söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

“Vi har en intensiv tid framför oss”

Publicerad: 14 januari 2019, 05:00

Mårten Lindström, Årets Bygge-juryns ordförande.

Hej Mårten Lindström, juryordförande för Årets Bygge!

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019

AC


Hur går arbetet?

– Vi har nyligen börjat sätta oss in i de 20 nominerade projekten och som alltid med att fundera på om vi kan vässa våra kriterier och vårt arbetssätt. Om några veckor har vi allt underlag för bedömningen och då har vi en ganska intensiv tid med inläsning och bedömningsmöten.

Vilka är det som ingår i juryn?

– Vi är en stor jury på åtta personer, alla representerande olika erfarenheter och olika delar av samhällsbyggnadssektorn: Lisa Daram, tidigare ansvarig för Arkus, Magnus Everitt, Installatörsföretagen, Tommy Lenberg, Byggherrarna, Thomas Lundgren, Svensk Byggtjänst, Eva Schelin, IQ Samhällsbyggnad, Staffan Åkerlund, tidigare chefredaktör Byggindustrin, Anders Carlén, chefredaktör Byggindustrin och Mårten Lindström, egen konsult.  

Vilka delar är det ni kikar på?

– Vi tar fasta på processen, det återspeglas också i att utmärkelsen heter Årets Bygge och inte Årets Byggnad. Vi tittar på hur väl genomfört projektet är genom att bedöma fem huvudkriteriter: samverkan, kvalitet/tid/budget, teknik/innovationer, hållbarhet och arbetsmiljö. Vi låter redaktörer göra djupintervjuer med ett antal av de viktigaste aktörerna i respektive projekt och gör våra bedömningar främst utifrån detta.

Hur skiljer sig nomineringarna åt nu jämfört med när ni startade 2012?

– Vi har hela tiden strävat efter bredd, olika typer av projekt samt nationell spridning – helt enkelt en spegling av allt bra som byggs. Byggindustrins redaktion står för urvalet och jag tycker nog att de har fått allt lättare att få in bra förslag på projekt att nominera. Det är en utmaning i sig att jämföra projekt av väldigt olika karaktär: bostäder, offentliga och kommersiella byggnader, anläggningsprojekt av olika slag, och dessutom såväl nybyggnad som ombyggnad. Men det är ju också den bredden som finns i samhällsbyggandet.

Tycker du att du ser någon trend bland de nominerade?

– Nej, det tror jag inte att jag kan säga. Möjligen återspeglas många kraftfulla satsningar på en bättre arbetsmiljö genom att vi får fler och fler konkreta exempel på hur man arbetar proaktivt med detta i projekten. Sedan några år har vi också avsaknad av allvarliga arbetsplatsolyckor som ett ovillkorligt krav för att över huvud taget projektet ska kunna bli nominerat.

Vinnaren utses på Årets Bygge-galan den 26 mars, är det smoking som gäller?

– Nej, vi har ingen särskild ”dress code” mer än att det är bra att komma hel och ren. Själv kommer jag nog traditionellt och lite tråkigt att komma i kostym, men det är kul att se att vi år från år får en mer blandad publik och man kan se skillnad på färgfoton jämfört med svarvitt. För några år sen var allt ganska jämngrått.

Mårten Lindström

Gör: Konsult i egna företaget More10 AB, med styrelseuppdrag och branschutvecklingsfrågor som huvudverksamhet

Bakgrund: Civilingenjör som mest arbetat i chefsroller i konsult- och byggföretag, senaste anställningen i NCC fram till 2007

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Lämnade villalivet för några år sen och gläds ofta åt att slippa klippa gräs och skotta snö.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev