Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

7000 nya bostäder i Göteborg

Publicerad: 28 augusti 2018, 13:24

Visionsbild av Backaplan.

Foto: White Arkitekter

”Med 7 000 nya bostäder, flera parker, kultur, service och cityhandel blir det här Hisingens centrum och ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden”, säger Martin Storm, chef på planavdelningen, stadsbyggnadskontoret.


Backaplan är ett industri- och handelsområde utbyggt på 1960-talet, och är bland göteborgarna känt som en viktig handelsplats. Idag finns stora avstånd mellan husen, många parkeringsplatser och stora asfalterade ytor. Nu är tanken att det istället ska växa fram kvarter med bostäder, grönområden, spårvagnar och mötesplatser.

– När hela Backaplan är färdigbyggt kommer det vara en helt ny stadsdel, med såväl cityhandel, kulturhus, skolor, äldreboende, idrottshall, 7 000 nya bostäder och flera parker bland annat, fortsätter Martin Storm.

Under tisdagen fattade byggnadsnämnden beslut om att programmet för Backaplan nu i höst ska ut på samråd för att allmänheten ska kunna säga sitt. Området är också en viktig pusselbit för att kunna knyta ihop staden över älven.

– Tanken är att det ska vara enkelt att leva hållbart med närhet till service, skolor, handel och parker, menar Caroline Valen, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Programarbetet har tagits fram i bred samverkan med kommunala förvaltningar, fastighetsägare och verksamma på platsen.

– I programarbetet har vi tagit fram övergripande förutsättningar, värden och strategier för utvecklingen av Backaplan till en attraktiv blandstad. Bland annat har vi tittat på vad som krävs för att uppnå en socialt blandad stad med varierat bostadsutbud, tillräcklig kommunal service, centrumhandel i blandstad, kultur och idrott, prioritering av fotgängare, cyklister och kollektivtrafik, samt attraktiva mötesplatser, säger Caroline Valen.

Utvecklingen kommer att ske etappvis över cirka 15-20 år. Efter byggnadsnämndens beslut går nu programmet ut på samråd under tiden 5 september till 16 oktober.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.