Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Äldre erbjuds promenader i djungeln

Publicerad: 18 april 2013, 13:33

Första spadtaget har tagits för 48 bostadsrätter i Norrtälje anpassade för 55+. Det handlar om 48 lägenheter i tre huskroppar, som grupperar sig runt en 1 600 kvadratmeter stor inglasad gård.


Den inglasade, värmestyrda gården är projektets hjärta. Här kommer 3 300 växter från hela världen att planteras och bilda fyra olika trädgårdar: en japansk, en nordisk, en medelhavsinspirerad och en djungel. Gården fungerar samtidigt som solfångare, där värmen evakueras och används i lägenheternas värmesystem. I trädgården löper ett 200 meter långt promenadstråk. Här finns också boulebana.

Byggherre är Bovieran som ägs av börsnoterade Fastighets AB Balder och Mellberg Förvaltning. Projektet i Norrtälje ingår i företagets koncept Bovieran, som är en annorlunda boendeform anpassade för äldre. Konceptet är patenterat i 22 europeiska länder.

Den första Bovieran-byggnaden uppfördes för nio år sedan och konceptet finns i dag i 17 svenska städer. Idén är att varje projekt, varhelst det byggs, är identiskt lika med vinterträdgård, 48 lägenheter fördelade på tre byggnader i tre plan, gemensamhetsutrymmen och liknande.

Lägenheterna är tvåor och treor och grundtanken är att ge de boende en upplevelse och samtidigt ett tryggt boende med social gemenskap.

– Varje projekt vi bygger kräver en investering på runt 120 miljoner kronor men kan variera beroende på markpriserna. Vårt mål är att bygga fem Bovieran om året. Intresset är stort och våra projekt är oftast slutsålda före byggstart, säger Göran Mellberg.

Byggentreprenör i Norrtälje är Skanska. Entreprenaden kommer att vara färdig för inflyttning i april 2014.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.