greenhaus har byggts av Castellum och Veidekke i Helsingborg. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.

Foto: Ola Hansson

Under brinnande pandemi, på en pir med endast en tillfartsväg och ytterligare sju närliggande nybyggnadsprojekt har Veidekke och Castellum byggt Greenhaus – en kontorsfastighet med utsikt över Oceanhamnen i Helsingborg. Nu är projektet ett av tre tävlande som nomineras i Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2023CastellumSwecoVediekkeVeidekkebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationfastighetsbranschen

MSN

Martina Strand Nyhlin


– Fastigheten klar i tid och inom budget. Man vågar knappt säga det i dessa tider men allt har verkligen flutit på över förväntan, säger Niclas Rosén, projektchef på Veidekke.

Greenhaus är en kontorsfastighet på åtta våningar som är placerad nära och delvis över vatten. Huset är certifierat i Miljöbyggnad Guld. Det är också Well Guld-certifierat, med fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att gynna kontorsarbetarnas hälsa. Det skapas bland annat genom en grön gemensam takterrass som gynnar biologisk mångfald och har plats för möten, yoga, after work, matlagning med mera.

Läs även: Lista: Drar in 22 miljoner – så mycket tjänar bygg-vd:arna

Missa inte senaste nytt!

Nyheter och fördjupning med Byggindustrins nyhetsbrev.
✓ Affärer ✓ Hållbarhet ✓ Teknik ✓ Konjunktur ✓ På nytt jobb

Här prenumererar du!

Det här är Årets Bygge och Construction Summit

Priset Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin som presenterar 3 finalister inom kategorierna Hotell och kontor, Infrastruktur, Bostäder, Samhällsfastigheter, Industri/Lager/Logistik och Renovering på byggindustrin.se under januari och februari 2023.
• Prisutdelningen av Årets Bygge sker i år på byggbranschens mötesplats
Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm den 28 mars 2023. Här avslöjas vinnarna i varje kategori samt totalvinnaren av Årets Bygge!

Läs mer och anmäl dig till Construction Summit här!

– Att jobba med miljölösningarna har inte varit några problem, Miljöbyggnad Guld har vi jobbat med tidigare. Well Guld har jag inte jobbat med tidigare, men det har fungerat väldigt bra för oss och Castellum att uppnå Well-kraven, säger Niclas Rosén.

Greenhaus har byggts av Castellum och Veidekke i Helsingborg. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.

Foto: Ola Hansson

Greenhaus är först ut i Sverige med att i större skala ha ett system med vakuumtoaletter liknande de som finns på tåg och flyg,  matkvarnar i alla lokaler och egen hantering av spillvatten. Tre olika ledningar leder ut klosettvatten, matavfall och spillvatten.

Läs även: JM:s okända förflutna – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare

Tre snabba om Greenhaus

Greenhaus har en biofilisk design med växtvägg i entren, sedumtak på takterrassen och bikupor. Det finns även konst i båda trapphusen som ska locka hyresgästerna att ta trapporna.
Vakuumtoaletterna i huset ser ut ungefär som vanliga toaletter men låter annorlunda, därför har planlösningen planerats så att inte toaletterna ligger vägg i vägg med kontoren.
Huset har en gångbro direkt till Centralen och cykeln går att ställa i det nybyggda cykelgaraget.

– Matkvarnarna är vanliga men vakuumtoaletterna är unika. De gör att vi kan använda betydligt mindre vatten, men också att vi kan ta tillvara avfallet från toaletterna till biogas, säger Mattias Wallin, projektchef för nyproduktion på Castellum.

En utmaning i projektet var spontningen inför den halva av fastigheten som byggs över vatten. Det trängde in en hel del vatten, men problemet löstes med pumpar och markinjektering, och tätning av vattenkanalerna.

Utöver denna utmaning har allt gått bra och Castellum och Veidekke rosar projektet. De tycker fastigheten blev väldigt fin och att samarbetet är bland det bästa de upplevt.

Greenhaus har byggts av Castellum och Veidekke i Helsingborg. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.

Foto: Ola Hansson

– Ganska ofta sitter man som beställare och känner att det finns en egen agenda hos entreprenören, ett eget sätt att hitta pengar. Här känns det som att det hela tiden varit fokus på att hitta lösningar i stället, säger Mattias Wallin.

Läs även: Stor lista: Här är alla projekt som tävlar i Årets Bygge 2023

– Samarbetet med Castellum har funkat helt perfekt. En viktig anledning kan vara att vi haft en hyggligt generös byggtid. Många byggherrar vill dra in på byggtiden för de vill ha in hyresgäster eller kunder snabbt och det drabbar projektet om det blir för tidspressat, men här har tidplanen funkat, säger Niclas Rosén.

Aktörer i projektet

Entreprenör: Veidekke
Beställare: Castellum
Hyresgäst: United Spaces, Miljöförvaltningen (Helsingborg), Bengt Dahlgren, Juhlin & Partner, Grant Thornton AFRY, Knowit, Localize, Le Croissant, Helsingborgs Vårdcentral AB

Arkitekt: Jais Landén Krantz Arkitekter. Arkitekt bygghandling: Sweco
Projektkostnad: 330 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Här är övriga nominerade i kategorin hotell och kontor

Fabege och Zengun i unikt återbruksprojekt

Kineum skapar Manhattankänsla i Göteborg

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev