Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

800 000 lägenheter behöver renoveras

Publicerad: 15 mars 2018, 10:41

Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Foto: Anders Siljevall

800 000 lägenheter behöver renoveras enligt en ny rapport från Installatörsföretagen. En stor kompetensbrist i branschen gör att renoveringsarbetet tar lång tid.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Rapporten Renoveringskompetens är resultatet av ett SBUF-projekt som genomförts av Installatörsföretagen och Sveriges Byggindustrier. I projektet har 100 telefonintervjuer med kommunala och privata bostadsbolag samt 24 djupintervjuer utförts. Resultatet visar att av det totala beståndet på 2,4 miljoner lägenheter i bostadshus behöver en tredjedel, 800 000, renoveras. Bland dessa är behovet akut i 300 000 lägenheter, främst i miljonprogrammen.

Rapporten lyfter fram kompetensbristen som en stor underliggande faktor för att renoveringsarbetet tar så lång tid. Detta märks både hos beställare och entreprenör.

– Det har blivit en rusch mot att bygga mycket nytt. Fastighetsbolagen vittnar om att de har svårt att få in anbud från byggföretagen, berättade Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, när han presenterade rapporten under ett seminarium på torsdagsmorgonen.

Omkring 30 procent av de intervjuade har i någon utsträckning under de senaste fem åren behövt skjuta upp planerade underhållsåtgärder för att det saknats tillgängliga entreprenörer.

Hos kunden saknas också kompetens när det kommer till fastighetsekonomiska och tekniska kunskaper.

– I miljonprogrammen krävs dessutom särskild kompetens för att komma förbi språkliga och kulturella barriärer. Det krävs mer av de som bygger om än av de som bygger nytt, förklarade Ola Månsson.

Läs mer i ett kommande nummer av Byggindustrin.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev