Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Akademiska Hus förlorar mot Konkurrensverket

Publicerad: 27 januari 2015, 16:05

Akademiska Hus omfattas av lagen om offentlig upphandling. Det slår en dom i kammarrätten fast. Det innebär att Konkurrensverkets tidigare beslut om upphandlingsskadeavgift på 3 miljoner kronor står fast.


I juni 2012 meddalade Konkurrensverket en upphandlingsskadeavgift på 3 miljoner kronor till Akademiska hus på grund av en otillåten direktupphandling av generalentreprenad i samverkan av nya Skogishuset på Campus Umeå där Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå har sin verksamhet.

Akademiska Hus överklagade beslutet till Förvaltingsrätten som gick på Konkurrensverkets linje och sedan till Kammarrätten, som nu slår fast den tidigare domen. Akademiska Hus är att betrakta som en upphandlande myndighet och ska därmed omfattas av lagen om offentlig upphandling.

– Vi välkomnar beskedet även om det inte blev vad vi hade förväntat oss, säger Akademiska Hus vd Kerstin Lindberg Göransson.

Hon anser inte att företaget är en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund och i konkurrens.

– Nu har detta prövats i överinstans och vi har därmed fått ett klargörande i vad som gäller framöver. Vi ska nu ta en diskussion i styrelsen för att besluta om huruvida vi vill överklaga detta i högsta förvaltningsdomstolen för att få ett slutgiltigt avgörande i frågan, säger hon.

Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket är nöjd.

– Domen är principiellt viktig och vi välkomnar kammarrättens besked, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.