Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

63 förslag för minskad bostadsbrist

Publicerad: 20 februari 2014, 10:16

I dag släpper Nybyggarkommissionen sin slutrapport. Rapporten innehåller 63 konkreta förslag för att minska bostadsbristen.


Kommissionen poängterar att det inte finns någon enkel lösning på bostadsbristen. I stället krävs ett intensivt reformarbete på alla nivåer, från stat, landsting och kommuner till domstolsväsende. Dessutom behöver konkurrenstrycket och effektiviteten i byggbranschen stärkas, konstaterar rapporten.

Rapporten innehåller sammanlagt 63 förslag som ska täcka in samtliga ovanstående områden. Bland annat föreslår kommissionen att taket för bolån slopas, att ROT-avdrag för hyresrätter införs och att byggreglerna blir gemensamma för hela Norden och Baltikum.

Nybyggarkommissionen lanserades i juni 2013 med finansiering från NCC, Nordea och Tyréns. Kommissionens syfte är att lyfta upp frågan om bostadsbrist på den politiska agendan samt skapa en samsyn kring vilka åtgärder krävs för att öka bostadsbyggandet.

Nybyggarkommissionen består av tre kommissionärer: Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, tidigare borgarråd i Stockholm, generaldirektör och senast vd för Livsmedelsföretagen och Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.