Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

ALMEDALSVECKAN Bostadsbrist hindrar högskolans expansion

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Bristen på studentbostäder innebär att många studenter inte kan gå de utbildningar de vill och som de kommit in på enbart därför att de inte kan få tag på en bostad på studieorten. Branschorganisationen Svenska Studentbostadsföreningen samlade i går en åttahövdad panel för att diskutera problemet - hur situationen ser ut, vilka konsekvenser det får och hur problemet kan lösas. Den punkt som de flesta återkom till var emellertid inte direkt kopplad till bostadsbyggande utan handlade om studenternas ekonomi.

- Studiemedlen måste höjas. Det har inte skett på femton år och det säger väl allt, sade den nationella bostadssamordnaren Lotta Jaensson och fick medhåll från samtliga utom Maria Öberg, riksdagsledamot för (s), som menade att det helt enkelt inte finns pengar till en sådan höjning.

Något motsägelsefullt, mot bakgrund av den försämrade studentekonomin, är att de billigaste studentrummen är de där det oftast uppstår vakanser, berättade Simon Bergwall från Studentbostäder i Linköping AB.

- Vi har efterfrågan främst på de dyrare, mer attraktiva bostäderna med eget kök och centralt läge.

Den klassiska studentlyan i korridor och med gemensamt kök är på väg bort, i vart fall i så motto att nästan inga nya korridorsrum byggs. De studentlägenheter som byggs i dag är främst små ettor med pentry, något som ifrågasattes från publikplats. Invändningen gick ut på att många studenter i dag har familj och behöver större lägenheter.

- Det stämmer i och för sig men vi tror att de studenter som har barn främst söker sig till det vanliga bostadsbeståndet, svarade Bergwall.

Flera av debattörerna menade att det var ett stort problem att staten inte samordnar högskolans expansion med en genomtänkt bostadspolitik. SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi menade emellertid att samordningen inte var huvudproblemet.

- Problemet är att fram till 90-talet såg man bostadspolitiken som en del av välfärdspolitiken och det betydde att det fick kosta pengar. Det här är inte en samordningsfråga utan en finansieringsfråga.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.