Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Allt svårare för unga att få bostad i storstäderna

Publicerad: 17 November 2008, 14:28

Snart kommer de många ungdomar som föddes runt 1990, ut på arbets- och bostadsmarknaden. De kommer enligt Boverket att få svårt att hitta bostad, framförallt i storstadsområdena.


I en ny rapport, Första bostaden, pekar Boverket på att just ungdomar mellan 20 och 29 år, sannolikt får svårare att etablera sig i egen bostad. Det kan leda till att fler ungdomar bosätter sig i otrygga boendeformer utan besittningsskydd, som exempelvis i andra och tredje hand.

Boverket konstaterar vidare att många ungdomar flyttar till högskoleorterna och storstadsområdena. Om lågkonjunkturen blir långvarig kommer ungdomarna att få minskade möjligheter att skaffa bostad. Den totala befolkningen ökar hela tiden i storstadsområdena. Byggandet däremot ligger enligt de senaste prognoserna på en tydligt minskande nivå, just nu under de år då antalet ungdomar som söker eget boende ökar kraftigt. Det innebär att konkurrensen om lediga bostäder ökar.

Situationen för studenterna i storstadsområdena kan bli, befarar Boverket, svårare fram ända fram till år 2012 på grund av fortsatt generell bostadsbrist.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.