Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Ägd bostad ökar tryggheten

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Fler bostadsrätter i så kallade miljonprogramsområden är en förutsättning för att bryta segregationen och öka tryggheten i områdena. Det hävdar Mohammad Derakhshan, projektledare,vid Kista Stadsdelsförvaltning. Han är en engagerad samhällsdebattör och säger att om folk själva hade fått bestämma över sina liv och sitt boende, så hade det sannolikt inte uppkommit några brinnande förorter i Frankrike.
- Politiker är rika de kan köpa sina bostäder. De köper friheten av oss. Se på Laila Freivalds, Jens Orback, Göran Persson, Anitra Steen och Bosse Ringholm, som alla gjort ordentliga klipp på sina bostäder, säger Derakhshan. Utanförskap föder frustration som förr eller senare exploderar. Det är som en tickande bomb.
Detta har ingenting med invandring att göra. Problemen i dessa områden har funnits länge. Redan när miljonprogrammen var nya fanns de där. Då var det istället de svenska arbetarbarnen som hade svårigheter och kände utanförskap med det övriga samhället. Ingen brydde sig då heller.
- Det är dags att se verkligheten i vitögat, uppmanar Derakhshan.
- Se istället till att dessa  förorter blir naturligt inlemmade i det övriga samhället. Skapa livfulla och mänskliga områden med ett varierat gatuliv. Ge folk möjlighet att äga sina bostäder och underlätta därigenom möjligheterna att starta företag. Lyssna på människorna.
Varför förhindras folk i miljonprogramsområdena att komma in i samhället?
- En del av politikerna vill äga oss, det är mitt svar, säger Farough Bagheri, 34 år, byggnadsarbetare från Irak, och boende på Stupvägen. Han är ganska upprörd över sättet han blivit behandlad på.
Läs mer i Byggindustrin 35.05.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.