söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

"Vi skulle kunna arbeta mer effektivt"

Publicerad: 28 januari 2019, 05:00

Johanna Frelin, vd på Tengbom, pratar digitalisering på Årets Bygge den 26 mars. Foto: Jann Lipka

Hallå där Johanna Frelin, vd för arkitektkontoret Tengbom, som deltar i ett seminarium om digitalisering på Årets Bygge i Stockholm den 26 mars.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2019

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Vad kommer du prata om?

– Det är två spår som jag vill framhålla. Det första är arbetssätten. Hur jobbar vi digitalt på ett smart sätt? Vi skulle kunna arbeta mer effektivt med hjälp av ny teknik. Det andra spåret är vilka miljöer vi skapar. Bygger vi för en digital framtid? Vi bygger skolor som är utformade för samma pedagogik som användes för hundra år sedan, trots att digitaliseringen kommer att innebära helt nya sätt att undervisa på.

Tengbom ligger i framkant när det gäller digitalisering. Hur?

– Vi har till exempel prisats för projektet HSB Living Lab där vi genomför realtidsstudier för att förstå hur människor lever i sina bostäder. Ett annat projekt är NEO i Huddinge där vi har gjort uträkningar får att ta fram de smartaste lösningarna när det gäller till exempel att få så lite materialsvinn som möjligt.

Finns det tillräckligt med digital kompetens inom samhällsbyggnadssektorn?

– Kompetensen finns i fickor idag, men om tio år kommer hela Tengbom sitta på hög digital kompetens. Jag tror att det här kommer att explodera framöver. Titta till exempel på banksektorn där teknikerna är fler än de med finansbakgrund.

Du har ju varit på Årets Bygge-galan förut. Vad ser du mest fram emot denna gång?

– Att träffa branschkollegor, det är väldigt roligt. Sen är det alltid en trevlig och lärorik tillställning.

Årets Bygge i korthet

Samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling! Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury och presenteras på Årets Bygge-galan den 26 mars 2019.

Anmäl dig till Årets Bygge-galan här

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev