söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Årets bygge

Vinterbonad berättarkonst i sagornas land

Publicerad: 18 mars 2020, 05:00

Genom ett drivet samverkansprojekt har den välkända Berättarladan i Sunne berikats med ett nytt scenrum. Det är klimatsmart, snyggt och tekniskt avancerat.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2020

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Sett från håll är det inte mycket som har förändrats på den gamla ladan från 1937 där Västanå teater har huserat sedan 1999. Bara en diskret tillbyggnad för hiss och entré vid den södra kortänden skvallrar om att något har förändrats. Det är först när man kliver in genom den nya entrén som man ser blandningen mellan gammalt och nytt.

– För oss har det varit en omöjlig dröm som har förverkligats, säger Inger Stinnerbom, projektansvarig för byggherren Västanå teater.

Bara en diskret tillbyggnad för hiss och entré vid den södra kortänden skvallrar om att något har förändrats. Foto: Nomi Melin Lundgren

I stället för ett tomt höloft finns här ett helt nytt hus som bland annat rymmer en scenbyggnad i tre plan med 216 sittplatser som kan utökas till 240 vid behov. Den nya ”Lådan i ladan” är byggd i en limträstomme som klätts med KL-trä. Isoleringen ligger utanpå KL-skalet så att den nya byggnaden är helt fristående från ladan.

Berättarladan ägs av Rottneros säteri. Den var modern när den byggdes 1937. Bland annat har den snedställda stolpar längs med väggarna som ger stor rymd i mitten. Det är det som är själva förutsättningen för att bygga nya rum i rummet så som man har gjort här.

Byggdialog har varit så tydliga i sin organisation och i sina besked. Vi har haft väldigt öppenhjärtiga diskussioner. Härligt

– På många sätt var det en kulturkrock mellan oss byggare och teatern. Vi pratade inte riktigt samma språk och det var inte helt lätt att få beställaren att förstå hur det som finns på ritningen skulle bli i verkligheten och att förhålla sig till alla krav som finns kopplat till byggande, men vi har lyckats få till ett fantastiskt bra samarbete, säger Per Olsson, platschef hos entreprenören Byggdialog.

Förståelsen underlättades genom att all projektering och alla ritningar har gjorts i 3D.

Sedan byggarna satte spaden i backen efter sommaren 2018 har arbetet flutit på bra trots vissa bakslag med materialleveranser och särskilda utmaningar vad gäller grundförstärkning och brandskydd.

– Vecka 45 kom stomleveransen. Det var det vi jobbade mot hela tiden, berättar Per Olsson

Den nya scenbyggnaden är en isolerad, vinterbonad byggnad inuti den befintliga ladan från 1937. Redan i entren möter gammalt nytt. Genom den nya innerväggen i glas och aluminium skymtar den gamla ladans vägg. Foto: Nomi Melin Lundgren

De upp till 12 meter långa balkarna levererades på lastbil och fick  med handkraft dras in i ladan på kärror. De långa limträelementen går genom hela ladan från golv till tak.

– Vi var tvungna att gjuta nya fundament för stommen som fick kläs in i små podier i ladans källardel där teaterns restaurang och utställningsdel finns. Vi fick även göra fundament i marken på den befintliga ladan som visade sig vara otillräckliga. Här fick vi gräva för hand där möjligheterna med grävmaskin inte var möjlig. Det blir många moment när man bygger i ett gammalt hus. Men vi hade iaf väderskydd redan från början till hjälp, säger Per Olsson.

En av de knivigaste delarna i projektet har varit just grund- och stomförstärkning av den befintliga ladan, samt brandskyddet. Taket i eternit vill man inte röra. Byggarna funderade först på sprinklers, men det hade krävt en brandpost med vatten utanför. I stället valde man en brandgasevakueringsfläkt med stor kapacitet som skickar ut luften och dörrar som går upp automatiskt vid utrymning. All panel, nästan 700 kvadratmeter, är brandskyddsimpregnerad för att klara brandkraven.

Hela byggprocessen har varit mer hantverksmässig än den vanligen är.

I maj 2019 var Byggdialog klara med själva bygget. Då tog Västanå teater vid och gjorde lister och färgsättning enligt teaterns särpräglade stil. Alla snidade lister och den stora porten in till teatersalongen har gjorts av slöjdaren Jögge Sundqvist, ”Sur-Olle”, från Västerbotten.

– Det har varit ett mycket speciellt projekt att jobba med. Alla har varit så måna att det ska bli bra och det är en så extremt speciell byggnad. Varken vi i projektledningen eller våra hantverkare kommer nog att vara med om ett sådant här projekt igen, säger Per Olsson.

Kort om Loftet i Sunne

Projektnamn: Västanå Teater, Berättarladan (Lådan i ladan)

Byggherre: Västanå Teater.

Byggentreprenör: Byggdialog.

Hyresgäst: Västanå Teater.

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Lars Atterfors.

Projektledning: Per Olsson.

Projekteringsledare: Lovisa Olsson, Byggdialog.

Konstruktör: Jörgen Sannum, Integra.

Arkitekt: Ola Nilsson, Lugnet Arkitekter.

VS-konsult: Mikael Sundelin, KVE Konsult.

El-konsult: Mikael Ring, EKG.

Ventilationskonsult: Pontus Fredholm, VVS Plan.

VS-entreprenör: Assemblin.

Ventilationsentreprenör: Air4You.

Elentreprenör: SP Gruppen.

Stomentreprenör: FH Bygg.

Markentreprenör: NRC Group.

Entreprenadform: Totalentreprenad med partnering som samarbetsform.

Ersättningsform: Löpande räkning med öppen redovisning.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 19 541 454 kronor.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar.

Segraren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2020.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev