Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

5 000 nya kvadratmeter direkt på Femmans tak

Publicerad: 1 November 2010, 13:01

Påbyggnad av tak i förtätade stadsmiljöer är en minitrend just nu på flera håll i landet - både för bostäder och kontor. I Göteborg utökar Hufvudstaden sin uthyrningsbara kontorsyta med 10 procent i fastigheten Femman mitt i Nordstan.


– Det skapas ytterst få nya ytor i Göteborgs innerstad. Här får vi drygt 5 000 extra kvadratmeter i ett klassiskt läge med utsikt över hela staden, säger Daniel Massot, chef för Hufvudstaden i Göteborg.

Femmanprojektet började för fem år sedan då fastighetsägaren Hufvudstaden konstaterade att fläktaggregaten började bli gamla och snart skulle behöva bytas ut. När fastighetsytorna analyserades upptäcktes en outnyttjad byggrätt och idén till en takpåbyggnad föddes.

En detaljplaneförfrågan lämnades in och i december 2009 fick Hufvudstaden klarttecken för sin tillbyggnad.

Efter en anbudsrunda bestämde sig Hufvudstaden för ett projektteam bestående av Peab (generalentreprenör), Hufvudstaden och Protec (projektledare), en slags "partnering light", med en generalentreprenad med inslag av löpande räkning och nära samverkan för att hitta optimala och kostnadseffektiva tekniska lösningar utifrån ett livscykeltänkande.

Peabs idé var att genomföra påbyggnaden genom att bygga upp den nya stommen och bygga tät med fasader och tak innan rivningsarbetena av det gamla taket startar.

– Vi hade Ruukkis bjälklagskassett och traditionella HD/F-bjälklag med förespända hålplattor, att välja mellan, men kassetten hade klara fördelar när det gällde att klara läckageriskerna och dessutom hade vi inte kunnat lansera in HD/F-bjälklagen som vi nu gör med kassetterna. Det hade blivit för tungt, säger Mats Hermansson, platschef på Peab.

Kontrakten blev klara i våras med omedelbar byggstart för etableringar, förberedelser, smårivningar och inte minst tillverkningstid för leverantörerna av bjälklag (Ruukki) och de glasade fasadelementen (Flexfasader). Efter semestern satte arbetena igång på allvar med rivnings- och smidesarbeten.

Logistiken är med tanke på läget givetvis intrikat och dessutom ska verksamheterna i de befintliga, dryga 40 000 kvadratmetrarna av kontor, butiker, lager och förråd, rulla på som vanligt.

– Vi förlägger så mycket vi kan av transporterna till kvällar och nätter. Hårdraget så river vi på dagen och slänger och forslar ut på nätterna, säger Mats Hermansson.

Projektet är etappindelat och första etappen ska vara klar hösten 2011.

– Då ska advokatbyrån Vinge flytta in i det nya penthousekontoret. Med mycket fönsterpartier skapar vi en fantastisk panoramautsikt. Det blir ett av stadens bästa lägen, säger Daniel Massot.

Hufvudstadens affärsidé är att äga och förvalta fastigheter i CBD (Central Business District) i både Stockholm och Göteborg, men med merparten av beståndet i Stockholm. I Göteborg ligger ett antal centralt belägna fastigheter i portföljen – förutom Femman i Nordstan äger Hufvudstaden också NK-huset och kontorsfastigheter på Södra hamngatan, Drottninggatan, Östra Larmgatan, Fredsgatan och Kungsgatan.

– Det händer inte så mycket på fastighetsmarknaden i Göteborg. Det är få affärer och i innerstaden är det väldigt få förtätningsprojekt. Därför är det extra viktigt att Femmanprojektet blir bra. Vi har kommunens ögon på oss, säger Daniel Massot.

FAKTA/bjälklagskassetter
Ruukkis bjälklagskassett som används vid Femmanprojektet är en samverkanskassett mellan stål och betong. Kassetten, som samverkar med den gjutna betongen, fungerar både som bärande form och som armering. Ruukki har det svenska patentet för kassettten.
Kassetten är tillverkad i plåt i en liggande C-form med uppbockade överflänsar, som har ett tandformat mönster där armeringen läggs.
Modellen ger möjlighet att bygga självbärande bjälklag, utan stämpning, upp till 15 meters längd. Kassetterna är lätta och därmed enkla att transportera och lyfta på plats.
Konstruktionen är inte ny på marknaden, men än så länge ganska ovanlig. Den har använts både i broar och huskonstruktioner på den svenska marknaden. Peab har tidigare använt kassetterna, bland annat i konstruktionen till universitetsbiblioteket i Karlstad.


FAKTA/tillbyggnad av Femmanhuset
Projekt: Påbyggnad av två nya våningar på Femmanhuset i Nordstan, Göteborg, med nya bjälklag och nytt yttertak. Drygt 5 000 kvadratmeter kontor skapas.
Byggherre: Hufvudstaden.
Entreprenör: Peab Väst (generalentreprenör).
Entreprenadsumma: cirka 150 Mkr.
Projektledare: Protec.
Arkitekt: Sweco.
Större upphandlade leverantörer: Ruukki (bjälklag och yttertak) och Flexfasader (glasfasad), Härryda Smide (stålstomme), Kone (hiss).
Byggstart: Sommaren 2010.
Färdigställt: Första etappen är klar hösten 2011 och hela projektet under andra kvartalet 2012.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.