Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

16 procent av svenska husägare drabbade av svartmögel

Publicerad: 17 Juli 2009, 10:36

16 procent av svenska husägare har problem med svartmögel enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Lika många uppger att de kommer att tvätta sin husfasad i sommar.


Svartmögel är en vanlig mögelsvamp som är svartgrön i färgen. Den syns tydligt på ljusa fasader, växer på färgytan men förstör inte underlaget. Finns det däremot sprickor i fasadfärgen tränger möglet ner i virket och kan orsaka röta. Sporerna, som finns i luften, fastnar på fasaden och utvecklas till mögel när det blir varmt och fuktigt. Det tar bara en vecka vid "rätt" väderförhållanden.

- Om man upptäcker en svartgrön beläggning på husfasaden ska man genast försöka tvätta bort det, säger Leif Eriksson, skadeingenjör på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande. På så sätt kan man undvika att svartmöglet får fäste. Det finns speciell mögeltvätt att köpa men det fungerar också bra med vanligt såpvatten, vilket även är mer miljövänligt.
– För att undvika sprickor i färgen som gör att sporerna får kontakt med virket bör man måla om sin fasad under de torra och varma sommarmånaderna, råder Leif Eriksson.

Svartmögel är ett samlingsnamn för en större mängd olika svampar som finns naturligt i naturen. Svartmögel kan ligga latent i flera årtionden för att börja gro när rätt förutsättningar uppstår, det vill säga fukt och värme.
Svartmögel kan leda till hälsobesvär, även om mögelallergi är förhållandevis ovanlig.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.