Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ägarlägenheter byggs i Västerås och Kristianstad

Publicerad: 28 januari 2010, 11:54

I Västerås satsar kommunala bostadsbolaget Mimer på 22 ägarlägenheter. I Kristianstad ska C Fast bygga 92 stycken.


Allmännyttiga Mimer i Västerås har funnit fördelarna med ägarlägenheter. De gör det möjligt att finansiera fler hyresrätter.

- Vi tycker att det är svårt att få lönsamhet i nyproduktion av hyresrätter. Men bygger vi även ägarlägenheter får vi bättre totalekonomi i projektet, säger Mimers vd Fredrik Törnqvist.

Därför har Mimer beslutat att bygga två punkthus på egen mark i stadsdelen Viksäng. Det ena huset ska vara hyresrätter för 55+, det andra ska rymma 22 ägarlägenheter. Byggstart planeras till sommaren 2010. Någon bank har inte varit inkopplad eftersom Mimer inte behöver låna till sina fastighetsfinansieringar under 2010.

- Vi har inte gjort någon marknadsundersökning men känner oss säkra på att vi får avsättning i det här området. Men fördelen för oss med ägarlägenheter är att vi lätt kan hyra ut dem med förstahandskontrakt om det skulle bli så. Ägarlägenheter är lättare att hantera juridiskt vad gäller uthyrning än till exempel bostadsrätter.

Några har höjt på ögonbrynen över att ett kommunalt bostadsbolag bygger ägarlägenheter. Men på Mimer har man redan provat att bygga radhus med äganderätt, och ett projekt med både hyres- och bostadsrätter.

- Huvudskälet är att vi har ägardirektiv som säger att vi ska se till att det finns olika upplåtelseformer i kommunen, säger Fredrik Törnqvist.

Det största projekt som fått klartecken är dock företaget C Fast som satsar på 92 ägarlägenheter i två huskroppar i Kristianstad. Skanska är entreprenör och de både river, bygger om och bygger nytt på det gamla sjuksköterskeskoleområdet i staden.

- Ägarlägenheter ligger i tiden. Vi förvaltar redan femtiotre hyresrätter som vi renoverat själva i staden så om inte alla ägarlägenheter säljs kan vi hyra ut dem, säger Dennis Ohlsson, vd på C Fast.

Mikael Forsberg på Sparbanken 1826 i Kristianstad var inte tveksam över att bevilja lånet.

- Från bankens perspektiv ser vi att ägarlägenheter snarare ökar fastighetens attraktivitet. Vår kunds möjligheter att disponera fastigheten är större eftersom de kan välja att sälja eller att hyra ut. För en privatperson ser vi inte heller några bekymmer. Det är inte konstigare än att låna till radhus eller en villa, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.