Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Allt fler kommuner har brist på bostäder

Publicerad: 22 augusti 2016, 12:07

Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

Foto: Jörgen Ragnarsson

Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät visar att hela 240 kommuner i år bedömer att det råder underskott på bostäder på marknaden. Det är 57 kommuner fler än i 2015 års bostadsmarknadsenkät. "Det är en ökning på 30 procent vilket verkligen är ett skift uppåt", säger Hans-Åke Palmgren bostadsanalytiker på Boverket.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingBoverket

Särskilt ansträngd är situationen för grupper som är nya på arbetsmarknaden – som unga och nyanlända. I debatten beskrivs ofta flyktingsituationen som en viktig anledning till att det finns för få bostäder, men det är bara en del av sanningen. Det har varit en stadig befolkningsutveckling de senaste åren i Sverige och byggtakten har inte hängt med, menar Boverket.

– Men det är så stora förändringar under 2015 att det ändå är troligt att flyktingfrågan är den främsta orsaken till att så många fler kommuner anger underskott på bostäder i år, säger Hans-Åke Palmgren.

Bostadsbehovet är störst i stora och mellanstora kommuner, men allt fler små kommuner vill bygga mer. Men det kan vara knepigt eftersom det inte alltid bär sig att bygga nytt där betalnings-viljan är låg.

– Det måste till en bra analys av bostadsmarknaden, där man verkligen ser vad som behövs och kan planera utifrån det, säger Hans-Åke Palmgren.

Hoppas på statens bidrag

Han hoppas dock att några av statens bidrag till byggande ska kunna hjälpa till. Ett nytt statsbidrag för ökat bostadsbyggande kom i somras och ytterligare ett investeringsbidrag för nybyggnation väntas i framtiden.

– Det är anmärkningsvärt att så många kommuner i vår enkät tror på ett ökat bostadsbyggande under 2016 och 2017. Det är ett tecken på att det sker mycket nu på utbyggnadssidan. Men vi har några tuffa år framför oss innan byggandet tagit fart ordentligt, säger Hans-Åke Palmgren.

Bara ett tiotal kommuner anger att de har bostadsöverskott i Boverkets enkät. Av dem tror sex på bostadsöverskott även om fem år. I Åsele kommun tror man inte på någon befolkningsökning alls framöver.

– Vi har inga planer på att bygga alls, säger Thure Ekegerd, ordförande i Åselebostäder.

Åsele i Västerbotten har bara knappt 3 000 invånare. När kommunen var som störst i slutet på 50-talet hade man ungefär 8000 invånare. Nu för tiden budgeterar man med en befolkningsminskning på
60 personer varje år.

– Vi har inte längre några tankar om varför det är så här, för vi har levt med den här situationen i så många år, säger Thure Ekegerd, styrelseordförande i Åselebostäder.

Tanken känns främmande

Tanken på nybyggnation känns helt främmande.

– Vi har inget behov och kommer aldrig få igen de pengarna. Vi renoverar det som behövs, sen får det vara bra med det, säger Thure Ekegerd.

Nybyggnation för de nyanlända som anvisats till kommunen är inte heller aktuellt.

– Vi kan inte bygga nytt för den här gruppen för om två år är de kanske borta, det är omöjligt.

Det finns några lokala byggfirmor i kommunen men de jobbar inte med nybyggnation utan mest med renovering och ombyggnationer.

– Vi har Sveriges lägsta huspriser, så det bär sig inte att bygga nya villor heller. Men vi har vant oss vid att det är så här, vi grejar det, säger Thure Ekegerd.

Kommuner med bostadsöverskott

Kommuner som har bostadsöverskott nu och förväntar sig ha det om fem år:

■ Hultsfred
■ Torsby
■ Malung-Sälen
■ Orsa
■ Ånge
■ Bräcke
■ Åsele
■ Haparanda

Källa: Boverkets bostadsenkät

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingBoverket

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.