Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Amorteringskrav hotar att påverka bostadsbyggandet

Publicerad: 29 oktober 2014, 11:27

Svenska bankföreningen vill utöka kravet på amortering av nya bostadslån till att gälla alla lån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde. Hur detta påverkar nybyggnationen beror på i vilken takt amorteringskravet införs, enligt de bostadsbyggare Byggindustrin har talat med.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbyggandebostadsbristbostadspolitikamorteringskravSvenska Bankföreningen

Krav på amortering av bostadslån finns redan. I mars beslutade Svenska Bankföreningen att utöka kravet på amortering av nya lån med en belåningsgrad på över 70 procent. Nu vill man se ytterligare en skärpning, att amortering ska gälla på alla bostadslån som har en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde.

– Vi anser att 50 procent är en bra nivå för att vi ska uppnå en sund amorteringskultur, säger Tomas Östros, vd för Svenska Bankföreningen.

Claes Magnus Åkesson, CFO på JM, tycker det är svårt att bedöma effekterna av ett striktare amorteringskrav innan alla detaljer är klara. Bland annat är tidsaspekten, under hur lång tid amorteringen ska göras, viktig.

– Det är lätt att inse att ett höjt krav på amortering skulle kunna påverka yngre bostadsköpare, men det är mycket svårt att i nuläget bedöma helheten. Men om amorteringen sker över en längre tid så tror jag inte att det påverkar byggandet. Det är andra faktorer som styr det, främst efterfrågan kopplat till den demografiska utvecklingen, säger Claes Magnus Åkesson.

Han kan förstå bankföreningens ambition att skapa en amorteringskultur, men tycker egentligen att marknaden är balanserad i dag med ett amorteringskrav på bostadslån som har en belåningsgrad på över 70 procent.

– Ska man sträcka ut den ytterligare måste man vara noga med att göra det balanserat och avvägt så att man inte stör marknaden på ett onödigt sätt, säger Claes Magnus Åkesson.

Magnus Lambertsson, kund och utvecklingschef på Skanska Sverige, Region Nya Hem, tror inte att ett skärpt amorteringskrav kommer att påverka nybyggnation av bostäder.

– De som köper nya bostäder är ofta senare i bostadskarriären och har ofta kapital att lägga in i sin nya bostad, säger han.

Däremot tycker Magnus Lambertsson att det vore önskvärt att man inte satt ner foten kring i vilken takt amorteringen ska göras. Det kan skapa viss osäkerhet bland bostadsköparna.

– Ofta vill man ha alla fakta på bordet innan man gör sin största affär. Det är också viktigt att man har långsiktiga spelregler, säger Magnus Lambertsson.

På lång sikt tycker Peter Wågström, vd och koncernchef på NCC, att det är positivt för samhället om människor börjar att spara mer i sin bostad, det vill säga amortera på sina bostadslån. På kortare sikt är risken dock att ett striktare amorteringstvång kan ha dämpande effekt på efterfrågan på bostadsmarknaden.

– Kortsiktigt så måste man tänka igen hur man genomför detta så att man säkerställer att inte efterfrågan påverkas. Det största problemet är bolånetaket i kombination med hårdare amorteringskrav. Det är ingen bra kombination, säger Peter Wågström.

Han saknar fortfarande en hel del information kring Bankföreningens rekommendation. Bland annat tidsapekten, hur lång tid amorteringen ska löpa och om man har diskuterat frågan i samband med bolånetaket.

– Annars riskerar man att öka belastningen ytterligare för potentiella bostadsköpare. Då finns det risk att det blir mindre producerat. Även om ett amorteringskrav är långsiktigt bra, så måste det göras med balans så att det inte dämpar efterfrågan och ger en mindre nyproduktion. Det är inte det vi behöver i samhället i dag. Vi behöver öka produktionen i tillväxtregioner, säger Peter Wågström.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.